Förlagen kräver besked om Bokmässan i höst

Det myllrade av folk på Bokmässan 2019. 2020 års tema ska vara Sydafrika, läsfrämjande och digital kultur Foto: Niklas Maupoix.

De svenska förlagen tvivlar på att Bokmässan i Göteborg blir av i höst – och kräver tydligare kommunikation från arrangören.
– Många av våra medlemmar tänker: är det verkligen möjligt att genomföra en bokmässa som vi har gjort tidigare år? Och finns det en plan B? säger Kristina Ahlinder, vd på Förläggareföreningen till Svensk Bokhandel.

Förlagen är i vanliga fall mitt uppe i förberedelserna inför höstens bokmässa, men på grund att många evenemang ställts in och begränsats på grund av coronavirusets spridning är det många som avvaktar med att boka upp författare och planera sitt program.

Men nu vill de inte vänta längre, enligt Svensk Bokhandel som talat med Förläggareföreningen och Nordiska oberoende förlags förening. Föreningarna kräver i ett brev till Bokmässans arrangörer att besked om – och hur – mässan arrangeras lämnas senast i maj.

”Mässan måste ta täten”

– Det känns lite svårt att i dag tänka sig att stå på ett mässgolv, att skicka medarbetare och författare, som inte alla är purunga, till mässan i fyra dagar. Mässan måste ta täten i de här frågorna och komma med förslag som vi sedan kan ta ställning till, för det är de och inte vi som är arrangörer, säger Eva Gedin, ordförande i Förläggareföreningen, till sajten.

Mässansvariga Frida Edman har fått och besvarat brevet, och hon utlovar mer information i nästa vecka.

Tittar på format

– Vår förhoppning är och har varit att Bokmässan ska kunna äga rum som planerat men vi inser att vi behöver titta på hur vi i sådana fall gör mässan och vilka förändringar vi kan göra. Det är vår plan A. Plan B handlar om att ställa om Bokmässan och göra den på ett mer effektivt sätt eller i andra typer av format, säger hon till Svensk Bokhandel.

Att skjuta upp mässan är inte ett alternativ som arrangörerna tittar på, men däremot kan det bli aktuellt att arrangera den i mindre format eller via digitala plattformar, förklarar hon.

Text: Hilda Djupenström/TT

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL