Bokmässor hösten 2020 kommer inte att bli ”som vanligt”

Bokmässan i Göteborg 2019. Nu undrar alla hur det blir med 2020 års mässa - om den går att genomföra och i så fall i vilken form med tanke på coronapandemin. Foto: Boktugg.

Om någon tvivlade så är det nu tydligt att höstens bokmässor måste anpassas till rådande omständigheter. Valet: ställ in eller ställ om.

I fredags informerade NOFF sina medlemmar om det brev som föreningen tillsammans med Förläggareföreningen skickat till Bokmässan i Göteborg. Våra kollegor på SvB pratade med både mässan och Förläggareföreningen.

”Förlagen tycker självklart att bokmässan på många sätt är väldigt viktig. Vi hade i normala fall satsat både pengar och stor energi på att den skulle bli så bra som möjligt, en bokfest och en mötesplats med många intressanta samtal, författare, utställare, besökare m fl. Men rådande läge är inte normalt”, skriver organisationerna till Bokmässan.

Det har knappast gått någon i den svenska bokbranschen förbi att en rad internationella bokmässor under våren ställts in, senast BookExpo America och häromdagen Comic-Con i San Diego (där Kaliforniens guvernör ser stora publika arrangemang under juni-augusti som högt osannolika). Som vi berättade förra veckan har även en rad mässor i andra branscher som skulle ägt rum under hösten redan nu ställt in 2020 års mässa och siktar på nästa år.

Det är nu fem månader kvar tills Bokmässan i Göteborg ska börja bygga montrar, men förberedelserna är givetvis i full gång. Framför allt går förlagen nu in i den fas när de första fakturorna ska betalas och beställningar till monterbyggare och andra ska läggas.

”Många av våra förlag lägger nu ner många timmars arbete på förberedelser av olika slag, seminariesamtal, beslut om mässinredning, bokningar av alla möjliga slag m.m. Ett arbete som kanske kommer visa sig vara förgäves. Vi menar att det är viktigt att det tas fram en alternativ plan, plan B, för förlagen att ta ställning till. Om den finns och ska vara möjlig att genomföras, måste den sjösättas nu så att förlagen kan bedöma om det är rimligt och riktigt att istället rikta sitt arbete mot en sådan plan B”, skriver NOFF och Förläggareföreningen i ett brev till Bokmässan.

De efterlyser även tydliga besked gällande bokningsavgifter för de förlag som väljer att avboka eller om Bokmässan slutligen ställs in. Utställare som har både personal och författare i riskgrupper tvekar redan nu inför att tillbringa fyra dygn i mässhallarna på Svenska Mässan. NOFF och Förläggareföreningen önskar att det ska gå att få full återbetalning, alternativt att Bokmässan gör som London där utställare kunde välja mellan att få tillbaka 60 procent av avgifterna eller använda dem för 2021 års mässa.

Det känns rätt uppenbart att Bokmässan i Göteborg 2020 aldrig kan bli ”som vanligt”. Därför är det klokt att mässledningen snarast bestämmer sig för ett av två alternativ:

  • Skala ner Bokmässan 2020 till något mindre och enklare där de ekonomiska insatserna är lägre för utställare och deltagare i den händelse att man tvingas ställa in den med kort varsel. Men även för att mässan oavsett aldrig kommer att kunna locka lika många besökare som ett vanligt mässår. Risken är annars stor för en besvikelse som skapar en nedåtgående spiral som drabbar framtida bokmässor.
  • Ställa in hela Bokmässan 2020 och satsa på att genomföra en vanlig mässa först 2021 istället.

Båda alternativen innebär självklart tusen olika sätt att göra det. Även om man ställer in hela Bokmässan kan man precis som redan görs idag genomföra event på andra platser eller olika projekt för att sprida läsglädje och se till att samtalet om böcker ändå dominerar media under den vecka som är Bokmässan i Göteborg.

För alla som jobbar i bokbranschen är Bokmässan något av en firmafest som går över förlagsgränserna. Det är inte bara montrar och seminarier som lockar utan de spontana och informella mötena på mässgolvet, i korridorerna, i hissarna, på minglen och i barerna på småtimmarna.

En författare framförde ett radikalt förslag i en privat diskussion.

”Skippa alla påkostade montrar och mässbesökare, bjud bara in hela branschen till ett stort montermingel. Det är ändå det som är Bokmässans höjdpunkt.”

Jag är inte säker på att alla håller med. En del tycker att seminarierna är höjdpunkten och rör sig knappt nere på mässgolvet. Andra tycker att just mässgolvet och chansen att köpa spännande böcker och få dem signerade av författaren själv är Bokmässans själ.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL