Microsoft Editor utlovar betydligt mer avancerad hjälp till skribenter än enbart stavning, eller grammatik. Nu ska man även så hjälp med stilistiska tips.

Microsoft rullar ut nytt AI-verktyg för grammatik, stavning och stil

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Microsoft Editor blir under april tillgängligt för dem som har 365-abonnemang. Med AI ska den gå bortom stavning och grammatik och hjälpa skribenten även med ”stilistiska problem”. Om svenska stöds är dock lite oklart.

Förra veckan presenterades Microsoft Editor som de kommande veckorna rullas ut till användare av Microsoft 365 (som från 21 april är det nya namnet på Office 365). Funktionerna ska vara tillgängliga på 20+ språk, men det sägs inte rakt ut ifall svenska är ett av språken.

Vi hittar en informationssida om Microsoft Editor på svenska. Det finns dock ett problem med denna. Den är maskinöversatt och det är inte särskilt bra. Den presenteras med meningen (felen inklusive särskrivning är Microsofts):
”Om du är inloggad med ditt Microsoft 365-eller Office 365-konto, erbjuder redigeraren dessutom förslag på fin justeringar, till exempel att göra meningar mer koncisa, vokabulär förslag och göra ditt Skriv uttryck mer formellt”.

Vi får hoppas att själva verktyget är bättre än informationssidan om Microsoft Editor.

Men vi ska inte låta detta prägla vår syn på det nya verktyget som sägs vara baserat på AI-teknologi. Microsoft Editor blir tillgängligt på de tre platser där de flesta gör merparten av sitt skrivande: documents (Word för webben och desktop), epost (Outlook.com och Outlook för webben) samt runtom på webben (genom Microsofts webbläsar-tillägg).


ANNONS


Similarity Checker (ungefär likhetskoll) – ska hjälpa till att identifiera potentiellt icke originellt innehåll för att göra det enkelt att citera källor. Denna funktion ska rullas ut kommande månader.

Rewrite suggestions (förslag på omskrivningar) – är en utökning av den befintliga funktionen i word som ger förslag på fraser. Nu ska den utökas till hela meningar. Markera en mening och be om förslag på omskrivning. (Endast tillgänglig på engelska i nuläget.)

”Men kraften från AI tar vi upplevelsen av Microsoft Editor till alla platser där du skriver, möter dig där du är och hjälper dig att få ut det bästa av dig som skribent. Oavsett vilket språk du skriver på kommer vi att täcka dig”, skriver Microsoft.

Det lär i alla fall dröja ytterligare ett tag innan Microsofts programvaror ersätter redaktörer och korrekturläsare på bokförlagen. Men det kan ge ett värdefullt stöd och hitta många onödiga småfel under redigeringsprocessen.

Informationsfilm om Microsoft Editor.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL