Maja Hagerman får Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris 2020

Maja Hagerman, författare, historiker och folkbildare. Foto: Håkan Elofsson

Historikern och folkbildaren Maja Hagerman tilldelas Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris på 100 000 kronor. Dagen till ära släpps också ett samtal med henne i podden Kurage.

Maja Hagerman är författare och journalist. Hon är filosofie hedersdoktor vid Uppsala Universitet och konstnärlig lektor i bildproduktion, historisk dokumentärfilm, vid Högskolan Dalarna samt även knuten till Helsingfors Universitet, Center for Nordic Studies, i sin pågående forskning. Hon har skrivit sju böcker om olika historiska epoker i Sverige och hennes senaste bok Trådarna i väven – på spaning bland minnen och kulturarv i Sverige (Norstedts 2019) är en essäbok med personliga betraktelser om vårt kulturarv och hur komplex historien är.

Juryns motivering lyder: ”Maja Hagerman har en unik förmåga att berätta levande och begripligt om brännande frågor ur det förgångna och i nutiden. Tack vare hennes djupa förankring i forskning och samtid är hon alltid relevant och engagerande. Maja Hagerman är en kunnig och orädd debattör, författare och journalist som inte bara beskriver utan också bidrar till vårt kulturarv.”

Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris delas ut för fjärde året och ges till personer som på ett kreativt sätt sprider aktuell forskning till allmänheten. Priset har tidigare tilldelats Mårten Schultz, professor i civilrätt, Maria Gunther, vetenskapsredaktör och Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi.

Idag släpps dessutom ett samtal med Maja Hagerman i podden Kurage, ”Vår gemensamma samhällsväv” där Maja Hagerman samtalar med Karin Tengby om vad som är svenskt, vad och vilka som har rätten att forma vårt kulturarv, hur vi känner igen spöken och vad har vi att lära av vår historia. Programmet finns på bland annat Itunes, Acast och Spotify.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Böcker av Maja Hagerman

Tusenårsresan

Tusenårsresan

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 1999-10-25
  • ISBN: 9789151836201
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL