Oktoberfesten 2020 i München ställs in – vad innebär det för Bokmässan i Frankfurt?

En av världens största folkfester - Oktoberfesten i München. Här i Hacker-Pschorr, ett av de mest kända öltälten 2018. Men 2020 års Oktoberfest är nu inställd på grund av coronaviruset. Foto: iStock.

Den klassiska Oktoberfesten i München ställs in 2020 på grund av coronapandemin, meddelar lokala myndigheter. Vad innebär det beskedet för Bokmässan i Frankfurt?

Tyskland har förbjudit alla större evenemang fram till den 31 augusti. Oktoberfesten skulle, trots namnet, ha pågått mellan 19 september och 4 oktober. Men på tisdagen ställdes den in.

Bokmässan i Frankfurt är planerad att pågå mellan 14 och 18 oktober, något senare alltså. München ligger i delstaten Bayern och det är delstatsregeringen som tagit beslutet. Riskerna bedöms vara alltför stora så länge det inte finns något vaccin mot covid-19, rapporterar flera medier.

Frankfurt ligger norr om München, fyrtio mil bort. Oktoberfesten är ett gigantiskt evenemang som lockar uppåt sex miljoner människor som dricker öl och festar. Bokmässan är i det sammanhanget mindre, men lockar ändå över 7 000 utställare från mer än hundra länder, runt 286 000 besökare på drygt 4 000 event och runt 10 000 ackrediterade journalister och bloggare.

Så beskedet från München kan tolkas på många sätt i jämförelse med bokfesten i Frankfurt. Det är större mängder människor som i högre grad är berusade och närgångna. Alltså är en Bokmässa mindre riskabel.

Å andra sidan, tänk att man i Tyskland tar beslut om att ställa in ett så gigantiskt arrangemang som förra året omsatte uppåt en miljard euro. Nej, inte kronor, utan euro. Om man är beredd att ta den ekonomiska smällen – är då en i sammanhanget mindre bokmässa inte ett mindre offer?

På Frankfurt Buchmesses hemsida läser vi 176 dagar kvar tills årets mässa börjar. Det senaste uttalandet gällande coronavirusets påverkan är publicerat den 30 mars och där är beskedet att planeringen går vidare och att man förväntar sig att mässan ska äga rum 14-18 oktober 2020.

Experterna är oense om hur smittsamt och dödligt viruset Covid-19 faktiskt är. Kanske är risken mindre i september-oktober än april-maj, men som vi konstaterade gällande Bokmässan i Göteborg och andra evenemang så går det inte att inbilla sig att en mässa eller konferens hösten 2020 går att genomföra precis som vanligt. Det är högst ovanliga tider.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.