Pris till palestinsk författare skjuts upp

Bokmässan i Frankfurt, som är världens största, firar i år 75-årsjubileum. Foto: MICHAEL PROBST/AP-TT.

På fredag skulle den palestinska författaren Adania Shibli ta emot det tyska litteraturpriset Liberaturpreis på bokmässan i Frankfurt. Men efter terrorgruppen Hamas attack mot Israel skjuts prisutdelningen upp på obestämd tid.

Uppgifterna kommer från den tyska public service-kanalen DW som citeras av SVT.

Adania Shibli räknas som en av de mest betydande personerna inom den samtida arabiska litteraturen och skulle tilldelas priset för sin roman En oansenlig detalj, som kom ut på svenska 2021.

Boken handlar om en beduinflicka som våldtas och mördas av israeliska soldater i Negevöknen 1949. En bok som har hyllats men också kritiseras för att innehålla ett antisemitiskt narrativ.

Litprom, organisationen som delar ut priset, skriver på sin hemsida att prisceremonin ställs in på grund av ”kriget som startats av Hamas, i vilket miljontals människor i Israel och Palestina lider”. Priset kommer delas ut till Shibli längre fram i stället.

Redan i somras valde journalisten Ulrich Noller att avgå från juryn i protest mot att Shibli skulle få priset. Samtidigt har flera stora namn i litteraturvärlden tagit Shiblis parti i ett öppet brev till organisationen och bokmässan. Mer än 600 författare har skrivit under, däribland nobelpristagarna Annie Ernaux, Abdulrazak Gurnah och Olga Tokarczuk.

Fotnot: Svensk Bokhandel skrev också om protesterna och avhoppen i Frankfurt och intervjuade då Johannes Holmqvist, förläggare på Tranan som är en av dem som skrivit under protestbrevet.

– Jag känner författaren, hon har varit här flera gånger och vi har gett ut alla hennes tre romaner. (…) Det som står i brevet är inget kontroversiellt, det säger att vi behöver lyssna på både israelska och palestinska röster och att ingen ska tystas i det här läget, säger Johannes Holmqvist till SvB.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.