Borås Tidnings debutantpris 2020 till Marit Kapla

Marit Kapla tilldelas Borås Tidnings debutantpris för sitt diktverk "Osebol". Pressbild: Jan Pettersson.

Marit Kaplas hyllade debut ”Osebol” har redan belönats med Augustpriset. Nu får författaren även Borås Tidnings debutantpris.

Marit Kapla tilldelas priset ”för ett rytmiskt avlyssnande där individer bildar ett värmländskt körverk, som visar att vi hör samman”, enligt juryns motivering.

Osebol beskrivs som ett glesbygdsepos på 800 sidor. Med inspiration av bland andra Svetlana Aleksijevitj intervjuade Marit Kapla 42 personer i sin värmländska hemby Osebol, för att sedan skapa en närmast lyrisk skildring av platsen och människorna.

När boken i höstas belönades med Augustpriset riktade Marit Kapla sitt tack till de boende i byn. Hon berättade också att hon numera inte har någon fast punkt i Osebol.

– Själva Osebol hade blivit till en hemlig dold plats också för mig. Det finns så mycket fördomar om vad som händer på en sådan här plats och det ville jag undersöka, sade hon till TT då.

Övriga nominerade till Borås Tidnings debutantpris 2020 var Bella Batistini för ”Mata duvorna”, Kalle Hedström Gustafsson för ”Mormorsordning, hägringsöar”, Judith Kiros för ”O” och Lina Rydén Reynols för ”Läs mina läppar”. Årets nominerade var uteslutande poeter eller prosalyriker.

Borås Tidnings debutantpris är Sveriges största pris för skönlitterära debutanter. Priset firar 20 år och prissumman har därmed höjts till 150 000 kronor.

Om vinnarboken

Osebol

Osebol

VINNARE AV AUGUSTPRISET - ÅRETS SVENSKA SKÖNLITTERÄRA BOK 2019

Osebol är en berättelse om vår tid. En litterär sensation från världens mittpunkt.

Osebol är en by vid Klarälven i norra Värmland. I boken möter läsaren så gott som alla byns vuxna invånare, intervjuade av Marit Kapla som själv är uppvuxen där. Läs mer »

Tidigare vinnare Borås Tidnings debutantpris

De tio senaste vinnarna av Borås Tidnings debutantpris:

2019: Wera von Essen, En debutants dagbok

2018: Agnes Lidbeck, ”Finna sig”

2017: Thom Lundberg, ”För vad sorg och smärta”

2016: Stina Stoor, ”Bli som folk”

2015: Maxim Grigoriev, ”Städer”

2014: Anna Fock, ”Absolut noll”

2013: Susanna Lundin, ”Hindenburg”

2012: Tomas Bannerhed, ”Korparna”

2011: Helena Österlund, ”Ordet och Färgerna”

2010: Johan Kling, ”Människor helt utan betydelse”

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL