Författaren och dramatikern PO Enquist är död

Per Olov Enquist. Arkivbild: Henrik Montgomery/TT.

Författaren, dramatikern och regissören PO Enquist har gått bort efter en tids sjukdom. Han blev 85 år.
– Hans bredd gjorde honom till en av Sveriges mest internationellt kända författare, säger kulturjournalisten Per Svensson.

PO Enquist var en av Sveriges mest älskade författare och en dramatiker i världsklass, känd även utanför Sverige gränser.

Per Olov, som han egentligen hette, föddes i området Sjön i byn Hjoggböle, söder om Skellefteå, son till folkskolelärarinnan Maja Lindgren. Fadern dog när sonen var spädbarn.

På 1950-talet studerade han i Uppsala, där han tog examen i litteraturvetenskap. 1961 romandebuterade han med ”Kristallögat”, men han fick sitt genombrott som 30-åring med romanen ”Magnetisörens femte vinter”, en roman om en undergörare som förgriper sig på sina patienter och till slut blir avslöjad som kvacksalvare.

”Extremt bred författare”

Under karriären skrev han ett 20-tal romaner och essäsamlingar, samt flera dramer och filmmanus, så som ”Il Capitano” och ”Hamsun”.

– Han var en extremt bred författare med ett brett register men samtidigt så har han några stora teman som han återkommer till i nästan alla sina verk – förräderi, nåd och svek. Det är i grunden religiösa teman som kommer från hans religiösa uppväxt. Trots att de ofta kretsar kring de här ämnena så hittade han olika berättelser att klä det i, med fantastiska gestalter, det ser man bland annat i ”Livläkarens besök”, säger kritikern och kulturjournalisten Per Svensson, som lärde känna PO Enquist på Expressen på 80-talet.

– En annan av hans kvalitéer var att han var så rolig, en av de roligaste personerna jag träffat. Om man exempelvis kollar på ”Musikanternas uttåg”, en svart och tragisk roman, så ser man att den fortfarande är rolig. Han var även en älskvärd och tillmötesgående person, säger Per Svensson.

Prisad författare

Två gånger tilldelades PO Enquist Augustpriset för bästa roman. Först med ”Livläkarens besök” (1999) och senare med självbiografin ”Ett annat liv” (2008). Självbiografin uppmärksammades inte minst för författarens öppna skildring av ett alkoholmissbruk.

Han har även tilldelats Nordiska rådets litteraturpris, en Guldbagge, brittiska Independent Foreign Fiction Prize och Selma Lagerlöfs litteraturpris, för att nämna några.

Eva Ekselius är kulturjournalist och litteraturvetare och har skrivit en avhandling om PO Enquist författarskap.

– Han var en väldigt allsidig skribent och författare. Han var aktiv i samhällsdebatten samtidigt som han var en av våra stora författare, säger Eva Ekselius om PO Enquist författarskap.

Han kunde kombinera social och politisk verklighet med inre konflikter och starka känslor i sina berättelser, förklarar hon.

– Det var det varma, religiösa och det kyligt intellektuella, säger hon.

Text: Filip Joelsson, Ida Vanhainen, Johanna Cederblad/TT.

Fakta: PO Enquist

Född i byn Sjön, Hjoggböle, söder om Skellefteå, i Västerbotten.

Son till folkskolelärarinnan Maja Lindgren. Fadern dog när sonen var spädbarn.

Var som ung framgångsrik höjdhoppare.

Studerade i Uppsala på 1950-talet, tog en fil mag i litteraturvetenskap.

Debuterade 1961 med romanen ”Kristallögat”. Därefter kom ”Magnetisörens femte vinter” (1964) och ”Legionärerna” 1968. I ”Sekonden” (1971) skildrade han en fuskande släggkastare men också brustna ideal inom den svenska vänstern. Även reportageboken ”Katedralen i München” handlade om idrott, närmare bestämt OS i München, inklusive attentatet då elva israeliska idrottsmän tillfångtogs och mördades.

Efter att under 1980-talet ha skrivit endast en roman, ”Nedstörtad ängel”, återkom han till det skönlitterära skrivandet med romanen ”Kaptens Nemos bibliotek” (1991). Boken utspelas i 1940-talets Västerbotten och handlar om förväxlingen av två nyfödda pojkar på sjukstugan. Den är inspirerad av en verklig händelse.

Därefter följde ”Livläkarens besök” (1999). I ”Lewis resa” (2001) skildrade PO Enquist pingströrelsen i början av 1900-talet och i ”Blanche och Marie” (2004), konflikten mellan känsla och förnuft, i en roman om vetenskapskvinnan Marie Curie och hennes assistent Blanche Wittman.

Dramatik i urval: ”Tribadernas natt” (1975) som han sedan skrev på två veckor. ”Strindberg. Ett liv” (för TV 1985), ”I lodjurets timma” (1988), ”Bildmakarna” (1998).

Filmmanus: ”Il Capitano” och ”Hamsun”.

PO Enquist har en son och en dotter från sitt första äktenskap. I sitt tredje äktenskap var han gift med författaren Gunilla Thorgren.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL