Frida Skybäck och Michael Wiander är bara två av alla de författare som fått ta emot avbokningar på framträdanden under våren på grund av coronaviruset. Det är viktiga tusenlappar som försvinner. Foto: Pressbilder.

Författare förlorar viktiga inkomster på avbokade framträdanden i coronakrisen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Många författare tjänar mer pengar på att prata om sina böcker än på bokförsäljning, inte minst ute i skolor och på bibliotek. Nu drabbas de hårt ekonomiskt av avbokningar efter coronaviruset Covid-19.

Boktugg har skrivit en hel del om hur internationella och lokala bokmässor förlorar miljoner när de tvingas ställa in hela 2020 års evenemang. Men det finns en stor grupp som också förlorar mycket pengar: författarna.

Det är lätt att tänka att det inte är så svårt för författare i dessa tider – de flesta jobbar ju redan hemifrån och folk fortsätter köpa och läsa böcker. Men då glömmer man att bortsett från några få bästsäljande författare så tjänar författare oftast mer pengar på att prata om sina böcker än vad bokförsäljning och biblioteksersättning drar in.


ANNONS


Sveriges Författarförbund och Författarcentrum gick ut med ett gemensamt upprop i fredags, undertecknat av bland annat Grethe Rottböll (ordförande Sveriges Författarförbund) och Stig Hansén (ordförande Författarcentrum):

”Våra medlemmar – författare och översättare – tillhör den grupp i samhället vars ekonomi är helt beroende av publika framträdanden på skolor, bibliotek och andra arrangemang som litteraturfestivaler.

När dessa nu med kort varsel ställs in räcker inte pengarna till basala saker som mat och hyra. Det är en potentiell katastrof inte bara för den enskilde utan för Sverige som kulturland.

Sveriges Författarförbund och Författarcentrum uppmanar därför arrangörer att i största möjliga mån ersätta eller betala ut de arvoden man redan tagit höjd för i sin budget.

Vi vädjar också till regeringen att skyndsamt ta fram ett åtgärdspaket som säkrar överlevnaden för våra yrkesgrupper under det pågående utbrottet av covid-19.”

Författarcentrum förmedlade 2900 uppdrag för 25 miljoner kr

På Författarcentrum Syd är det fullt upp just nu med att hantera samtal från arrangörer och författare.

– Som det ser ut nu så verkar en stor del av de bokningar som är på bibliotek avbokas eller ombokas. Även de flesta bokningar av författarbesök i skolan verkar påverkas om än inte alla. Inte ännu i alla fall. Men om även grundskolan stänger så kommer det ju naturligtvis att bli helt stopp där också, säger Jacob Åkerström på Författarcentrum Syd.

Hanterar ni avbokningar också eller görs det direkt med författaren?
– Vi hanterar de som kommer in till oss, och försöker i möjligaste mån hjälpa till med ombokningar. Det är lite svårt att säga hur många arrangörer som kontaktar den bokade författaren direkt.

Märker ni av att det är färre nya bokningar än exempelvis 2019?
– De senaste veckorna märks en markant minskning av de bokningsförfrågningar som kommer in. Och de som kommer in gäller nästa alla hösten 2020.

Hur ser villkoren ut för avbokningar, blir författarna helt utan ersättning när en föreläsning ställs in?
– Författarcentrum vädjar nu till er arrangörer att i den mån det går flytta fram de författarframträdanden som inte kan genomföras just nu alternativt att kompensera författarna för inkomstbortfall och eventuella utlägg, säger Jacob Åkerström.


ANNONS


Hur mycket pengar författarna förlorar på avbokningarna går inte att överblicka just nu men som jämförelse bokar Författarcentrum under ett normalt år cirka 550 författarbesök i Skåne, Blekinge, Småland och totalt cirka 2 900 i hela landet. Räknar man om det till intäkter för författarna så genererade författarbesök i Syd förra året 5,7 miljoner kr och över 25 miljoner kr totalt i hela landet.

– När författarbesöken äger rum varierar över året men både vår och höstterminerna är lika viktiga skulle jag säga.

Alla författare som är ute och pratar i skolor och på bibliotek runtom i Sverige tjänar viktiga tusenlappar som bidrar till att få ihop tillvaron ekonomiskt. Att vara författare på heltid innebär ibland ofta att vara föreläsare på deltid.

Michael Wiander: ”Jag förlorar 20 000 kr mars-april”

En som drabbats rejält är författaren Michael Wiander som satsat hårt på sitt författarskap och precis fått igång sin barnboksserie Dexter på allvar. Han hade en spännande vår framför sig med flera evenemang men nu har det blivit tvärstopp för flera av dem.

– Allt är inställt. Nästa vecka skulle jag vara både på Åland och i Finland för författarbesök samt premiär för min teaterpjäs om Dexter Olsson. Nu verkar det dessutom som om alla evenemang under Världsbokveckan ställs in. Jag förlorar cirka 20 000 kronor under mars och april, säger Michael till Boktugg.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Hur långt fram i tiden får du avbokningar?
– En månad framåt ungefär. Jag har ett större evenemang i maj, men det är än så länge aktuellt.

Hur gör arrangörer och vad säger villkoren, får du något betalt eller blir du helt utan pengar?
– De avbokar och hänvisar till framtiden. Jag blir tyvärr utan pengar.

Så vad gör man som författare för att kompensera inkomstbortfallet?

– Önskar att jag visste det. Hoppas att få ta igen det innan sommaren, just nu lägger jag all tid på att skriva. Hoppas dock att bokförsäljningen fortsätter i samma takt som nu. Mina böcker säljer i alla fall bättre än någonsin, säger Michael och tillägger:

– Just nu skriver jag på Taj Mahals gåta, del 4 i serien om Dexter Olsson, som kommer i höst.

Frida Skybäck: Kan tänka mig framträdanden utomhus

En författare som nådde stora framgångar på topplistorna under 2019 (hennes Bokhandeln på Riverside Drive ligger på plats 38 på listan över de 50 mest sålda böckerna i Sverige 2019, räknat i volym) och dessutom utlandsförsäljningar är Frida Skybäck. Men även hon har tvingats ställa in flera framträdanden under våren. Både signeringsaktiviteter som ska sälja böcker och betalda framträdanden.

Vad har coronaviruset inneburit för dina författarframträdanden?
– Jag tycker väldigt mycket om att resa runt och träffa mina läsare och har tyvärr redan hunnit få ett par avbokningar på grund av situationen med coronaviruset. Och eftersom jag har ett fullspäckat schema under våren räknar jag med att det kommer att bli ännu fler. Men än så länge gäller avbokningarna bara våren i alla fall, säger Frida.

Vad gör du för att kompensera inkomstbortfallet?
– I nuläget vet jag inte om det går att kompensera och jag tänker därför att det är bra att vi försöker stötta branschen genom att konsumera kultur på alla sätt som det är möjligt. Det viktiga är att fortsätta att läsa böcker – köp gärna om du kan och inspirera andra genom att dela med dig av boktips. Så länge du är frisk kan du självklart besöka din lokala bokhandel eller ditt bibliotek. Själv skulle jag till exempel kunna tänka mig att hålla författarframträdanden utomhus eller på nätet. 

Hur gör arrangörer och vad säger villkoren, får du något betalt eller blir du helt utan pengar?
– Vad jag förstår utgår ingen kompensation, däremot har någon arrangör föreslagit att vi ska boka om till ett senare tillfälle. 

Vad skriver du på nu?
– Just nu skriver jag på min nästa roman, Bokskåpets hemlighet, som delvis utspelar sig under hösten 1943, när tusentals judiska flyktingar under dramatiska omständigheter tvingades fly från Danmark till Sverige. Det är ett spännande skeende som har fått alldeles för lite uppmärksamhet i Sverige, säger Frida Skybäck.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL