ANNONS

Storytel Reader – frågor och svar om den nya läsplattan

Här syns en stor del av Teamet bakom Storytel Reader. Adam Solberg, Peter Ekström, Ingrid Bojner, Amanda Spaner Åkerman, Jonas Tellander, Kajsa Berthammar, Mikael Holmqvist, Karl-Adam Granskog och Anders Carlén.

Har Storytel Reader inbyggd webbläsare och kan den läsa eböcker lånade på biblioteket? Vi lät projektledaren Anders Carlén svara på dessa och andra frågor om den nya läsplattan.
Det är delade meningar om huruvida Storytel Reader är en bra idé eller en återvändsgränd. Gemensamt är dock att pressreleasen och nyheten om att Storytel släpper en egen läsplatta skapade många följdfrågor. Vi hoppas kunna besvara en del av dem här.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

Är det en egenutvecklad läsplatta eller en befintlig modell som ni bara satt Storytel-loggan på, ungefär som Adlibris gjorde med Letto?
– Vi använder oss av en tillverkare som har lång erfarenhet av tillverkning av läsplattor med erkänt hög kvalitet. Man har bland annat tagit fram och tillverkar för Kobo. Vi har gjort modifieringar på vår läsplatta som vi anser tillför en egen design och nytta för kund, säger Anders Carlén, projektledare för Storytel Reader.

Har ni utvecklat mjukvaran själva och är det Android eller något annat operativsystem i botten?
– Mjukvaran är vår egen och utvecklad av vårt Tech team. Det är Android i botten. Målet är att det ska vara en sömlös upplevelse för kund där man kan alternera och flytta sig mellan lyssnande och läsande i exempelvis samma bok. Det ska för våra kunder vara en hög igenkänningsgrad av hur upplevelsen är för lyssnande och läsande.

ANNONS

Ni valde att inte ha någon 3G/4G utan fokusera på Wifi, var det ett svårt val?
– Helt rätt, vi har en produkt som kopplar upp via Wifi. Inte ett svårt val. Vi ser att kunden loggar in på sin läsplatta och sedan laddar ned den/de böcker man önskar ha på sin läsplatta.

Vissa läsplattor har funktioner för att surfa och kolla mejl. Hur är det på Storytel Reader, kan man göra något mer än att läsa böcker?
– Storytel Reader är helt fokuserad på läsupplevelsen – man kan bara läsa och det ser vi som en stor fördel. Man ska inte störas av andra händelser. Läsplattan har ingen browser och är inte uppkopplad för annat än att läsa och ta del av det stora utbud av e-böcker vi har att erbjuda våra kunder. Vi har till och med pratat om ”the good screen” – en enhet där man kan vara ostörd och fokuserar på sin bok. Viktigt dock att kunden kan lämna ett bokmärke och sedan ta vid i annan enhet om så önskas. Man loggar in med sitt Storytel-abonnemang.

Vilka format av eböcker stödjer plattan? Är det Epub eller konverterar ni det till något eget specialformat?
– Ja, det är Epub.

ANNONS

Ni skriver att man inte kan spela ljudböcker än men att den är förberedd. Finns det utgång för hörlurar och att det bara behövs uppgradering av programvaran?
– Ja, Storytel Reader är förberedd för ljud. Det finns en utgång för hörlurar. Vi kommer att kunna uppgradera mjukvaran hela tiden och det uppdateras hos kunden utan att kunden för den skull behöver skaffa en ny läsplatta. Målet är givetvis att vi ska kontinuerligt fortsätta utvecklingen av denna produkt.

Okej, hur ser de tekniska specifikationerna ut? 

  • 6″ E Ink Carta HD screen with a 1024 * 758 resolution
  • 212 ppi
  • 200 gram (170 * 117 * 8,7 mm)
  • Capacitive Touch
  • Built-in adjustable front light
  • 8 GB on-board memory
  • Wifi (802.11 b/g/n)
  • Battery, 3000 mAh
  • 3.5 mm earphone jack

Finns det stöd för talsyntes, att få eböcker upplästa (ifall förlaget godkänt detta) på samma sätt som Amazon Kindle och Google Böcker erbjuder?
– Nej, det har vi inte i denna upplaga av produkten.

Kan Storytel Reader även läsa andra eböcker, exempelvis importera köpta epub-filer eller eböcker lånade på bibliotek?
– Nej, vi arbetar med ett Storytel Subscription som öppnar upp för allt som Storytel kan erbjuda. Där kan man ju läsa och lyssna obegränsat för 169 kr per månad.

Vilka språk/marknader kommer läsplattan att släppas på inledningsvis?
– Vi släpper initialt Storytel Reader i Sverige, Danmark och Finland.

Hur länge har ni jobbat med Storytel Reader och varifrån kom idén?
– Idén har levt i företaget under lång tid. Vi har givetvis följt utvecklingen på andra marknader där vi kan se hur exempelvis Kindle har utvecklats. Vi ser att det finns en stor möjlighet att utveckla marknaden för e-böcker, ett område som växer och blir mer intressant. Med vår ”subscription modell” hoppas vi att kunna göra det enklare att konsumera e-boken. Man behöver inte ladda ned eller låna – man loggar in med sitt Storytel-abonnemang och har tillgång till alla e-böcker vi erbjuder (som faktiskt är fler än ljudböckerna). Vi vet att det är många kunder som läser via sin mobil eller ipad – nu vill vi förhöja läsupplevelsen och ge kunden ett mervärde.

På bilden ovan syns en stor del av teamet som jobbat med Storytel Reader. Utöver det har enorma insatser gjorts av Stefan Tegenfalk och Kasper Finne, berättar Anders Carlén som nu är spänd av förväntan inför vad kunderna, eller läsarna, kommer att tycka om den nya läsplattan.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL