Ny prenumerationstjänst för ljudböcker i Finland – Sanoma utmanar svenskarna med Supla+

Ännu en aktör på den finska streamingmarknaden - Supla+. Foto: iStock. Montage skärmdump: Boktugg.

De finska aktörerna vaknade sent när de svenska prenumerationstjänsterna etablerade sig. Men nu får Bookbeat, Storytel och Nextory en konkurrent till: Sanomas Supla+.

Det var inte så länge sedan Boktugg berättade att ett av Finlands största förlagshus Otava lanserat en egen prenumerationstjänst, Suomalainen Plus.

De tre svenska streamingtjänsterna Bookbeat, Storytel och Nextory är redan etablerade i Finland och har skaffat sig ett starkt grepp om marknaden. Så frågan är hur Sanoma ska kunna hävda sig?

Ja, en fördel de har är att appen Supla redan laddats ner över 100 000 gånger och har enligt egen uppgift ”hundratusentals användare varje månad”. I appen finns nämligen inte enbart ljudböcker utan gratis podcasts och radiokanaler.

Nu adderar man alltså Supla+ som är en betaltjänst som ger tillgång till ljudböcker på finska, samma utbud som övriga aktörer på marknaden. Priset är 14,99 euro per månad för obegränsad lyssning. Som jämförelse kostar Bookbeat 9,99 euro per månad (max 20 timmars lyssning) eller 16,90 euro per månad (obegränsat). Nextory ligger mellan 13,99 euro och 19,99 euro för sina olika abonnemang medan Storytel ligger i spannet 16,99 euro till 25,99 euro.

Dessutom ingår Supla alltså i Sanoma-koncernen som även rymmer dagstidningar, magasin, tv-kanaler, radiokanaler samt olika online/webbaserade medier. Sanoma skriver kort och gott ”vi når de flesta i Finland varje dag”. Om det räcker för att skaffa sig en stark position på ljudboksmarknaden återstår att se.

Att annonspriserna (och därmed intäkterna) under coronakrisen rasat i botten kan vara både bra och dåliga nyheter. Internt annonsutrymme för att marknadsföra Supla+ blir billigt. Å andra sidan blöder förmodligen koncernen precis som mediakoncerner med stora dagstidningar och tv-kanaler just nu.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL