Bokus Play utökar med eböcker inom kort

Bokus Play har idag endast ljudböcker men inom kort ska abonnenter även kunna läsa eböcker i tjänsten. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Bokus Play erbjuder idag endast ljudböcker. Men nu bjuder de in förlagen att tillgängliggöra sina eböcker i prenumerationstjänsten. Lanseringsdatum är dock inte klart, enligt Akademibokhandelns VD Maria Edsman.

Det var i förra veckan som beskedet gick ut till svenska förlag som använder Axiell Media för distribution av sina eböcker.

”Inom kort lanserar vi möjligheten att även läsa e-böcker i Bokus Play – Bokus och Akademibokhandelns streamingtjänst för digitala böcker. Vi hoppas därför att så många som möjligt redan nu lägger in sina e-böcker hos oss. Villkoren för e-böcker är desamma som för ljudböcker – enkelt och transparent med tydlig prissättning per titel”, hälsade Bokus via Axiell Media.

Där framhävs även att Bokus Play är en förlagsoberoende aktör och att de erbjuder en ”transparent ersättningsmodell med tydlig prissättning per titel”.

Bokus Play har valt en ersättningsvariant som bygger på två variabler: längd och ålder.

Nyheter (0-6 månader) ger ett inköpspris på 40 kr, 6-12 månader kostar 25 kr och titlar äldre än 12 månader kostar 20 kr.

Till det kommer en rabatt baserad på bokens längd men där det räcker att den är minst 3 timmar för att ge full ersättning. Är den mellan två och tre timmar blir det 50 procents rabatt och ner till 80 procents rabatt för böcker som är kortare än 30 minuter. En novell kan med andra ord ge 8 kr i ersättning vilket är mer än hos andra prenumerationstjänster.

För eböcker använder man antalet ord som längdmått och där krävs 24 000 ord för att nå full ersättning medan kortare böcker ger 50-80 procents rabatt på inköpspriset för Bokus Play. En timme motsvarar i Bokus Plays modell 8 000 ord.

Så för förlagen är det nu bara att gå in i Axiell Medias plattform och aktivera de eböcker man vill få med i Bokus Play när eboksläsaren lanseras.

”Bokus Play öppnar nu upp för e-böcker i sin app! Genom Axiell Media och vår plattform Elib Admin kan du enkelt tillgängliggöra dina e-böcker hos Bokus Play. Vi är glada att kunna presentera ännu en ny säljkanal för dina e-böcker – lägg in böckerna redan nu så är du med från start”, skriver Axiell Media i ett mejl till förlagen.

Så vad innebär detta för abonnenter som har Bokus Play? Idag är de ensamma om en modell där det billigare alternativet ger tillgång till en bok och det dyrare obegränsat antal ljudböcker per månad. Frågan är om de kommer att hålla fast vid den modellen och ifall kunderna får tillgång till både ebok och ljudbok i det billigare alternativet. När vi ställer frågan till Maria Edsman, VD för Akademibokhandeln (där Bokus Play ingår) blir svaret kortfattat.

– Det är inte officiellt än [med eböcker i Bokus Play] och jag har inget spikat lanseringsdatum, säger Akademibokhandelns VD Maria Edsman till Boktugg.

Sannolikt är det två faktorer som återstår: Att få in tillräckligt med ebokstitlar i katalogen och att ha en väl testad app med bra stöd för eboksläsning. När Bokus Play först lanserades hade tjänsten en del barnsjukdomar som de nu arbetat bort. Man vill sannolikt undvika samma misstag med eboksläsaren.

Som framgår av vårt test av prenumerationstjänster för ljudböcker och eböcker är det inte helt enkelt att skapa en bra eboksläsare i mobilappen och det finns många olika sätt att göra det på.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL