ANNONS

Mest lyssnade boken på Storytel under 2018 blev Syndabocken av Sofie Sarenbrant. Bild: Storytel.

Sarenbrant i topp på listan över de 10 mest lyssnade ljudböckerna på Storytel 2018

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Storytels topplista över de 10 mest lyssnade ljudböckerna 2018 inleds med tre deckare. Men två av tio titlar är fackböcker.

Precis som förra året domineras Storytels topplista för 2018 av deckare, men två faktatitlar har seglat upp vilket kan vara ett tecken på en faktatrend för ljudboksformatet. Första platsen tas dock hem av Sofie Sarenbrants efterlängtade Syndabocken, skriver Storytel i ett pressmeddelande.

Syndabocken kom i maj, och var en mycket efterlängtad del i serien om Emma Sköld. Sofie Sarenbrant kom på plats fem på förra årets topplista och seglar nu upp som svenska folkets nya ljud-deckardrottning, säger Jenny Zunko, Content manager på Storytel Sverige, i ett pressmeddelande.

Topp tre mest lyssnade böcker är alltså samtliga kriminalromaner/deckare. Sofie Sarenbrant och Dag Öhrlund återfanns båda två på förra årets topplista, till skillnad från paret Kepler som i år släppte sin första bok sedan 2016. Öhrlund som var den mest lyssnade författaren på konkurrerande Bookbeats ljudbokstjänst tog även femteplatsen. Fenomenet Omgiven av idioter var den fjärde mest lyssnade titeln.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

Det kan även noteras att Bonnier Audio har tre av tio titlar på listan och Lind & Co två.

När Storytel summerar ljudboksåret 2018 ser topplistan över de mest lyssnade titlarna, gamla som nya, ut som följer:
1. Syndabocken av Sofie Sarenbrant inläst av Katarina Ewerlöf (Bookmark)
2. Lazarus av Lars Kepler inläst av Jonas Malmsjö (Bonnier Audio)
3. Kejsaren av Dag Öhrlund inläst av Stefan Sauk (Lind & Co)
4. Omgiven av idioter av Thomas Erikson inläst av Mattias Linderoth (Word Audio)
5. Se till mig som liten är av Dag Öhrlund inläst av Stefan Sauk (Lind & Co)
6. Ett mörker mitt ibland oss av Mari Jungstedt inläst av Katarina Ewerlöf (Bonnier Audio)
7. Kvinnan på bänken av Anna Jansson inläst av Marie Richardson (Norstedts)
8. Bakom stängda dörrar av B.A. Paris av Kerstin Andersson (Jentas)
9. Hämndens pris av Erik Lewin inläst av Stefan Sauk (Bokförlaget Nona)
10. Mikael Persbrandt : Så som jag minns det av Mikael Persbrandt och Carl-Johan Vallgren inläst av Mikael Persbrandt (Bonnier Audio)

Årets bubblare är B.A. Paris på plats 8 med sin debut, relationsthrillern Bakom stängda dörrar. Paris är en brittisk/fransk författare som ges ut på danska förlaget Jentas. Oväntat är också att två faktatitlar återfinns på topplistan då de lyste med sin frånvaro på topplistan 2017.

– Det är väldigt kul att se hela två fakta-titlar leta sig upp på topplistan 2018 – Omgiven av idioter och Mikael Persbrandts biografi. Förra året dominerades topplistan helt av deckare, så man kan absolut tala om en faktatrend för ljudboken, säger Jenny Zunko, Content manager på Storytel Sverige.

Om topplistan: Topplistan baseras på de titlar som har lyssnats mest på under 2018 bland Storytels ca 300 000 kunder. Underlaget innehåller alltså både gamla och nya titlar, och innefattar samtliga genrer.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »