ANNONS

Herdis Molinder debuterar med klokbok om sina första 94 år

Herdis Molinder. Foto: Sören Vilks

94 år gammal debuterar nu Herdis Molinder som författare. Hennes bok är en samling korta texter med betraktelser över livet både förr och idag. 

Debutera som författare efter att man har fyllt 90? Det går hur bra som helst, åtminstone gick det fint för Herdis Molinder, som nu släpper boken Mina första 94 år – tankar kring livet, från söndagsklänning till Facebook. Hon är farmaceut och har en lång karriär inom läkemedelsindustrin bakom sig. Dessutom har hon som pensionär doktorerat i medicinsk vetenskap. 

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Herdis berättar att hon blev inspirerad av en granne att börja skriva boken.

– Hon tyckte att jag hade för lite att göra och var lite understimulerad. ”Men skriv något, du tycker ju om att skriva!” sa hon. Så jag gick och funderade på vad jag skulle kunna skriva, och några tankar föll mig in som var lite roliga.

Hon satte igång och började skriva och tyckte det var väldigt skoj. När hon hade 20 texter vände hon sig till en god vän som är förläggare, för att kolla om det var värt att fortsätta. Vännen gav tummen upp, så skrivandet fortlöpte.

Texterna kom till under en stund framför datorn varje dag.

ANNONS

– Jag gick oftast länge och tänkte på varje text. Men ibland när jag hade upplevt något roligt gick jag hem och skrev det direkt, säger Herdis.

Drygt ett halvår tog det att skriva hela boken, men redan efter fem månader hade hon ett avtal med förlaget Roos & Tegnér. I slutänden blev det till en samling med 74 texter indelade i fyra kapitel.

– Det är ingen sammanhållande berättelse. Det är små infall, allra mest mina egna idéer men förlaget hade också ett par saker som de bad att jag skulle skriva om.

Texterna handlar om alla möjliga ämnen och spänner över hela Herdis liv, från uppväxten under det glada 20-talet, tonårstiden under andra världskriget, den egna karriären inom läkemedelsbranschen och fram till dagens Facebooktider.

Hur får man plats med en hel livstid i en enda bok?
– Det kan man ju inte göra, men man kan skriva tankar från en hel livstid – inte om en hel livstid.

Bland mycket annat handlar boken om vad som var bättre förr och vad som är bättre idag. En hel del var bättre förr, men vad som är bättre idag tycker Herdis är att man är inte så låst av konventioner som man var förr.

ANNONS

– Jag har också alltid hyllat du-reformen, det var en av de saker som jag tyckte grep in i min vardag. Det var suveränt att slippa prata i tredje person till alla människor, för att säga ”ni” var helt otänkbart, det gjorde man inte – man sa fru eller en titel. Det var en väldig lättnad när ”du” blev populärt och man kunde börja dua alla.

Hon berättar att hon får mycket uppbackning från nära och kära för bokprojektet och många vänliga hälsningar. Ja, även från människor hon inte har sett på många år.

Herdis barnbarn har varit ett stort stöd och dottersonen Harry Anderson har bidragit med illustrationer till boken.

– Men ingen i min familj fick läsa boken före utgivning, säger Herdis. Jag tror att om de hade haft någon synpunkt, då hade jag blivit osäker och börjat ändra saker. Och om man börjar ändra blir det aldrig bra.

Är det nervöst nu när boken släpps?
– Nej, inte ett dugg. Jag klarar att ta om någon säger att ”det här skulle du aldrig ha gjort”. Det jag har skrivit, det står jag för.

Många drömmer om att skriva en bok men inte vet hur de ska komma igång. Herdis råd är kort men kärnfullt:

– Det är ingenting att vänta på, vill man skriva så får man skriva! Det gäller för allt, vänta inte på någonting, säger Herdis.

Mina första 94 år : tankar kring livet - från söndagsklänning till Facebook

Mina första 94 år : tankar kring livet - från söndagsklänning till Facebook

Perspektiv på livet!

"Jag gömmer inte och glömmer inte hur gammal jag är, men jag vill inte identifieras med min ålder ... när ett biträde i affären säger att jag är duktig för att jag betalar med Swish, tar jag det som en förolämpning i stället för en vänlig­het. Jag vill bli behandlad som en medmänniska, inte som en gammal tant. Läs mer »


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se