ANNONS

bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 12 maj

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

🤑 FrankfurtGaranti. Tack vare stöd från den tyska staten kommer Bokmässan i Frankfurt (20-24 oktober) att kunna ge pengarna tillbaka till utställare ifall mässan blir inställd eller om restriktioner gör att de inte kan resa till mässan. Därmed ska det vara ”riskfritt” att boka monter. (The Bookseller)

📦 AmazonPost. PostNord har inlett ett projekt för snabbare paketleveranser tillsammans med Amazon i Sverige. Inledningsvis kan kunder i Stockholmsregionen få beställa fram till 23.00 och ändå få leverans nästa dag. Om PostNord klarar att leverera åt Amazon kan även andra ehandlare få samma möjligheter i framtiden. (Ehandel)

🆗 BrittisktTummeUpp. De brittiska konkurrensmyndigheterna ger klartecken för Penguin Random House köp av Simon & Schuster. Det bedöms därmed inte inverka tillräckligt mycket på konkurrensen i UK. Affären väntar fortfarande på motsvarande tumme upp från USA:s motsvarighet. (The Bookseller)

🏆 Lärarpriser. Svenska Akademiens svensklärarpris 2021 går till Anna Bergqvist, Blackebergs gymnasium, Stockholm, Stefan Ljungdahl, Enbacksskolan, Tensta, Åsa Wedberg, Sven Eriksonsgymnasiet, Borås samt Annika Brogren, Sannarpsgymnasiet, Halmstad. Prisbeloppet är 50 000 kr vardera samt 30 000 kr till de skolor där lärarna arbetar.

📱 MiljardTapas. Bolaget Tapas Media, en av giganterna inom tecknade webbserier (men även textbaserade följetänger), säljs till sydkoreanska Kakao Entertainment för 510 miljoner dollar (motsvarande 4,25 miljarder svenska kr) – kontant. Redan förra året rapporterades Tapas ha intäkter på över 20 miljoner dollar. (Games Radar)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Martin Johansson skriver barnböcker med feelgoodkänsla där allt kan hända

Semester och humor är de viktiga beståndsdelarna i barnboken Charlie och Tiger åker till Mallorca, skriven av Martin Johansson och illustrerad av Ted Johansson.

För några år sedan började en berättelse om katterna Charlies och Tigers äventyr att växa fram i huvudet på Martin Johansson. 

– Jag och mitt ex började skoja om hur det skulle vara om våra katter åkte på en egen resa. Klart de ska ner till Mallorca! Plötsligt hade jag en story. Den bygger egentligen på mina egna upplevelser från när jag reste med mina barn när de var yngre. Genom resor får man vara med om saker och skapa minnen, i familjen kan vi prata om våra resor än idag, berättar Martin. 

Det har blivit en del resor genom åren för Martin och hans familj, och nu använder Martin minnen och händelser från de egna resorna som grund till sina barnböcker. På Mallorca var han till exempel med sina tre barn när de var 8, 10 och 12 år gamla, och han har plockat in en del självupplevda upplevelser i den första berättelsen om Charlie och Tiger som tog form för några år sedan.

– Jag brukar ofta skoja om att jag hade en tvåa i svenska, säger Martin. Skämt åsido, jag har en otroligt livlig fantasi. Men det var ett ganska hårt jobb att skriva boken, det tog mig över ett år att bli klar. Det började med att jag pratade in berättelsen på min mobiltelefon.

Martin kontaktade illustratören Ted Johansson som har lång erfarenhet av bildberättande och bland annat tecknar för Bamse. 

– Jag berättade om min idé och vi började tillsammans skissa på karaktärerna. Vi gjorde den första boken tillsammans och han kommer att fortsätta illustrera de kommande delarna.

Charlie och Tiger åker till Mallorca släpptes i tryckt format år 2016, men ges den 15 juni 2021 ut som ljudbok och ebok av Lilla Hoi, ett imprint till Hoi förlag.

En uppföljare om när Charlie och Tiger åker till Afrika är redan klar och planeras att ges ut i slutet av 2021. Under sommaren kommer Martin att skriva på en tredje bok i serien som handlar om när katterna reser till Mars. 

(...) Läs hela artikeln »