Bokmässan: ”Att ställa in hela Bokmässan är i dagsläget inte ett scenario vi arbetar efter”

Bokmässan i Göteborg 2019. Nu undrar alla hur det blir med 2020 års mässa - om den går att genomföra och i så fall i vilken form med tanke på coronapandemin. Foto: Boktugg.

Bokmässan svarade snabbt på Förläggareföreningens brev. Beskedet är att man pausar allt arbete med Plan A och fokuserar på plan B och tar ett formellt beslut i slutet av maj. Däremot är de inte inställda på att ställa in hela mässan.

Boktugg rapporterade tidigare idag att Norstedts förlagsgrupp meddelat att de inte kommer till mässan i år och att Förläggareföreningen och NOFF skickat ett nytt brev till Bokmässan.

Detta utlöste i sin tur reaktioner på sociala medier och en flod av frågor till Bokmässan som valde att inte kommentera i media. Däremot har mässan på eftermiddagen skickat ut ett mejl till alla utställare och även skickat ett brev till Förläggareföreningen och NOFF.

Till utställare skriver Bokmässan bland annat att ”Utställares, författares och besökares hälsa är vår största prioritet. Plan A utgår från att läget har förbättrats så mycket i september att mässan kan hållas. Utifrån rådande omständigheter är Plan A inte möjlig att genomföra. (…) Bokmässan arbetar nu därför intensivt med att konkretisera Plan B, som innebär att delar av Bokmässan genomförs i ett digitalt format, utan utställningen. Plan B innebär att nya samarbeten behöver initieras, programmet behöver anpassas och olika tekniska möjligheter behöver undersökas. Vi lägger nu all vår kraft på att, tillsammans med förlag och samarbetspartners, skapa en fin satsning på litteratur och läsning utifrån Plan B, i slutet av september.”

I det brev som skickats till NOFF och Förläggareföreningen finns en liknande formulering:

”Vi delar er syn på att Plan A, utifrån rådande läge, inte är möjlig att genomföra. Därför har Bokmässan pausat allt arbete som har med Plan A att göra och styrt om alla resurser till att konkretisera Plan B ytterligare”, skriver Bokmässan till förlagen.

Uppenbarligen har många förlag velat följa efter Norstedts eftersom Bokmässan i utskicket till utställare skriver:

”Vi är glada över att så många av er har hört av sig och visat intresse för Bokmässan 2021! Ett förtydligande: det är tyvärr inte möjligt att återboka sig till Bokmässan 2021 förrän Bokmässan formellt har fattat beslut om vilken av Plan A eller Plan B som vi går vidare med. Även om vi nu arbetar med plan B som inriktning lämnas det slutgiltiga beskedet om Bokmässan 2020 senast i slutet av maj. Vi ber dig att avvakta med din återbokning till dess.”

I brevet till Förläggareföreningen och NOFF upprepas att ”Vi hoppas att ovanstående information kan ge era medlemmar det förtydligande de efterfrågar, i väntan på att det formella beslutet fattas senast i slutet av maj” och slutklämmen är:

”Gällande er fråga om att ställa in hela Bokmässan – det är i dagsläget inte ett scenario vi arbetar efter.”

– Vi behöver nu lite arbetsro, vi jobbar så snabbt vi kan och hoppas på förlagens förståelse, säger Bokmässan till Boktugg.

Så vad händer nu? Ja, klart är att Bokmässan jobbar vidare på plan B. Det formella beslutet att ställa in den fysiska utställningen ska tas i slutet av nästa månad, men frågan är om inte de stora förlagen redan har tagit beslutet åt dem i praktiken? Eller blir det så att mindre förlag nu ser möjligheten och att vi får en väldigt annorlunda fysisk mässa i år som ett mindre antal modiga småförlag genomför? Det får framtiden utvisa. Liksom hur en digital bokmässa kan se ut.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,