ANNONS

Bör vi vara oroliga över att även höstens bokmässor ställs in?

Svenska Mässan i Göteborg drabbas hårt av coronakrisen. Ett flertal mässor under mars, april och maj har fått flyttas fram i tiden. Koncernen har tvingats varsla 300 av 900 anställda. Foto: Boktugg.

Under våren 2020 har fler bokmässor och litterära festivaler ställts in än de som genomförts. Sommaren ser lika illa ut – men hur är det med hösten? Svaret: En del har börjat ställa in även då.

Hoppet är det sista som överger oss, brukar det heta. Men ibland måste man ta beslut i god tid. Book Expo America flyttade fram sitt startdatum från 28 maj till 22 juli i hopp om att kunna genomföra arrangemanget.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

De största förlagen har precis som i London beslutat att dra sig ur och inte medverka, redan innan arrangörerna dragit i bromsen. Det kan låta märkligt att ställa in en bokmässa som inte äger rum förrän om drygt tre månader. Men när man samtidigt läser att Javits Center (där mässan ska äga rum) på Manhattan just nu är ombyggt till tillfälligt sjukhus med plats för 2500 coronapatienter så känns det väl optimistiskt att locka utställare och besökare dit i slutet av juli.

Förra veckan kom också beskedet att Slush, en av Nordens största konferenser för entreprenörer inte minst inom techsektorn, beslutat ställa in 2020 års upplaga.

”2008 föddes Slush, mitt i den stora recessionen, som ett fyrtorn av hopp. På grund av COVID-19-pandemin står startups nu inför aldrig tidigare skådade utmaningar och behovet av hjälp är kanske större än någonsin. Precis som under Slushs tidiga dagar vill vi ge entreprenörer hopp i den osäkerhet som råder även nu. Trots det har COVID-19-pandemin fått oss att tänka om kring årets planer. Vi vet inte hur den globala pandemin kommer att utvecklas de närmsta veckorna, än mindre i november. Trots att det årliga huvudarrangemanget här i Helsingfors alltid varit vår kronjuvel och höjdpunkten under året för vårt community, har vi tagit det svåra beslutet att inte arrangera Slush 2020”, skriver Miika Huttunen, VD för Slush, på organisationens hemsida.

Samtliga 34 anställda bakom evenemanget, som lockar 20 000 deltagare varav många riskkapitalister, har permitterats. Slush skulle ha ägt rum 19-20 november. Nu siktar man istället in sig på 2021.

ANNONS

För några dagar sedan kom det första liknande beskedet för bokbranschen. Helt okänd i Sverige är förmodligen Aké Art & Book Festival i Nigeria som skulle ha ägt rum den 22-25 oktober. Redan nu har arrangörerna tagit beslutet att ställa in 2020 års festival i fysisk form, skriver The New Publishing Standard. Istället flyttas hela arrangemanget online. (Då ska man komma ihåg att Nigeria har 126 miljoner internetanvändare.)

Med svenska ögon finns det två stora mässor i höst: Bokmässan i Göteborg 24-27 september och Frankfurt Buchmesse 14-18 oktober. Och kanske i viss mån Bokmässan i Helsingfors, 22-25 oktober, som faktiskt nästan har fler besökare än Göteborg – om än inte alls lika många utställare.

”Baserat på tillgänglig information i nuläget, förväntar vi oss att Frankfurt Buchmesse ska äga rum 14-18 oktober. Idag kan vi inte förutse vilka hälsoföreskrifter som kommer att gälla i oktober, men hela vårt team jobbar med att planera utställningshallar, program och projekt baserat på idén att vi kommer att kunna ta emot alla i höst. Vi är medvetna om att en mässa innebär ekonomiska risker för alla inblandade och därför kommer vi att ta beslut i våra kunders intresse när det gäller alla åtgärder och framtida planering. Ni kan lita på att vi kommer att hålla vår kommunikation i detta ärende ständigt up-to-date och transparent”, skriver arrangörerna i Frankfurt på sin hemsida gällande coronasituationen.

Från Bokmässan i Göteborg är det liknande tongångar då de i veckan presenterade ytterligare tre författare som är klara för Crimetime (Anders de la Motte, Camilla Sten och Pascal Engman).

”Än så länge är det långt kvar till hösten och förberedelserna inför Crimetime Göteborg 2020 fortsätter med full kraft! Vi arbetar för att genomföra Crimetime som planerat, den 26–27 september. Självklart följer vi utvecklingen dag för dag. Men vi blickar samtidigt framåt och ser fram emot att hälsa dig välkommen till oss i höst.”

Men, i samband med information om att boka Crimetimepass, så skriver Bokmässan också: ”Om arrangemanget blir inställt med anledning av Covid-19 gäller din entrébiljett eller seminariekort istället under Bokmässan 2021. Alternativt kan du välja att få pengarna tillbaka.”

ANNONS

Utställare då? Ja, alla mässor har olika former av force majeure-klausuler i sina avtal som friskriver dem från exempelvis ingripande myndighetsbeslut och avbokningar från utställares sida måste vanligen ske 6-9 månader före mässan för att ge några pengar tillbaka. Det i sin tur förklarar varför vissa arrangörer till varje pris undviker att ställa in – alternativt väljer att ta beslutet i väldigt god tid. Bokmässan i London har (enligt Publishers Weekly) exempelvis erbjudit sina utställare att flytta sin bokning till 2021 utan extra kostnad – eller få tillbaka 60 procent av vad de betalade för 2020 års inställda mässa. Man kan lugnt säga att utställarna inte är nöjda med det beskedet.

Arrangörerna i Göteborg, Helsingfors och Frankfurt kan inte annat än fortsätta förberedelserna samtidigt som hotet hela tiden hänger över dem. Det mest långtgående besked vi fått är att Danmark förlängt sitt förbud mot större folksamlingar fram till 31 augusti. Det i sin tur innebär att exempelvis den danska ligan i fotboll kan spela inför publik tidigast den 1 september.

Det är i alla fall fortfarande fullbokat på Gothia Towers natten mellan fredag och lördag. Och runtom i bok-Sverige håller vi alla tummarna för att Bokmässan i Göteborg kan arrangeras som vanligt i september.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se