ANNONS

Sökes: Deckarläsare. Finnes: En deckarserie. Sofie Sarenbrant vill kartlägga sina karaktärer

En platsannons på Instagram. Deckarförfattaren Sofie Sarenbrant söker en deckarläsare som vill kartlägga hennes persongalleri.

Drömjobbet för deckarläsare? Efter åtta deckare med Emma Sköld vill Sofie Sarenbrant ha hjälp med en gedigen karaktärslista. Hon har postat en jobbannons på Instagram.

”Vill du få betalt för att läsa mina böcker?” lyder inledningen på ett Instagram-inlägg som bästsäljande deckarförfattaren Sofie Sarenbrant lade ut på måndagskvällen.

  • Älskar du deckare och sitter hemma i coronatider?
  • Vill du läsa serien om Emma Sköld – och få betalt för det?
  • Är du sugen på att läsa Mytomanen före alla andra?

”Då kanske det här är uppdraget för dig. Jag har skrivit åtta böcker i serien om kriminalinspektör Emma Sköld. Nu vill jag anlita någon som kan göra en djupdykning i min bokserie och skapa en gedigen karaktärslista. Är du den personen?” skriver Sarenbrant som enligt uppgift slutredigerar sin nya bok som ska komma ut i slutet av maj.

Sedan följer en beskrivning av själva uppdraget: ”Mina böcker skickas till dig och du får läsa i din takt. Ingen stress. Du skapar ett persongalleri som sträcker sig över alla åtta böcker och sammanfattar varje karaktär och deras sidospår, bok för bok.”

ANNONS

Det låter alltså som att Sarenbrant inte varit lika pedantiskt strukturerad som en del av hennes författarkollegor som jobbar med stora Excelark och databaser och kanske tunga arkivskåp för att kartlägga varje karaktärs egenskaper och bakgrundshistoria. Jag förstår henne.

I dessa tider när många blivit permitterade och har extra mycket fritid så kan det vara lockande med ett jobb som går ut på att läsa deckare. Det framgår inte riktigt av annonsen ifall det går bra att lyssna på ljudböckerna istället. Fördelen då är ju att man har händerna fria att anteckna samtidigt? Sarenbrant är ju ändå en av de mest lyssnade författarna i Sverige.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

”Krav: Du behöver ingen särskild utbildning, men givetvis är en bra känsla för språk och litteratur, särskilt deckare, en fördel. Jag vänder mig till småföretagare som har behov av extra uppdrag nu. Du måste alltså ha ett eget företag som kan fakturera. Arvode enligt överenskommelse. Skicka din ansökan till: emmaskold@bookmarkforlag.se och berätta kort om dina erfarenheter och varför du är extra bra lämpad. Sista ansökningsdag: 7 april.”

Ett kul grepp. Undrar om Sofie Sarenbrant får lika många ansökningar som bokförlagen får deckarmanus? För många måste det ändå vara ett drömjobb – få betalt för att läsa deckare.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL