ANNONS

Akademibokhandeln korttidspermitterar – försäljningen 35 procent lägre än normalt

Akademibokhandeln på Väla köpcentrum utanför Helsingborg. Foto: Boktugg.

Akademibokhandeln har initierat korttidspermittering och har inlett diskussioner med hyresvärdar om hyresreduktioner. De senaste dagarna har butiksförsäljningen varit 35 procent lägre än normalt.

– Vi genomför en rad olika åtgärder för att motverka den negativa effekten av försäljningstappet i butik. Detta för att klara oss igenom den här krisen och fortsatt stå starka inför framtiden, säger Maria Edsman till Boktugg.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

”Affärsområdet har haft en normal efterfrågan fram till mitten av mars och har sedan dess noterat en successivt vikande butiksförsäljning. Butiksförsäljningen de senaste dagarna har varit cirka 35 procent lägre än normalt för perioden”, skriver Akademibokhandelns ägare Volati i ett pressmeddelande.

De går där igenom alla sina affärsområden som drabbats i olika utsträckning av coronakrisen.

”Per den 30 mars 2020 bedömer Volati att avvikelserna i verksamheterna sammantaget haft en begränsad effekt på koncernens resultat och kassaflöde”, skriver bolaget men tillägger att ”I syfte att ha beredskap för eventuella kommande negativa avvikelser har Volati sedan cirka tre veckor arbetat systematiskt med åtgärder för att säkerställa hälsa och säkerhet, stärka likviditet samt trygga lönsamhet i koncernens verksamheter. Det finns också planer för hur affärsenheterna ska agera om situationen skulle försämras.”

Faktum är att Akademibokhandeln hittills är det affärsområde som påverkats mest inom Volati. Försäljningsstatistiken som presenterades i fredags visade kraftiga nedgångar för bokförsäljningen (-36,5 % i fysisk bokhandel under vecka 12).

ANNONS

”Akademibokhandeln har initierat korttidspermittering och har inlett diskussioner med hyresvärdar om hyresreduktioner. Affärsområdet har de senaste dagarna noterat en viss ökad försäljning i dess online-kanaler”, skriver Volati i samma pressmeddelande.

Maria Edsman: Stor variation mellan butikerna

Hittills påverkas medarbetare i cirka hälften av Akademibokhandelns butiker av korttidspermitteringar.

– Men det kommer omfatta fler när vi arbetat igenom behoven i alla butiker. Vi har börjat med de butiker som haft störst tapp. Det är stor variation av effekten mellan butiker. Vissa butiker har inte haft något tapp alls, säger Maria Edsman till Boktugg.

På kontoren påverkas i stort sett alla som är anställda på Bokhandelsgruppen av olika grader av korttidspermitteringar från den 1 april.

– Vi har även justerat öppettider i ett flertal butiker. I de flesta fall är det i samband med att köpcentrum också har minskat öppettiderna och vi följt med.

De båda onlinekanalerna akademibokhandeln.se och bokus.com har dock en positiv försäljningsutveckling, enligt Maria Edsman. De har även sett ett ökat inflöde av nya kunder till Bokus Play.

Utöver korttidspermitteringar har Bokhandelsgruppen även dragit ner på investeringar, konsultkostnader och övriga kostnader. Samt inlett förhandlingar med hyresvärdar om butikshyror.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se