ANNONS

Ännu en aktör på den finska streamingmarknaden - Supla+. Foto: iStock. Montage skärmdump: Boktugg.

Ny prenumerationstjänst för ljudböcker i Finland – Sanoma utmanar svenskarna med Supla+

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

De finska aktörerna vaknade sent när de svenska prenumerationstjänsterna etablerade sig. Men nu får Bookbeat, Storytel och Nextory en konkurrent till: Sanomas Supla+.

Det var inte så länge sedan Boktugg berättade att ett av Finlands största förlagshus Otava lanserat en egen prenumerationstjänst, Suomalainen Plus.

De tre svenska streamingtjänsterna Bookbeat, Storytel och Nextory är redan etablerade i Finland och har skaffat sig ett starkt grepp om marknaden. Så frågan är hur Sanoma ska kunna hävda sig?

Ja, en fördel de har är att appen Supla redan laddats ner över 100 000 gånger och har enligt egen uppgift ”hundratusentals användare varje månad”. I appen finns nämligen inte enbart ljudböcker utan gratis podcasts och radiokanaler.

Nu adderar man alltså Supla+ som är en betaltjänst som ger tillgång till ljudböcker på finska, samma utbud som övriga aktörer på marknaden. Priset är 14,99 euro per månad för obegränsad lyssning. Som jämförelse kostar Bookbeat 9,99 euro per månad (max 20 timmars lyssning) eller 16,90 euro per månad (obegränsat). Nextory ligger mellan 13,99 euro och 19,99 euro för sina olika abonnemang medan Storytel ligger i spannet 16,99 euro till 25,99 euro.

Dessutom ingår Supla alltså i Sanoma-koncernen som även rymmer dagstidningar, magasin, tv-kanaler, radiokanaler samt olika online/webbaserade medier. Sanoma skriver kort och gott ”vi når de flesta i Finland varje dag”. Om det räcker för att skaffa sig en stark position på ljudboksmarknaden återstår att se.

Att annonspriserna (och därmed intäkterna) under coronakrisen rasat i botten kan vara både bra och dåliga nyheter. Internt annonsutrymme för att marknadsföra Supla+ blir billigt. Å andra sidan blöder förmodligen koncernen precis som mediakoncerner med stora dagstidningar och tv-kanaler just nu.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Drakar, magi och uråldriga hemligheter i ny fantasybok

”Tänk om allt vi någonsin trott på var lögn, tänk om all kunskap vi tror oss ha är baserat på lögner. Tänk om allt vi någonsin tränats för, fostrats för, var lögn.
Skulle du vilja veta det då?”

Drakfödd utspelar sig i det fiktiva Kammanthea där Kejsaren styr den kända världen med järnhand. Till sin hjälp har han sin onda tjänare och en mystisk mörk makt. Rebeller försöker stoppa dem, men de har inte en chans emot det mäktiga Imperiet. Tills en dag en radh’riam återvänder, tillsammans med en drake och uråldriga hemligheter.

Med fantastiska miljöbeskrivningar och karaktärer som nästan går att ta på tar Annie Erixon med oss på en episk resa i en magisk värld. Läs, bara läs.

(...) Läs hela artikeln »