Edward Blom. Foto: Per Englund

29 svenska vinnare i Gourmand Awards 2020

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Kokbokstävlingen Gourmand Awards har presenterat årets vinnare. I år syns 29 svenska pristagare på listan över världens bästa mat- och dryckesmedia.

I vanliga fall tillkännages vinnarna av Gourmand Awards i juni, men i år väljer arrangörerna att gå ut med listan redan nu, i början av april. Prisutdelningen brukar ske på plats i Kina i juni, men i år skjuts det fysiska evenemanget upp.

– Vi har valt att presentera alla vinnare denna vecka, men står klara att genomföra Gourmand Awards prisutdelningar och aktiviteter så snart myndigheterna i Frankrike och Kina ger oss klartecken, säger Edouard Cointreau, tävlingens grundare och juryordförande, i ett pressmeddelande.

Pelle Agorelius, tävlingens representant i Sverige, bekräftar att flera av de internationella evenemangen skjuts upp men säger att ingenting ställs in.

– Vi kan ha prisutdelningar trots att resultaten är kända i förväg just i år. Kanske på annan plats än först planerat. Det är en internationell tävling och det underlättar flexibiliteten som krävs nu. Självklart påverkar det tävlingen att inte kunna ha prisutdelningen första halvåret så som vi brukar, men att vi gått ut med resultaten nu är en ren succé, säger Pelle och fortsätter:

– Vi alla anpassar oss just nu snabbt till en situation där resandet i hela världen är totalt begränsat. Jag tror däremot att vi tillsammans inom kort kommer att hitta bra och spännande möjligheter att mötas och nätverka igen. De fysiska mötena inom ramarna för Gourmand Awards är viktiga, då byggs nya nätverk och det uppstår nya samarbeten och projekt. Jag tror att det kommer att kunna genomföras ett evenemang senare i år, men det är för tidigt att vara mer exakt än så just nu.

Gourmand Awards har funnits i 25 år och Sverige ligger i snitt på en sjätte plats i världen sett till placeringarna under detta kvartssekel.

– Än idag har vi världens största kokboksutgivning per capita, vilket stödjer en väldigt stark kvalitetssektor. Det är fascinerande och respektingivande, tycker jag, säger Pelle Agorelius.

Tävlingen utser vinnande mat- och dryckesmedia i en mängd kategorier. Tre vinnare presenteras i varje kategori.

– De tre främsta i varje kategori är lika respekterade, de representerar var och en lika stora prestationer. Alla är så att säga världsklass, men många av topp tre-böckerna är väldigt olika varandra trots att de har konkurrerat i samma kategori i tävlingen, säger Pelle.

År 2018 utsågs Boktugg till vinnare i kategorin book trade magazine, och även i år är vi uppmärksammade i samma kategori, denna gång på andra plats. En stor ära!

Här är alla svenska vinnare i Gourmand Awards 2020

A06 SPECIAL AWARDS – PRIVATE

Factfulness, Anna Rosling Rönnlund, Ola Rosling, Hans Rosling (Sceptre / Natur & Kultur)

A08 CELEBRITY CHEFS – EUROPE

3 – Söndagsmiddag, Ann Söderlund, Sanna Lundell (The Book Affair)

B04 BOOK TRADE MAGAZINE

2 – Boktugg

B09 FOREIGN RIGHTS SELLER

2 – Bonnier Fakta

B13 COOKBOOK PRINTERS

Estonia – Print Best – Mjödboken (Grenadine – Sweden)

Latvia – Livonia Print – Book Rädda maten! (Bonnier Fakta – Sweden)

B15 WEBSITES – PRIVATE

2 – www.champagneclub.com

B16 BESTSELLERS

1 – Hej Smak!, barnens första kokbok, Sophie Holmqvist (Titel) på 29 språk, för IKEA

B18 APP

3 – Champagne Hiking

C02 INTERNATIONAL

1 – Kokbok för grå dagar, Mathias Dahlgren (Bonnier)

C04 ITALIAN

3 – Den stora risottoresan, Patrick Botlero, Luciano Parolari, Andreas Kjäll (Wild Carnation)

C05 MEDITERRANEAN – DUN GIFFORD AWARD

2 – Jill & Marias Taverna, Jill Johnson, Maria Molin Ljunggren (Tukan, Holm & Holm Books)

C06 SCANDINAVIAN

1 – Året på Gastrologik, Jacob Holmström, Anton Bjuhr (Roos & Tegner)

C22 ARCTIC

2 – AITTA, Per Huvva (Huvvas Förlag)

D01 CLIMATE AND FOOD

2 – Mat & Klimat, Märta Streijffert, Anna Gemzell, Jennie Vennberg (Umeå Kommun)

D02 HEALTH & NUTRITION

3 – Struntprat om kost & träning, Isabelle Christiansson (Grenadine)

D04 FOOD WRITING

1 – I full blom, Edward Blom (Bokförlaget Forum)

D04 NOVELS

3 – Ålevangeliet, Patrik Svensson (Albert Bonniers Förlag)

D05 CULINARY HISTORY

3 – Hushållning och värdskap hos Årstafrun, Ulrica Söderlind (Universus)

D07 FOOD HERITAGE

2 – Tunnbrödet, Anki Berg, Marcus Bodin (Tunnbröds Akademin)

E01 EASY RECIPES

3 – Systrarna von Sydow, Ebba, Amy & Helen von Sydow (the Book Affair)

E20 HONEY

3 – Bin och människor, Lotte Möller (Norstedts)

B02 BOOK OF THE YEAR – BEST IN ALL CATEGORIES

2 – HÄVVI, Elaine Asp (Sami Council, European Union)

W1-2 WINE PUBLISHER OF THE YEAR

3 – Grenadine

W1-5 FRENCH WINE

3 – The Wines of Provence – Tricolour, Göran Boman

W2-1 DRINKS WITH NO ALCOHOL

2 – Varma & kryddiga smoothies, Eliq Maranik (Grenadine)

W2-4 SPIRITS BOOKS

2 – Mjödboken, Peter M Eronson, Magnus Vasilis (Grenadine)

W3-3 PHOTO

1 – Vatten, om att värdera det ovärderliga, Anna Froster, foto Mattias Alexandrov Klum (Svenskt Vatten/Fri tanke)

W4-1 DRINK SPECIAL AWARDS

Ciderboken, tillverka cider hemma, Peter Eronson, Magnus Vassilis (Grenadine)


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …