Den hemliga läsplattan från Bokus Play. Nej, vi skojar. Det är ett fotomontage. Men idén är kittlande. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Så kan Bokus Play rita om spelplanen för digitala böcker – med en egen dedikerad läsplatta

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bokus Play kommer att lansera eböcker i sin tjänst. Tänk om de utöver eboksstöd i appen även lanserar en egen läsplatta som säljs i Akademibokhandelns butiker? Tanken kittlar.

Hur ska Bokus Play kunna komma ikapp sina konkurrenter? Den frågan har många ställt sedan det blev klart att Akademibokhandeln (som äger Bokus) lanserade sin prenumerationstjänst (i mars 2018) som fjärde aktör på den svenska marknaden.


ANNONS


De har en fördel som de andra tre saknar: ett butiksnät (Akademibokhandeln) och en egen logistikfunktion (Bokus). Men hur stor fördel innebär dessa båda när det gäller att värva kunder till en prenumerationstjänst? Även om man gör reklam ute i butikerna med displayer och små skyltar så är det fortfarande ganska diskret och man vill inte störa pappersboksaffären.

Men tänk om Akademibokhandelns ledning faktiskt planerar att vara lika djärva som Amazon var när de lanserade Kindle. Eller, så otroligt djärvt är det inte år 2020 när den digitala bokförsäljningen faktiskt passerar försäljningen i fysisk bokhandel.

ANNONS

Nyligen avslöjade Boktugg att Bokus Play kommer att lansera eböcker, de har till att börja med uppmanat förlagen att lägga upp sina ebokstitlar för distribution i tjänsten. Den givna tanken är att en ny version av appen kommer att ha stöd för eboksläsning, precis som de tre andra redan har. Det är en logisk förbättring även om ljudböcker står för den absolut största volymen i prenumerationstjänsterna.

Det är då tanken dyker upp. Tänk om Bokus Play inte nöjer sig med att erbjuda eboksstöd i appen. Tänk om de istället sneglar på Storytel Reader, läsplattan som Storytel lanserade för snart två år sedan.

För den som gillar att läsa böcker är mobiltelefonen inte ett attraktivt alternativ till en pappersbok. Visst, du kan läsa på en tablet (surfplatta) för att slippa den minsta skärmen. Men du har fortfarande distraherande notiser och inte samma dedikerade läskänsla. För att få en upplevelse som ligger närmare pappersboken krävs … en dedikerad läsplatta.

Så vad hindrar Bokus Play från att kopiera Storytel rakt av och låta tillverka en egen läsplatta? Det är ingen raketvetenskap idag. Det är en beprövad teknik där diskussionerna idag snarast handlar om att ta det till nästa nivå, då två kinesiska tillverkare alldeles nyligen aviserat att de släpper läsplattor med färgskärmar. Inte färg med fotografisk kvalitet, men tillräckligt för att exempelvis fungera för grafer och teckningar.

Nu är Bokus inget techbolag, till skillnad från Storytel. Vilket är en nackdel i sammanhanget om man vill erbjuda en integrerad tjänst. Det är ett vägval ifall man vill göra som Storytel och låsa läsplattan till det egna abonnemanget – eller om man vill göra en öppen platta som tillåter även nedladdade eböcker och ljudböcker (med tanke på att Bokus har styckförsäljning) och kanske rentav stöd för att låna eböcker på biblioteket? Kanske inte det sistnämnda om man vill sälja böcker.

Men Bokus Play har som sagt två fördelar de andra saknar: butiksnät och lager/logistik. Tänk om det gick att köpa en läsplatta över disk och få hjälp att starta sitt abonnemang och installera allt i både telefon och platta? Ja, det finns definitivt en tröskel i att erbjuda teknisk support för ovana kunder. Kanske inte alla som jobbar i bokhandel som ser fram emot den delen – men ur kundperspektivet är det såklart tryggare än support över telefon och webb.

Och tänk om Akademibokhandelns butiker säljer Bokus Plays läsplattor för 1 krona, om kunden samtidigt tecknar ett abonnemang på 24 månader? Skulle det rita om spelplanen tror du? De skulle teoretiskt kunna erbjuda mer än en skärmstorlek. Det finns idag läsplattor med eInk som är både 10 tum och större än så. Dessutom fungerar många av dessa som anteckningsblock.

Man kan invända att det skulle döda försäljningen av pappersböcker. Men man kan också tänka att det skulle knyta Akademibokhandelns kunder ännu närmare Bokus.


ANNONS


Det logiska blir förstås i förlängningen att man skrotar varumärket Akademibokhandeln och döper om även butikerna till Bokus, något som nog låter mer otänkbart i Stockholm än resten av landet. Men nu ska vi inte gå händelserna i förväg, ett steg i taget. I nuläget vet vi inte om ledningen för Akademibokhandeln ens funderar på en läsplatta. Just i dessa dagar har man dessutom den akuta coronakrisen att hantera.

Fotnot: Denna krönika är ett tankeexperiment, vi har inga uppgifter om att Bokus Play i dagsläget planerar en egen läsplatta.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL