PocketBook Color – ny läsplatta med färgskärm från Schweiz lanseras i juni 2020

Pocketbook lanserar en läsplatta med färgskärm redan i juni 2020, skriver det schweiziska företaget. Något som kan förändra marknaden för både barnböcker och läromedel. Foto: Pocketbook. Montage: Boktugg.

Redan i juni kan Pocketbook Color finnas på marknaden. En läsplatta en ny generation färgskärmar på 6 tum lyfter tecknade serier, barnböcker och läromedel. Vilken svensk aktör blir först?

Boktugg har redan tidigare skrivit om ryktena kring färgskärmar för läsplattor i december. Då var det okända kinesiska tillverkare men denna gång handlar det om företaget Pocketbook med huvudkontor i Schweiz som sedan 2007 säljer sina produkter i mer än 35 länder – däribland Sverige. De har till och med en hemsida på svenska (som dock är misstänkt maskinöversatt på vissa ställen).


ANNONS


”PocketBook är stolta att kunna meddela att de närmar sig det sista utvecklingsstadiet av en innovativ läsplatta. Nya 6-tum stora PocketBook Color tar e-läsning till en helt ny nivå, vilket gör den ännu mer underhållande, inspirerande och informativ. Enheten har fått en färgskärm från den nyaste generationen av E Ink Kaleido™, som kan visa 4 096 färger. PocketBook Color-skärmen bibehåller ögonsäkerheten och alla de unika egenskaper som kännetecknar E Ink-skärmar. Den konventionella svartvita texten förblir skarp tack vare upplösningen på 300 dpi”, skriver Pocketbook i ett pressmeddelande.

Det kan här vara på plats med en snabbrepetition av begreppen läsplatta (typ Kindle/Kobo) och surfplatta (typ iPad/Androittablets). En läsplatta har en skärm som är strömsnål men också lägre uppdateringsfrekvens. Det som är läsplattans nackdel är också dess fördel – den lämpar sig dåligt för att besöka hemsidor, använda sociala medier osv. Den är till för att läsa statiska sidor (som boksidor) men fungerar även bra som anteckningsbok – eller att anteckna på sidor i eböcker ifall detta stöds.

”Läroböcker, handledningar, konstböcker, medicinska handböcker och affärslitteratur blir nu roligare att titta på samtidigt som de fullt ut uttrycker innehållets betydelse. Alla bilder, grafer, tabeller, diagram, kartor och andra illustrationer kommer nu att ha färg – så som författarna ursprungligen skapade dem. Som vanligt för E Ink-enheter tillåter läsplattan dessutom läsning i flera veckor utan att behöva laddas. Allt detta gör enheten idealisk för studenter, lärare och personer som är intresserade av affärslitteratur och böcker om självutveckling”, skriver Pocketbook vidare.

Så när kan vi vänta oss läsplattor med färg i butikerna på allvar? Troligen till julen 2020. Varken Amazon eller Kobo har ännu bekräftat några läsplattor med färgskärm men det vore osannolikt att de inte utvecklar och förbereder lanseringar av liknande plattor.

Men Pocketbook skriver på sin hemsida ”Specifikationerna för läsplattan i färg kommer att avslöjas senare. Den nya enheten kommer att släppas i juni 2020.”

Med svenska ögon är det här extra intressant om vi tänker ett tag på Storytel Reader och det faktum att Storytel numera äger tidningstjänsten Ztory. Skulle inte en Storytel Reader Color rita om spelplanen rätt bra? Eller är det nu som Bokus Play chockar alla och lanserar inte bara eböcker utan även Bokus Reader Color till sommaren – med färgskärm?


ANNONS


Enligt The Digital Reader ska läsplattan kosta 200 euro när den lanseras. De talar dock om lansering under tredje kvartalet. Men håll ögonen öppna de närmsta månaderna.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.