Sökes: Deckarläsare. Finnes: En deckarserie. Sofie Sarenbrant vill kartlägga sina karaktärer

En platsannons på Instagram. Deckarförfattaren Sofie Sarenbrant söker en deckarläsare som vill kartlägga hennes persongalleri.

Drömjobbet för deckarläsare? Efter åtta deckare med Emma Sköld vill Sofie Sarenbrant ha hjälp med en gedigen karaktärslista. Hon har postat en jobbannons på Instagram.

”Vill du få betalt för att läsa mina böcker?” lyder inledningen på ett Instagram-inlägg som bästsäljande deckarförfattaren Sofie Sarenbrant lade ut på måndagskvällen.

  • Älskar du deckare och sitter hemma i coronatider?
  • Vill du läsa serien om Emma Sköld – och få betalt för det?
  • Är du sugen på att läsa Mytomanen före alla andra?

”Då kanske det här är uppdraget för dig. Jag har skrivit åtta böcker i serien om kriminalinspektör Emma Sköld. Nu vill jag anlita någon som kan göra en djupdykning i min bokserie och skapa en gedigen karaktärslista. Är du den personen?” skriver Sarenbrant som enligt uppgift slutredigerar sin nya bok som ska komma ut i slutet av maj.

Sedan följer en beskrivning av själva uppdraget: ”Mina böcker skickas till dig och du får läsa i din takt. Ingen stress. Du skapar ett persongalleri som sträcker sig över alla åtta böcker och sammanfattar varje karaktär och deras sidospår, bok för bok.”

Det låter alltså som att Sarenbrant inte varit lika pedantiskt strukturerad som en del av hennes författarkollegor som jobbar med stora Excelark och databaser och kanske tunga arkivskåp för att kartlägga varje karaktärs egenskaper och bakgrundshistoria. Jag förstår henne.

I dessa tider när många blivit permitterade och har extra mycket fritid så kan det vara lockande med ett jobb som går ut på att läsa deckare. Det framgår inte riktigt av annonsen ifall det går bra att lyssna på ljudböckerna istället. Fördelen då är ju att man har händerna fria att anteckna samtidigt? Sarenbrant är ju ändå en av de mest lyssnade författarna i Sverige.

”Krav: Du behöver ingen särskild utbildning, men givetvis är en bra känsla för språk och litteratur, särskilt deckare, en fördel. Jag vänder mig till småföretagare som har behov av extra uppdrag nu. Du måste alltså ha ett eget företag som kan fakturera. Arvode enligt överenskommelse. Skicka din ansökan till: emmaskold@bookmarkforlag.se och berätta kort om dina erfarenheter och varför du är extra bra lämpad. Sista ansökningsdag: 7 april.”

Ett kul grepp. Undrar om Sofie Sarenbrant får lika många ansökningar som bokförlagen får deckarmanus? För många måste det ändå vara ett drömjobb – få betalt för att läsa deckare.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,