Frida Skybäck, författare. Foto: Robert Eriksson

Söndagstuggare: Frida Skybäck om att skriva i en ny genre

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren Frida Skybäck släpper sin första spänningsroman De rotlösa. Men genre är inget hon brukar fundera särskilt mycket över när hon börjar skriva.

Jag har alltid älskat den goda historien – böcker med en spännande handling som fångar mig, engagerande livsöden och karaktärer jag vill veta mer om, eller ett språk som ömsom är följsamt, ömsom gör motstånd. När jag skriver en ny roman är det stilen, uttrycken, intrigen och karaktärsutvecklingen som står i centrum. Jag vill skapa ett universum och det där med genre tänker jag ofta inte på förrän min bokidé har kommit en bit på vägen.


ANNONS


Varje genre har naturligtvis sina specifika markörer och regler att förhålla sig till, dock har jag kommit fram till att jag föredrar författare som vågar utmana dem. Jag tycker om när man tänjer på gränserna och det är ofta i den typen av skrivande som jag känner mig som mest hemma. Ambitionen med min första samtidsroman, ”Bokhandeln på Riverside Drive”, var till exempel att skriva ett drama med en allvarlig botten, men som också hade en varm och humoristisk ton. Vid boksläppet valde vi att kalla det för ”feelgood” – men det var alltså ingenting jag hade med mig i själva skrivprocessen.

Samma sak är det med min första spänningsroman ”De rotlösa”. Det var historien som kom till mig först. Jag ville utforska hur det skulle vara om en familjemedlem blev misstänkt för ett allvarligt brott – vad det skulle väcka för känslor och hur långt man som anhörig skulle vara beredd att gå för att skydda den man älskar. Ur den tanken växte en berättelse fram om en socialt utsatt familj i Malmö. I bokens början får mellansystern Lydia veta att polisen misstänker hennes bror Dani för att ha fört bort en ung kvinna. Dani, som tidigare rört sig i kriminella kretsar men som numera lever ett hederligt liv, är försvunnen och Lydia gör allt för att hitta sin bror. Hon vill rentvå honom, men ju mer hon nystar i det som hänt, desto svårare blir det att hålla fast vid bilden av Dani som oskyldig.

ANNONS

Först när idén till boken hade tagit form insåg jag att skrivandet av den innebar ett genrebyte. Ur mitt perspektiv var det inget stort steg eftersom jag redan gjort samma resa en gång förut. Innan jag skrev ”Bokhandeln på Riverside Drive”, ”Bokcirkeln vid världens ände” och ”Bokskåpets hemlighet”, författade jag fem historiska romaner. Dessutom innehåller alla mina tidigare böcker krimelement som mysterier, mord och försvunna personer. Utmaningen låg alltså inte hos mig, utan i hur andra ser på mitt skrivande. Tycker läsare generellt att författare borde hålla sig till en genre? Det har jag förstås inget entydigt svar på, men när jag ställer frågan verkar de flesta vara mindre genrefokuserade än vad bokbranschen verkar tro. Snarare framhåller de jag pratat med att det är roligt med författare som vill utforska olika teman och stilar.

Jag hoppas förstås att de har rätt och att mina läsare vill följa med mig på den här resan. Men vad som än händer kommer jag aldrig att sluta följa min lust och berätta de historier jag vill, oavsett genre. För mig är det nyckeln till min kreativitet.

Om gästbloggaren

Frida Skybäck är känd som Sveriges feelgood-drottning och hennes tre första böcker på LB Förlag, Bokhandeln på Riverside DriveBokcirkeln vid världens ände och Bokskåpets hemlighet har hyllats av både läsare och kritiker och har sålt i över 250 000 exemplar, bara i Sverige. I år firar Frida Skybäck 10 år som författare och debuterar som spänningsförfattare med De rotlösa.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

Frida Skybäcks nya bok

De rotlösa

De rotlösa

Tre spänningsromaner som inspirerat i skrivandet av De rotlösa

Hetta

Hetta

 • Förlag: Bokförlaget Forum
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-04-26
 • ISBN: 9789137148052
Mörka platser

Mörka platser

 • Förlag: Modernista
 • Format: Pocket
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2016-01-15
 • ISBN: 9789176459102
En helt vanlig familj

En helt vanlig familj

 • Förlag: Bokförlaget Forum
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-06-20
 • ISBN: 9789137152455

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

info@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL