ANNONS

Bokus Play utökar med eböcker inom kort

Bokus Play har idag endast ljudböcker men inom kort ska abonnenter även kunna läsa eböcker i tjänsten. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Bokus Play erbjuder idag endast ljudböcker. Men nu bjuder de in förlagen att tillgängliggöra sina eböcker i prenumerationstjänsten. Lanseringsdatum är dock inte klart, enligt Akademibokhandelns VD Maria Edsman.

Det var i förra veckan som beskedet gick ut till svenska förlag som använder Axiell Media för distribution av sina eböcker.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

”Inom kort lanserar vi möjligheten att även läsa e-böcker i Bokus Play – Bokus och Akademibokhandelns streamingtjänst för digitala böcker. Vi hoppas därför att så många som möjligt redan nu lägger in sina e-böcker hos oss. Villkoren för e-böcker är desamma som för ljudböcker – enkelt och transparent med tydlig prissättning per titel”, hälsade Bokus via Axiell Media.

Där framhävs även att Bokus Play är en förlagsoberoende aktör och att de erbjuder en ”transparent ersättningsmodell med tydlig prissättning per titel”.

Bokus Play har valt en ersättningsvariant som bygger på två variabler: längd och ålder.

Nyheter (0-6 månader) ger ett inköpspris på 40 kr, 6-12 månader kostar 25 kr och titlar äldre än 12 månader kostar 20 kr.

ANNONS

Till det kommer en rabatt baserad på bokens längd men där det räcker att den är minst 3 timmar för att ge full ersättning. Är den mellan två och tre timmar blir det 50 procents rabatt och ner till 80 procents rabatt för böcker som är kortare än 30 minuter. En novell kan med andra ord ge 8 kr i ersättning vilket är mer än hos andra prenumerationstjänster.

För eböcker använder man antalet ord som längdmått och där krävs 24 000 ord för att nå full ersättning medan kortare böcker ger 50-80 procents rabatt på inköpspriset för Bokus Play. En timme motsvarar i Bokus Plays modell 8 000 ord.

Så för förlagen är det nu bara att gå in i Axiell Medias plattform och aktivera de eböcker man vill få med i Bokus Play när eboksläsaren lanseras.

”Bokus Play öppnar nu upp för e-böcker i sin app! Genom Axiell Media och vår plattform Elib Admin kan du enkelt tillgängliggöra dina e-böcker hos Bokus Play. Vi är glada att kunna presentera ännu en ny säljkanal för dina e-böcker – lägg in böckerna redan nu så är du med från start”, skriver Axiell Media i ett mejl till förlagen.

Så vad innebär detta för abonnenter som har Bokus Play? Idag är de ensamma om en modell där det billigare alternativet ger tillgång till en bok och det dyrare obegränsat antal ljudböcker per månad. Frågan är om de kommer att hålla fast vid den modellen och ifall kunderna får tillgång till både ebok och ljudbok i det billigare alternativet. När vi ställer frågan till Maria Edsman, VD för Akademibokhandeln (där Bokus Play ingår) blir svaret kortfattat.

– Det är inte officiellt än [med eböcker i Bokus Play] och jag har inget spikat lanseringsdatum, säger Akademibokhandelns VD Maria Edsman till Boktugg.

Sannolikt är det två faktorer som återstår: Att få in tillräckligt med ebokstitlar i katalogen och att ha en väl testad app med bra stöd för eboksläsning. När Bokus Play först lanserades hade tjänsten en del barnsjukdomar som de nu arbetat bort. Man vill sannolikt undvika samma misstag med eboksläsaren.

Som framgår av vårt test av prenumerationstjänster för ljudböcker och eböcker är det inte helt enkelt att skapa en bra eboksläsare i mobilappen och det finns många olika sätt att göra det på.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se