ANNONS

Bokförsäljningen sjönk 36,5 procent i fysisk bokhandel förra veckan

Statistiken för den fysiska bokförsäljningen i Sverige vecka 12 var ingen munter läsning. Bakgrundsfoto: iStock. Graf: Boktugg.

Fysisk bokhandel tappade 36,5 procent av bokförsäljningen förra veckan jämfört med samma period förra året, enligt ny statistik. Inräknat ehandel och dagligvaruhandel föll försäljningen (av fysiska böcker) med 17,1 procent.

– Det finns mycket som bokhandeln kan dra nytta av i de stödpaket som riktas till näringslivet, men åtgärderna är otillräckliga. Det krävs mer kraftfulla och riktade åtgärder till bokhandeln, säger Maria Hamrefors, ordförande i Svenska Bokhandlareföreningen, till Boktugg.

ANNONS

Coronapandemin ger oroande avtryck i försäljningsstatistiken av böcker, särskilt i fysisk butiksmiljö. Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen kommer varje fredag att publicera veckoförsäljning avseende fysiska böcker per kanal så länge Coronapandemin pågår.

Den första rapporten släpptes idag och omfattar vecka 11 och 12. Det är alarmerande siffror. Dels när man studerar de två veckorna sammantaget:

  • I fysisk bokhandel har försäljningen minskat med 30,4 procent under perioden vecka 11–12.
  • I dagligvaruhandeln har försäljningen minskat med 14,3 procent under samma period.
  • Internetbokhandeln/bokklubbar hade en svagt minskande försäljning motsvarande 2,8 procent.
  • Totalt minskade bokförsäljningen med 12,3 procent under denna period.

Men än värre när man ser vecka 12 (fram till söndag 22 mars) då försäljningsminskningen tilltog och även nätbokhandeln tappade.

  • I fysisk bokhandel minskade försäljningen med 36,5 procent under vecka 12, jämfört med 25,6 procent vecka 11.
  • I dagligvaruhandeln minskade försäljningen med 20,4 procent under vecka 12, jämfört med 9,5 procent under vecka 11.
  • I internetbokhandel/bokklubbar minskade försäljningen med 8,0 procent jämfört med en svag ökning under vecka 11 motsvarande 2,6 procent.
  • Totalt minskade försäljningen vecka 12 med 17,1 procent jämfört med en minskning på 7,8 procent under vecka 11.

Statistiken gäller försäljningen av fysiska böcker, hur är signalerna från bokhandlarna gällande andra varor?
– De trender vi ser i dessa siffror gäller även totalt sett, säger Maria Hamrefors, ordförande i Svenska Bokhandlareföreningen, till Boktugg.

Vågar du säga något om utvecklingen den här veckan?
– Jag har tyvärr inga siffror för den här veckan.

Har ni fått något gehör från Kulturministern angående riktat stöd till bokhandeln?
– Ja, vi är i kontakt med departementet och förväntar oss att vi inom kort kommer att ha ett möte. Vi är också i kontakt med Kulturutskottet och Näringsutskottet, säger Maria Hamrefors.

Från enskilda bokhandlar hör vi rapporter om halverade dagskassor. Förutsättningarna är väldigt olika för handlare i olika delar av landet. Inom bokhandelskedjan Ugglan finns en spridning mellan 2,5 och 15 miljoner i omsättning för bokhandlarna.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6200 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

– Visst är vi tagna av hur Corona drabbat handeln. Inom Ugglan är vi fristående enheter så jag kan inte svara för alla men vi har kontakt med många och självklart är det allvarligt. Det man kan säga är att ju större handelsplats desto större bekymmer och det skiljer också mellan stad och land. Spridningen är som sagt stor i försäljningstappet allt mellan 10 och 35 procent för förra veckan, sa Anders Billing, vd för Ugglan, till Boktugg i början av den här veckan.

Svensk Bokhandel rapporterar att Science Fiction-bokhandeln planerar för att korttidspermittera personal då dagskassorna sjunkit ner mot 50 procent jämfört med föregående år. Då har SF-bokhandeln ändå en stor egen ehandel som står för 15 procent av omsättningen och som visat starka siffror.

Det är tuffa tider för bokhandlare just nu. Samtidigt som prenumerationstjänsterna rapporterar rekordtillväxt i nya abonnenter.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se