Ännu en aktör på den finska streamingmarknaden - Supla+. Foto: iStock. Montage skärmdump: Boktugg.

Ny prenumerationstjänst för ljudböcker i Finland – Sanoma utmanar svenskarna med Supla+

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

De finska aktörerna vaknade sent när de svenska prenumerationstjänsterna etablerade sig. Men nu får Bookbeat, Storytel och Nextory en konkurrent till: Sanomas Supla+.

Det var inte så länge sedan Boktugg berättade att ett av Finlands största förlagshus Otava lanserat en egen prenumerationstjänst, Suomalainen Plus.

De tre svenska streamingtjänsterna Bookbeat, Storytel och Nextory är redan etablerade i Finland och har skaffat sig ett starkt grepp om marknaden. Så frågan är hur Sanoma ska kunna hävda sig?

Ja, en fördel de har är att appen Supla redan laddats ner över 100 000 gånger och har enligt egen uppgift ”hundratusentals användare varje månad”. I appen finns nämligen inte enbart ljudböcker utan gratis podcasts och radiokanaler.

Nu adderar man alltså Supla+ som är en betaltjänst som ger tillgång till ljudböcker på finska, samma utbud som övriga aktörer på marknaden. Priset är 14,99 euro per månad för obegränsad lyssning. Som jämförelse kostar Bookbeat 9,99 euro per månad (max 20 timmars lyssning) eller 16,90 euro per månad (obegränsat). Nextory ligger mellan 13,99 euro och 19,99 euro för sina olika abonnemang medan Storytel ligger i spannet 16,99 euro till 25,99 euro.

Dessutom ingår Supla alltså i Sanoma-koncernen som även rymmer dagstidningar, magasin, tv-kanaler, radiokanaler samt olika online/webbaserade medier. Sanoma skriver kort och gott ”vi når de flesta i Finland varje dag”. Om det räcker för att skaffa sig en stark position på ljudboksmarknaden återstår att se.

Att annonspriserna (och därmed intäkterna) under coronakrisen rasat i botten kan vara både bra och dåliga nyheter. Internt annonsutrymme för att marknadsföra Supla+ blir billigt. Å andra sidan blöder förmodligen koncernen precis som mediakoncerner med stora dagstidningar och tv-kanaler just nu.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …