ANNONS

Branschföreningar föreslår ekonomiskt stöd till förlag, bokhandel och författare

Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen efterlyser i ett gemensamt brev stödåtgärder för att rädda den fysiska bokhandeln. Minskad försäljning drabbar även förlag och författare hårt. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Riktat stöd till bokhandlare, förlag och författare för att bokbranschen ska kunna överleva coronakrisen. Det föreslår Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen i ett gemensamt brev till kulturministern.

Det är i ett gemensamt brev till kulturministern Amanda Lind och Riksdagens kulturutskott, daterat fredag 20 mars 2020, som Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen lägger fram sina förslag.

”Vi önskar få träffa kulturministern så snart som möjligt och diskutera hur staten kan hjälpa bokbranschen att överleva dessa svåra tider. Det som förloras nu riskeras att inte kunna byggas upp igen”, avslutas brevet som är undertecknat av Förläggareföreningens ordförande Eva Gedin och Bokhandlareföreningens ordförande Maria Hamrefors.

I början av brevet skriver de att ”Riskerna för bokbranschen med författare, förlag och bokhandel är också stora och vi är angelägna om att bokbranschen får det stöd som nu behövs för att kunna överleva Coronapandemin och dess följdverkningar.”

ANNONS

De påpekar att den fysiska bokhandeln fortfarande har väldigt stor betydelse för bokbranschen och försäljningen av pappersböcker. Försäljningsstatistiken för 2019 visar att 37,7 procent av bokförsäljningen (fysisk) räknat i antal exemplar, eller fyra av tio pappersböcker, gick via fysisk bokhandel. Om bokhandlare tvingas slå igenom kommer det också att påverka förlag och författare.

”Redan nu noterar bokhandeln såväl besökstapp som försäljningstapp. Den senaste veckan, som var bokreans finalvecka och generellt sett är en god försäljningsvecka, sjönk försäljningen med 20–30 procent. Förlagen kan också redan nu notera nollade beställningar från bokhandeln vilket får ekonomiska återverkningar också för dem, inte minst för mindre oberoende förlag. Vi kommer följa detta noga men ser redan olycksbådande tendenser som på lång sikt kan få mycket stora konsekvenser för hela branschen”, skriver Hamrefors och Gedin.

Därför föreslår de nu riktat stöd till de tre parter som är svårast utsatta i coronakrisens fotspår:

  • Riktat stöd till författare införs vilka tappar inkomster när evenemang och författarbesök av olika slag inte kan genomföras och försäljningen bromsas/stoppas upp genom att butiker tvingas stängas/dra ned sin verksamhet. Detta kunde ske genom ökat stöd till Författarfonden.
  • Riktat stöd till bokhandeln som nu tappar försäljning och i närtid kan komma att tvingas stänga. Detta gäller såväl de oberoende bokhandlarna som bokhandelskedjorna. Detta kunde ske genom möjlighet att söka statligt stöd från Kulturrådet som då måste få särskilda medel för detta.
  • Stöd till förlag och bokhandel för att undvika uppsägningar av personal. Detta kan t ex. ske genom införande av statliga lönebidrag riktat till förlag och bokhandel.

I ett längre perspektiv efterlyser de även mer stöd till de mindre förlagen som redan tidigare har det tufft att överleva.

  • Förstärkning av litteraturstödet. I det läge vi är i nu är detta inte högst prioriterat men på sikt, efter det akuta läge vi är i nu, kommer stödet att behöva ökas för att säkra fortsatt utgivning med kvalitet, bredd och mångfald.
  • Riktat stöd till mindre oberoende/nischade förlag. Detta kunde ske genom ökade statliga medel till Kulturrådet för förlag att söka.

Förhoppningen är att få till stånd ett möte med kulturminister Amanda Lind snarast.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

”Den kedja som bokbranschen representerar – från författaren till läsaren – är på liknande sätt som media och den fria journalistiken central för samhället och för att den även i framtiden ska kunna vara stark och levande behövs nu stöd och åtgärder. Litteraturen behövs alltid och särskilt i tider av oro”, skriver branschföreningarnas ordföranden.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL