ANNONS

Marknad för eboksläsare halveras till 2024 – men snart kommer färgskärmar med E Ink

Kommer Kobo och Storytel att erbjuda ebokläsare med färgskärm under 2020 eller längre fram? Än så länge har de endast gråskala. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Marknaden för eboksläsare halveras till 2024, enligt en rapport. Men samtidigt räknar företaget bakom E Ink att de första läsplattorna med färgskärm släpps under 2020.

Kommer mobiltelefoner och surfplattor att döda läsplattan? Vet du skillnaden mellan en läsplatta och en surfplatta? Det är många som inte gör det. En surfplatta är som en stor mobiltelefon med en skärm som fungerar likt bildskärmar i datorer och tv-apparater.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

En läsplatta däremot använder ”elektroniskt papper” från E Ink, som endast drar ström när den uppdateras. Exempelvis när man bläddrar i en bok. Det här har fördelen att batteritiden för en läsplatta blir mycket längre än i en surfplatta.

Däremot fungerar läsplattor sämre för att exempelvis surfa på. De är helt enkelt bäst för stillbilder, som böcker, tidningar och textrapporter. Hittills har de dessutom bara kunnat visa svart och vitt. Ja, och gråskala förstås.

Men nu har företaget E Ink utvecklat en ny generation färgskärmar som kallas Print-Color e-paper E Ink, skriver GoodEreader. Det har pratats om det i åratal och det har visats tillämpningar för exempelvis löpsedlar/reklamplatser. Men det är först nu som de visat upp prototyper för användning i läsplattor och bekräftar att tillverkning startar under första halvåret 2020 vilket bör innebära att de första läsplattorna med färgskärm släpps hösten 2020.

Troligen kommer de företag som satsat på läsplattor för användning att skriva på, exempelvis Sony Digital Paper, Onyx Boox MAX 3, Remarkable och Likebook Alita, att vara först ut.

ANNONS

Så när kommer läsplattor med färgskärm för eböcker? Det dröjer troligen längre även om Amazon och Kobo (som ju numera säljs hos Kjell & Co) garanterat håller ögonen på utvecklingen. Ja, och för den delen Storytel och Adlibris som också har egna läsplattor. För Storytel vore det extra intressant med tanke på att de äger bolaget Ztory där man kan läsa tidningar i appen.

Den prototyp som visades upp hade en 10,3 tum stor skärm.

I en rapport som The Digital Reader hänvisar till så beräknas världsmarknaden för läsplattor minska från 460 miljoner dollar 2019 till endast 200 miljoner dollar 2024.

Frågan är om rapportförfattarna hade tagit hänsyn till möjligheten för ett genombrott för läsplattor med färgskärmar? Eller så förblir det en nischprodukt som ändå inte kan konkurrera med mobiltelefoner och liknande tablets.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se