ANNONS

Ny Novus-undersökning: Var fjärde svensk läser böcker varje dag

44 procent av svenskarna läser en bok mer än en gång i veckan. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Nästan var fjärde svensk, 23 procent, läser dagligen. Störst är läsandet bland kvinnor och bland personer i åldern 65–79 år, där var tredje läser varje dag.

Resultaten presenteras i en undersökning som P1 har gjort tillsammans med Novus där svenskarnas läsvanor undersökts inför Litteraturveckan i P1.

”Vi har fått reda på en massa spännande om vilka som läser mest och minst och om hur och vad man läser. Det är intressant att se att bokläsningen står sig stark samtidigt som det finns stora skillnader mellan olika grupper”, säger Kulturnytts producent Jalal Lalouni.

”Kvinna, 65-79 år och boende i Blekinge eller Skåne –  i de tre grupperna svarar en tredjedel att de läser böcker varje dag. Det är högre än genomsnittet för hela befolkningen”, skriver Kulturnytt.

Grafik: Kulturnytt/SR.

Nio procent av dem som svarat på undersökningen uppger att de i princip aldrig läser en bok. 44 procent uppger att de läser mer än en gång i veckan. 1 056 personer svarade på undersökningen, som utfördes via webbintervjuer.

Text: TT/Boktugg

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se