Irländska posten erbjuder bokhandlare billig frakt på böcker

Book Upstairs är den äldsta indiebokhandeln i Dublin och en av många som gläds åt irländska Postverkets erbjudande om att skicka paket med böcker för endast 2,95 euro (upp till 10 kg) då själva bokhandeln tvingas hålla dörrarna stängda under coronakrisen. Foto: Derick Hudson/iStock.

Irländska bokhandlare får hjälp av irländska postverket. Just nu kan de skicka upp till 10 kg böcker till det rabatterade priset 2,95 euro, rapporterar Irish Times.

An Post (iriska för Posten) är Irlands statliga postverk och i veckan introducerade de ett specialpris för oberoende bokhandlare på Irland som vill skicka böcker hem till kunder under coronakrisen. Med hjälp av en speciell rabattkod eller streckkod på det lokala postkontoret kan bokhandlarna skicka sina paket med upp till 10 kg böcker för endast 2,95 euro (motsvarande 32 svenska kr). Att jämföra med ordinarie priset för paket på 2 kg som kostar från 9 euro och ett paket på 5 kg från 11 euro.

– Vi är verkligen medvetna om utmaningarna som småföretag som bokhandlare ställs inför i dessa tider och An Posts syfte är att arbeta för det allmänt goda. Böcker är alltid viktiga, men med så många människor begränsade till sina hem eller närområde är de ett underbart medel mot uttråkning och ett bra sätt att använda ledig tid för läsare i alla åldrar, säger Garrett Bridgeman, marknadsdirektör för An Posts brev och paket, till Irish Times (Via The New Publishing Standard).

De irländska bokhandlarna har också kunnat glädjas åt att Gill Distribution, som har hand om de flesta titlarna som ges ut på Irland, öppnat igen.

– Bokhandlare har tvingats stänga sina dörrar under krisen och får ett enormt stöd av An Post i att sälja direkt till läsare och hitta nya kunder under vad som är en mycket svår tid för branschen, säger John Keane, ordförande för Irish Booksellers’ Association till Irish Times.

Indiebokhandeln Book Upstairs i Dublin är en av många som jublar över initiativet.

Vore inte detta ett utmärkt tillfälle för PostNord att kopiera det irländska initiativet? Ska små bokhandlare kunna konkurrera med de stora nätbokhandlarna är billig frakt en viktig faktor. Kom igen, enhetsfrakt upp till 10 kg för 29 kr vore väl ett bra stöd till svenska bokhandlare?


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på Analysbrevet.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL