Test av nya Storytel Reader – läsplatta för eböcker

Boktugg har testat den nya läsplattan Storytel Reader och hittar både styrkor och svagheter. Foto: Sölve Dahlgren

Storytel Reader heter läsplattan som Storytel nyligen lanserat. Boktugg har under några veckor provläst eböcker på den i ett test. Slutsats: dess största styrka är också dess största svaghet.

Boktugg har redan tidigare berättat om Storytel Reader, inklusive tekniska specifikationer och fått en del svar från utvecklarna bakom läsplattan.

Storytel Reader kommer i en box utformad som en bok.

Men vi har också sedan några veckor tillbaka haft ett eget exemplar på redaktionen för att kunna testa läsplattan och få svar på några frågor som kanske inte går att utläsa bara av tekniska data (dessa hittar du längre ner) om plattan.

Storytel Reader kommer i en trevlig förpackning utformad som en bok. När du öppnar locket (pärmen på ”boken”) så ligger plattan där och väntar på dig. Du följer instruktionerna på skärmen för att välja grundinställningar och ansluta till Wifi.

Först gör man några inställningar av språk med mera.

Har du redan ett Storytelkonto är det bara att logga in, i annat fall måste du först gå till Storytels sajt och registrera dig där. För det är det som är själva förutsättningen för att kunna använda Storytel Reader: det krävs ett aktivt abonnemang på Storytels eboks- och ljudbokstjänst. Utan abonnemang blir läsplattan – som kostar 999 kr – värdelös.
Det positiva är att det är extremt smidigt att börja läsa. När du väl loggat in har du tillgång till din bokhylla som synkas mot den du har sedan tidigare när du exempelvis använder Storytel-appen på din iPhone eller Android-telefon.

Du kan söka efter titlar och när du hittar något du vill läsa så klickar du bara på titeln för att läsa mer om den och sedan välja att ladda ner den till plattan. Nedladdningen går oftast blixtsnabbt, på bara några sekunder. Tyngre epubfiler (illustrerade eböcker) kan ta längre tid men fortfarande talar vi om under minuten. Omslagsbilden är svartvit eftersom läsplattan i sitt nuvarande utförande är en monokrom skärm byggd på E-ink. Det är visserligen en touchscreen men det går inte att jämföra med de skärmar du hittar på tablets (surfplattor) och mobiltelefoner.

Baksidan av Storytel Reader har en tydlig logga.

Storytel Reader har dessutom fyra fysiska knappar. En liten knapp på övre kortsidan som gör att man kan väcka plattan eller sätta den i viloläge. Sedan nedanför skärmen på framsidan en större orange knapp formad som en omvänd droppe, eller pratbubbla. Storytels logga helt enkelt. Den tar dig till startsidan, där du hittar böcker. Och slutligen finns två större knappar, en på vardera långsida, som används för att bläddra i boken. Det går även att bläddra genom att trycka på skärmen ute i höger/vänsterkant. Det är nog en smaksak vilket man föredrar. Det fungerar i alla fall inte att svepa som man vant sig vid från traditionella pekskärmar.

Inställningar för textstorlek, typsnitt och radavstånd på Storytel Reader

Läsplattors styrka jämfört med pappersböcker är förstås att kunna anpassa texten i både stil och grad.

Med ett tryck mitt på skärmen får man upp en inställningsmeny i nederkant där man kan ändra ljusstyrka och textformat. Det finns sju varianter på typsnitt, tolv steg på textgraden och tre olika radavstånd att välja mellan.

Det här är för övrigt en av de stora styrkorna med en läsplatta i jämförelse med en pappersbok. Istället för att sucka över vem som fick den vansinniga idén att förminska inlagan från en extra stor inbunden bok och trycka in den utan marginaler i en pocketbok, kan läsaren nu själv välja hur det ska se ut på sidan. Eller skärmen.

Du kan faktiskt välja hur sidbläddringen ska fungera också, beroende på vad du finner logiskt. Med normal bläddrar du framåt på höger sida, med inverterad så bläddrar du framåt på vänster sida. Eventuellt kan detta vara en anpassning för hur man är van att bläddra i böcker som läses från höger till vänster?

En svaghet med läsplattor är ibland böcker med mycket bilder och framför allt text i bild. Som Handbok för superhjältar där texten ligger i pratbubblor som blir väldigt små.

Det som ställer till problem i eböcker i epubformat är bilder. Rena textböcker – inga problem. Men vi testade exempelvis den populära serien Handbok för superhjältar som faktiskt blir oläslig på en Storytel Reader eftersom texten ligger i pratbubblor och därmed blir varje sida en bild som inte heller fyller ut hela skärmen. Här finns lite att jobba med när det gäller mjukvaran i läsplattan, men kanske också för förlagen som skapar epubfilerna. Hur bra fungerar de på en läsplatta egentligen? Se bilden härintill från just denna titel. Om man kunde eliminera allt det vita runtomkring hade kanske texten blivit så stor att den gick att läsa.

Andra bilderböcker fungerar bättre, det stör inte alls på samma sätt att bilden blir lite mindre – och att den är i gråskala istället för färg.

I sitt nuvarande utförande så har Storytel Reader ett uttag för hörlurar men den stödjer ännu inte ljudböcker eller talsyntes.

Låt oss se vad Storytel utlovar med sin Reader:

 • Via ditt Storytel-abonnemang har du tillgång till ca 55 000 e-böcker, varav 20 000 svenska böcker och 35 000 engelska.
 • När du pausar en bok synkas ditt bokmärke med appen på telefonen så att du sömlöst kan växla mellan läsning och lyssning (förutsatt att boken finns som båda).
 • Fysiska knappar för bläddring möjliggör läsning med en hand.
 • Bakupplyst e ink skärm gör att du kan läsa både i totalmörker och solljus.
 • Förberedd för att i framtiden även kunna hantera ljudböcker.

Med andra ord är tanken att plattan i framtiden ska ha stöd för att kunna ladda ner ljudböcker och lyssna på dem. Kanske, beroende på rättighetsfrågan, kan den också utrustas med talsyntes för att få böcker upplästa.

Mjukvaran uppdateras för övrigt nästan automatiskt (du bara bekräftar), vilket skett två gånger under vår testperiod. Det finns säkerligen en hel del små och stora fel i programvaran som behöver rättas till.

Exempelvis upplevde vi att synkningen mellan appen och läsplattan fungerar sådär på en del titlar. Ibland synkas det inte alls och vid ett tillfälle så ”nollställdes” boken. Vi hade då en pågående bok som lyssnats i appen och när vi öppnade samma bok i läsplattan så började den på första sidan. När vi därpå skulle lyssna på den i mobilen så hade även denna hoppat tillbaka till början av boken. Ett något irriterande fenomen som förhoppningsvis rättas till i kommande uppdateringar av mjukvaran.

Ladda upp eböcker eller låna på biblioteket för att läsa i Storytel Reader

En vanlig fråga från användare är förstås om man kan föra över eböcker man köpt och laddat ner till sin Storytel Reader. Det enkla svaret är nej. Något som är rätt trist faktiskt. I jämförelse med exempelvis Google Böcker där man med några knapptryckningar kan ladda in en epubfil eller Amazon Kindle där man mejlar en epubfil som sedan konverteras och dyker upp på Kindle.

Här kan man hoppas att Storytel tänker om och skapar en importfunktion för eböcker. Det finns ju trots allt en hel del titlar som inte är tillgängliga på Storytels tjänst, inte minst hundratusentals engelska eböcker.

En annan kanske ännu vanligare fråga är om man kan låna eböcker på biblioteket och läsa dem på sin Storytel Reader. Och återigen är svaret nej. Här är det kanske mer logiskt eftersom den tekniken med tidsstyrt kopieringsskydd via Adobe hade krävt en massa extra funktionalitet som förmodligen hade dragit ner användarupplevelsen.

Det som är Storytel Readers allra största svaghet (att man inte kan läsa eböcker från andra källor än Storytel) är också dess allra största styrka. Det är enkelt och bara fungerar. Tack vare att läsplattan är knuten till tjänsten Storytel så går det snabbt att komma igång och läsa så mycket böcker man vill, man vet att alla böcker fungerar och om inte så finns det en support att höra av sig till. Katalogen på 55 000 titlar räcker långt för de allra flesta.

Så Storytel Reader är ungefär som de där operatörslåsta mobiltelefonerna som fanns förr. Idag är det väl ingen som köper en mobiltelefon där man måste ha hjälp att låsa upp den ifall man vill använda en annan mobiloperatör?

För vad händer om man köpt en Storytel Reader för 999 kr och om ett halvår eller ett år istället vill byta till Nextory eller Bookbeat? Ja, det är inte så enkelt som att bara plugga in ett nytt simkort som du gör på mobilen. Det skulle krävas att du installerade ny mjukvara på läsplattan.

Om Storytel Reader blir såld i tillräckligt många exemplar lär det säkert dyka upp någon som listar ut hur man ska knäcka mjukvaran och byta ut den mot något som klarar av att importera eböcker från andra källor, kanske rentav bibliotekslån.

Men precis som att man kan byta ut operativsystem på sin mobiltelefon eller dator om man vill (det finns de som köper en Macbook, formaterar disken och installerar Windows) så kommer de allra flesta inte att bemöda sig med det. Slutar man abonnera på Storytel så får man sälja läsplattan eller lägga den i lådan med andra elektronikprylar som inte används.

En möjlighet för Storytel framöver är förstås att koppla ihop köp av en Storytel Reader med ett abonnemang. Det kan ske på flera sätt. Exempelvis att en köpare får tre månaders abonnemang på Storytel på köpet, ungefär som streamingtjänsterna HBO, Netflix och Viaplay arbetat med TV-leverantörer. Eller att man får köpa Storytel Reader för ett mycket lägre pris, kanske rentav 1 kr – om man samtidigt tecknar ett abonnemang på 12 månader. På samma sätt som mobiloperatörerna ofta gör.

Priset kan annars vara i högsta laget då läsplattan är knuten till en specifik tjänst – och i dagsläget saknar stöd för ljudböcker. Personligen tycker jag dock att mobilen är att föredra för ljudbokslyssnande då man alltid har den med sig och den redan har bra stöd för exempelvis trådlösa hörlurar eller att koppla till bilens högtalarsystem via Bluetooth (som ju saknas på Storytel Reader och förmodligen ändå mest skulle bidra till ökad strömförbrukning och därmed kortad batteritid).

Överlag så är vi positiva till Storytel Reader. Den gör det enkelt att läsa eböcker på rätt sätt, alltså på en skärm som är mer behaglig för ögat och som dessutom är fri från alla de notifieringar och pushnotiser som numera plågar mobiltelefonupplevelsen.

Att läsa eböcker på Storytel Reader liknar mer upplevelsen att läsa på papper.

Storytel Reader och batteritiden

En ytterligare svaghet har vi upplevt under vårt test gäller batteritiden. I teorin ska nämligen en läsplatta av denna sort ha en batteritid på flera veckor eftersom den egentligen inte ska förbruka ström mer än när man bläddrar sida. Olika läsplattor lever upp till detta olika väl. Med Kindle kan du beroende på modell få åtminstone 15-30 timmars lästid utan att behöva ladda upp den.

Storytel Reader laddade ibland ur på några dagar utan att vi läst en enda sida. Batteritjuven stavas sannolikt Wifi (som går att stänga av för att spara batteri). Eftersom eböckerna laddas ner på plattan behöver du inte ligga uppkopplad för att kunna använda den. Det är också en förutsättning eftersom Storytel Reader kräver tillgång till Wifi när man ska söka efter och ladda ner böcker. Det finns inget simkort för mobilt bredband. Idag är det väl inte något stort problem när i stort sett alla har Wifi hemma, på jobbet, på bussen, på tåget och på caféet. Och om inte annat kan man använda sin mobiltelefon för att skapa en Wifi hot spot och koppla upp sin Reader mot denna.

Fakta om Storytel Reader (tekniska specifikationer)

 • Färg: vit
 • Vikt: 195g
 • Storlek: 170x117x8.7mm
 • 6 tums E ink skärm
 • Pekskärm (touchscreen)
 • Knappar på båda sidor samt orange hemknapp
 • 8 GB utrymme (motsvarar mer än 4000 e-böcker)
 • Wi-Fi (2.4G Hz)
 • Hörlursingång (3,5 mm)
 • 3000 mAh Li-polymer batteri
 • Endast kompatibel med Storytel-abonnemang

Summering och slutsats Storytel Reader

Storytel Reader är en utmärkt läsplatta för dig som redan har Storytel-abonnemang och vill läsa mer eböcker. Snabbt och enkelt att komma igång och tillräckliga prestanda. Läsplattan fungerar allra bäst med rena textböcker medan böcker med många illustrationer, framför allt sådana som innehåller liten text, ställer till problem. Priset ligger kanske lite i överkant med tanke på att den är knuten till Storytel. Eftersom detta är ett korttidstest vet vi heller inget om hållbarhet på enheten. Så köprekommendationen beror på vad dina behov är och vilka läsvanor du har.

Läs mer om Storytel Reader här (affiliatelänk) >>

Uppdatering och kommentar från Storytel:
På Storytels hemsida har man kunnat läsa att Storytel Reader varit slutsåld men ska komma in i lager igen denna vecka. Frågan är hur mycket den sålt?

– Vårt första lager tog slut fortare än vi trodde men den ska finnas i lager igen idag eller de närmsta dagarna. Svårt att prata om förväntningar och utfall då vi ju vet att E-boksmarknaden inte riktigt tagit fart i Sverige än. Vår förhoppning är att med Storytel Reader bidra till att fler svenskar läser e-böcker, säger Sandra Olt, PR & Communications Manager Sweden på Storytel.

När det gäller batteritiden som får kritik i vårt test svarar hon så här:

– Batteritid är ju vår tids stora utmaning när det kommer till prylar. Vi vet att batteritiden inte fungerar helt optimalt på alla enheter och våra utvecklare jobbar just nu på att genom mjukvaruuppdateringar lösa problemet. Under normal användning så ska batteriet räcka i upp till en vecka innan det är helt urladdat.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.