Ny Novus-undersökning: Var fjärde svensk läser böcker varje dag

44 procent av svenskarna läser en bok mer än en gång i veckan. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Nästan var fjärde svensk, 23 procent, läser dagligen. Störst är läsandet bland kvinnor och bland personer i åldern 65–79 år, där var tredje läser varje dag.

Resultaten presenteras i en undersökning som P1 har gjort tillsammans med Novus där svenskarnas läsvanor undersökts inför Litteraturveckan i P1.

”Vi har fått reda på en massa spännande om vilka som läser mest och minst och om hur och vad man läser. Det är intressant att se att bokläsningen står sig stark samtidigt som det finns stora skillnader mellan olika grupper”, säger Kulturnytts producent Jalal Lalouni.

”Kvinna, 65-79 år och boende i Blekinge eller Skåne –  i de tre grupperna svarar en tredjedel att de läser böcker varje dag. Det är högre än genomsnittet för hela befolkningen”, skriver Kulturnytt.

Grafik: Kulturnytt/SR.

Nio procent av dem som svarat på undersökningen uppger att de i princip aldrig läser en bok. 44 procent uppger att de läser mer än en gång i veckan. 1 056 personer svarade på undersökningen, som utfördes via webbintervjuer.

Text: TT/Boktugg

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL