ANNONS

Ny Novus-undersökning: Var fjärde svensk läser böcker varje dag

44 procent av svenskarna läser en bok mer än en gång i veckan. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Nästan var fjärde svensk, 23 procent, läser dagligen. Störst är läsandet bland kvinnor och bland personer i åldern 65–79 år, där var tredje läser varje dag.

Resultaten presenteras i en undersökning som P1 har gjort tillsammans med Novus där svenskarnas läsvanor undersökts inför Litteraturveckan i P1.

”Vi har fått reda på en massa spännande om vilka som läser mest och minst och om hur och vad man läser. Det är intressant att se att bokläsningen står sig stark samtidigt som det finns stora skillnader mellan olika grupper”, säger Kulturnytts producent Jalal Lalouni.

”Kvinna, 65-79 år och boende i Blekinge eller Skåne –  i de tre grupperna svarar en tredjedel att de läser böcker varje dag. Det är högre än genomsnittet för hela befolkningen”, skriver Kulturnytt.

Grafik: Kulturnytt/SR.

Nio procent av dem som svarat på undersökningen uppger att de i princip aldrig läser en bok. 44 procent uppger att de läser mer än en gång i veckan. 1 056 personer svarade på undersökningen, som utfördes via webbintervjuer.

Text: TT/Boktugg

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Författaren och journalisten Carina Bergfeldt får egen talkshow i SVT

Journalisten och författaren Carina Bergfeldt blir programeldare för en egen talkshow i SVT. Programmet ska sändas på fredagar klockan 21 med start i januari 2021.

”Jag är så vansinnigt glad. Och en smula skräckslagen. Att ansvara för fredagskvällar klockan 21, det blir ju inte tyngre än så. Det bästa jag vet är när människor öppnar upp och vågar visa vilka de är. Det är den sortens berättelser som jag nosat efter under hela min karriär. Min talkshow blir en 2.0-version av det”, säger hon i en kommentar.

Carina Bergfeldt har skrivit flera böcker, bland annat kriminalromanerna Fadersmord och Fotografiet samt reportageboken Sju dagar kvar att leva : en berättelse om brott och dödsstraff som senare blivit ljudboksserie och följts av ytterligare en ”säsong”: Bergfeldts Amerika.

Läs hela artikeln »