ANNONS

En platsannons på Instagram. Deckarförfattaren Sofie Sarenbrant söker en deckarläsare som vill kartlägga hennes persongalleri.

Sökes: Deckarläsare. Finnes: En deckarserie. Sofie Sarenbrant vill kartlägga sina karaktärer

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Drömjobbet för deckarläsare? Efter åtta deckare med Emma Sköld vill Sofie Sarenbrant ha hjälp med en gedigen karaktärslista. Hon har postat en jobbannons på Instagram.

”Vill du få betalt för att läsa mina böcker?” lyder inledningen på ett Instagram-inlägg som bästsäljande deckarförfattaren Sofie Sarenbrant lade ut på måndagskvällen.


ANNONS


  • Älskar du deckare och sitter hemma i coronatider?
  • Vill du läsa serien om Emma Sköld – och få betalt för det?
  • Är du sugen på att läsa Mytomanen före alla andra?

”Då kanske det här är uppdraget för dig. Jag har skrivit åtta böcker i serien om kriminalinspektör Emma Sköld. Nu vill jag anlita någon som kan göra en djupdykning i min bokserie och skapa en gedigen karaktärslista. Är du den personen?” skriver Sarenbrant som enligt uppgift slutredigerar sin nya bok som ska komma ut i slutet av maj.


ANNONS


Sedan följer en beskrivning av själva uppdraget: ”Mina böcker skickas till dig och du får läsa i din takt. Ingen stress. Du skapar ett persongalleri som sträcker sig över alla åtta böcker och sammanfattar varje karaktär och deras sidospår, bok för bok.”

Det låter alltså som att Sarenbrant inte varit lika pedantiskt strukturerad som en del av hennes författarkollegor som jobbar med stora Excelark och databaser och kanske tunga arkivskåp för att kartlägga varje karaktärs egenskaper och bakgrundshistoria. Jag förstår henne.

I dessa tider när många blivit permitterade och har extra mycket fritid så kan det vara lockande med ett jobb som går ut på att läsa deckare. Det framgår inte riktigt av annonsen ifall det går bra att lyssna på ljudböckerna istället. Fördelen då är ju att man har händerna fria att anteckna samtidigt? Sarenbrant är ju ändå en av de mest lyssnade författarna i Sverige.

”Krav: Du behöver ingen särskild utbildning, men givetvis är en bra känsla för språk och litteratur, särskilt deckare, en fördel. Jag vänder mig till småföretagare som har behov av extra uppdrag nu. Du måste alltså ha ett eget företag som kan fakturera. Arvode enligt överenskommelse. Skicka din ansökan till: emmaskold@bookmarkforlag.se och berätta kort om dina erfarenheter och varför du är extra bra lämpad. Sista ansökningsdag: 7 april.”

Ett kul grepp. Undrar om Sofie Sarenbrant får lika många ansökningar som bokförlagen får deckarmanus? För många måste det ändå vara ett drömjobb – få betalt för att läsa deckare.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

BROTTSTYCKEN – SÅVITT JAG KOMMER IHÅG

Brottstycken kom till när jag efter ett långt yrkesliv som försvarsadvokat tänkte på alla händelser och episoder som passerat revy under alla år. Jag tänkte på de fantastiska personer jag mött i mitt yrke. Jag ville gärna ge dessa människor den röst de inte fått inför rätta. De tankar de velat ge uttryck för men aldrig fått.

Carl J. Tengström kommer ursprungligen från Finland där han föddes i Åbo. Efter skolgång i Finlands äldsta skola med anor från munktiden flyttade Carl utomlands, först till Freiburg im Breisgau i Sydtyskland,där han läste medicin och senare till Bern i Schweiz och Hamburg i Nordtyskland, där han avslutade sin utlandstid med studier i internationell rätt. Återkommen till Sverige började Carl läsa juridik i Uppsala. Det blev början till hans ”brottsliga” bana. Efter sin aktiva tid som försvarsadvokat är Carl numera verksam som översättare och författare.

Läs mer på författarens hemsida

(...) Läs hela artikeln »