Alfabeta ger bort gratis barnbok om coronaviruset – har laddats ner 1 miljon gånger

Alfabeta har i samarbete med Gruffalons skapare, den världsberömda illustratören Axel Scheffler, och det engelska bokförlaget Nosy Crow tagit fram en digital bok för barn om coronaviruset. Den kan laddas ner helt gratis.

Alfabeta ger ut en digital bok för barn om coronaviruset på svenska. Den har tagits fram i samarbete med Gruffalons skapare Axel Scheffler och det engelska bokförlaget Nosy Crow. Originalet har redan över en miljon nedladdningar. 

– Oro möts bäst med kunskap. Men det kan vara svårt att ge svar som utgår från barns perspektiv. Därför är vi glada att Axel Scheffler har ställt upp gratis och arbetat för högtryck med att få fram bilderna, säger Dag Hernried på Alfabeta som ger ut den svenska översättningen, i ett pressmeddelande.

– Vi är väldigt medvetna att många föräldrar och omsorgspersoner kämpar med att förklara den pågående extraordinära situationen för barn, många är rädda och förvirrade, säger Kate Wilson på förlaget Nosy Crow, i samma pressmeddelande.

Precis som den engelska utgåvan sprids den svenska helt gratis. Att alla barn ska få tillgång till boken är viktigt för de inblandade förlagen. För att barn, föräldrar och pedagoger ska få det här stödet nu medan behovet är som störst kommer boken ut som en pdf, enkel att ladda ner. Den engelska utgåvan har redan på kort tid fått 1 miljon nedladdningar. 

– Jag tycker att det är extremt viktigt att barn och familjer har tillgång till bra och pålitlig information under den här krisen, och jag hoppas att populariteten för de böcker jag har gjort med Julia Donaldson kommer att göra att den här digitala boken också når äldre barn, som kanske minns våra bilderböcker, säger Axel Scheffler.

Många vill hjälpa Alfabeta att sprida boken i Sverige. Den går att ladda ner gratis på förlagets hemsida. Den kommer även att finnas för gratis nedladdning via H&Ms medlemskap, Rädda barnens digifritids.se och BUP.se. I Polyglutt kan man även lyssna på boken. 

– För Läsrörelsen som under 20 år har arbetat med att nå barn och unga, känns det extra viktigt att i coronans tid medverka till att en innehållsrik och välillustrerad faktabok om viruset når oroliga barn och barnfamiljer, säger Elisabet Reslegård, ordförande Läsrörelsen.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL