ANNONS

1 timme film eller 175 timmar ljudbok – så mycket data drar Netflix, Storytel och Spotify

Oj, att strömma film istället för ljudbok, podcast eller musik drar mycket mer data. Vill du hålla nere förbrukningen riktigt mycket - välj ebok eller pappersbok. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Internet blir överbelastat när alla stannar hemma och jobbar (eller tittar på Netflix). En timme video i 4K-upplösning drar lika mycket data som 175 timmar ljudbok eller musik. Eller 350 hela eböcker. Pappersbok? Oändligt.

I dessa coronavirustider när kontoren stänger och folk jobbar hemifrån samtidigt som fritidsaktiviteter ställs in så belastas internet kraftigt. Uppenbarligen så är det inte bara jobb folk ägnar sig åt utan det streamas film. Mycket film.

Så mycket att EU tog kontakt med Netflix och bad dem strypa HD-filmerna för att minska datamängderna i de europeiska bredbandsnäten. Enligt Variety har Netflix därför gått med på att under 30 dagar sänka videokvaliteten för sina europeiska kunder från HD till standard vilket ska reducera datamängden från 3 GB per timme till 1 GB per timme. (Här nämns inte Netflix 4K-filmer som drar 7 GB per timme.)

ANNONS

Att titta på Youtube drar ungefär samma datamängder, något mindre ifall det är video i lägre upplösning.

175 timmar ljudbok eller en timme Netflix

Ett bra sätt att minska dataanvändningen är förstås att stänga av tv:n och istället lyssna på musik, podcasts eller … ljudböcker! Dessa drar ungefär lika mycket, cirka 0,04 GB per timme. Alltså 40 MB/h om du använder Bookbeat, Storytel, Nextory eller Bokus Play. (Uppgifterna varierar lite och beror på vilken streamingkvalitet man har, en ljudboksproducent säger ca 43 MB/timme ljudbok vid 96 Kbs.) Men Spotify erbjuder även strömmad musik i High (160kbps) och Extreme (320kbps) som drar 70 respektive 150 MB per timme.

Dataförbrukning – jämförelse mellan böcker, musik och video. Grafik: Boktugg.

Ljudböcker och podcasts är dock inte den underhållning som drar minst bandbredd. Om du går över till en ebok så kan en eboksfil vara mellan 1 och 50 MB stor, det är bara bilder som drar upp storleken. Om man räknar att en normal roman är 20 MB och tio timmar lång blir det 2 MB per timme. Eller 0,002 GB.

Och är du inne på att läsa böcker så finns förstås den verkliga killern när det gäller att spara på bredbandet: pappersboken. Drar 0,0 GB per timme. Om du inte låter Spotify stå på med stämningsfull bakgrundsmusik förstås. Eller kanske lite vågskvalp mot en strand så att du kan föreställa dig att du sitter under palmerna och läser din bok?

Fotnot: Om du använder offline-läge eller en prenumerationstjänst som laddar ner hela ljudboken på en gång så blir förbrukningen högre den första timmen och noll därefter. Men även att ladda ner en hel ljudbok drar mindre än en timmes strömmad film …

LÄS ÄVEN: Jämför de svenska tjänsterna för ljudböcker och prova gratis i 14 dagar.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se