Sofie Zettergren, CFO och Jonas Tellander, CEO presenterar delårsrapporten för Q1-2018 men framför allt nya läsplattan Storytel Reader.

Nu kommer Storytel Reader – en LÄSplatta med e-Ink-skärm för eböcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Dagens skräll på den svenska bokmarknaden: Storytel lanserar en egen läsplatta. Hittills har streamingtjänsten fokuserat på ljudböcker men nu är det alltså dags för eböcker.

– Vår målsättning är att få e-boksläsandet i Sverige att ta fart på riktigt. Kombinationen av Storytel-tjänsten och Storytel Reader är en riktig höjdare för alla som är trötta på att binge-watcha tv-serier i sovrummet. Nu kan folk återigen läsa vid läggdags, precis som folk gjorde före tv-streamingtjänsternas intåg”, säger Jonas Tellander, VD på Storytel i ett pressmeddelande.


ANNONS


Det är i samband med att Storytel idag släpper sin delårsrapport för första kvartalet 2018 som de även presenterar den stora nyheten att de tagit fram en egen läsplatta som kallas Storytel Reader. Själva delårsrapporten innehåller inte så mycket mer än vad bolaget berättade redan för en månad sedan.

Så den stora nyheten är förstås läsplattan som syns i bild ovan. Storytel Reader är lätt (< 200 gram) och skön att hålla i, enligt pressreleasen. Fysiska knappar ska göra det smidigt att bläddra till nästa sida även när man håller läsplattan i en hand. Tack vare den bakgrundsupplysta e-ink-skärmen (6 tum) kan man läsa i såväl solljus som totalmörker. Storytel Reader har ett användarinterface som är framtaget med fokus på en enda sak: läsandet, inget annat.

ANNONS

”Precis som i naturen sitter perfektionismen i det enkla och minimalistiska. Med samma tanke lanserar vi därför Storytel Reader”, skriver bolaget.

Storytel Reader ska lanseras i Sverige, Danmark och Finland före sommarsemestrarna, och framöver på de marknader där Storytel finns. Priset för läsplattan (inklusive laddare) är 999 SEK i Sverige, 799 DKK i Danmark och €99.99 i Finland.

För att läsa på Storytel Reader kopplar man upp läsplattan mot ett wifi-nätverk, loggar in med sitt Storytel-konto och får härigenom tillgång till hela Storytels e-bokssortiment. E-boken sparas ner på läsplattans interna minne vilket möjliggör läsning även vid avsaknad av wifi-uppkoppling. Man kan inte lyssna på ljudböcker via Storytel Reader än, men den är förberedd för att även kunna hantera ljudböcker i framtiden. Vid pausad läsning synkas bokmärket med Storytels servrar för lyssning via Storytels app i mobilen.

För alla som ger ut eböcker kan detta bli en riktig gamechanger. Hittills har Storytel inte fokuserat alls på eboken utan lagt allt krut på en bra lyssningsupplevelse. På den svenska marknaden är det främst Nextory som har predikat eboksläsning och i sin app satsat på en bra läsupplevelse lika mycket som en lyssning.

Några mer specifikationer kring läsplattan har inte Storytel släppt i nuläget, därför vet vi inte ifall det är en egenutvecklad platta eller om man precis som Adlibris med Letto valt att köpa en befintlig platta och sätta sitt namn på den.

Det blir också intressant att se om man nu lyckas lära svenska folket skillnaden mellan surfplatta och läsplatta. De allra flesta har nämligen aldrig sett det sistnämnda och tror att det är samma sak, vilket är en anledning till att svenskar har svårt att förstå genomslaget för Amazon Kindle i USA.

Att ge sig in på hårdvara är givetvis ett stort steg. Men det öppnar också stora möjligheter till att paketera på nya sätt. Likt mobiltelefontillverkarna kan man plötsligt sälja läsplattan för 99 kr eller rentav 1 kr, eller på avbetalning om man tecknar ett abonnemang på 12 eller 24 månader.

Den här lanseringen är ett spännande svar på Akademibokhandelns lansering av Bokus Play, den nya streamingtjänsten som endast erbjuder ljudböcker. Men det är också en preventiv lansering som kan ta udden av Amazons satsning som helt säkert kommer att inkludera Kindle.


ANNONS


Med egen hårdvara kan man också fråga sig om nästa logiska steg för Storytel är att faktiskt öppna egna butiker, precis som Amazon har gjort. Inte i varje stad, men kanske i Stockholm, Malmö och Göteborg. Små butiker där man givetvis kan sälja Storytel Reader och olika tillbehör som skal till läsplattan eller hörlurar anpassade för lyssning.

Men Storytel skulle faktiskt kunna öppna en ”riktig” bokhandel också. I huset finns en handfull förlag med Norstedts, Rabén & Sjögren samt B Wahlströms förlag i spetsen. Dessa sitter tillsammans också på en gigantisk backlist som inte alltid lämpar sig för att göra ljudbok av – men som kan bli värdefulla för dem som vill läsa eböcker.

Om man nu ska satsa på fysiska butiker, dagen efter att Svensk Handel släppt sin rapport där de konstaterar att 5 000-11 000 butiker kommer att försvinna fram till 2025. Även om bokbranschen redan har tappat en stor del av försäljningen från butik till ehandel så återstår digitaliseringen av läsningen. Där fler läsplattor kan flytta även dem som inte vill lyssna på böcker från papper till skärm. En skärm som mer liknar papper än mobiltelefonerna gör.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Håkan Jenner skriver om människans livsberättande

När livet kläds i ord är en bok om livsberättande. Håkan Jenner skildrar i en reflekterande essä hur vi människor är engagerade i en ständig berättelse om vårt liv i världen. Händelser, möten, tankar och känslor – allt inarbetas i det som blir en livsberättelse. Och den personliga berättelsen blir inslag i andra berättelser, familje- och släktberättelser, men även i de stora kulturella berättelserna. Eller som det uttrycks i Peter Nilsons roman Äventyret (s. 39):

En människas liv, sade han [ärkeängeln Uriel] högtidligt, är en lång och invecklad berättelse, eller ett snår av berättelser, eller ett brottstycke ur en mycket större berättelse, eller kanske bara ett enda tecken i en väldig och oöverskådlig berättelse som aldrig upphör att berättas, så länge tid rinner.

Hur det ligger till, lite närmare bestämt, med människans berättande blir belyst i den här essän. Här ges en teoretisk inramning till livsberättande, sammanvävd med skönlitterära inslag och tänkares tankar.

Den har recenserats i Bibliotekstjänst/BTJ-häftet, nr 15/2020, där Helena Kubicek Boye skriver: ”Författaren är professor emeritus i pedagogik och hans essä kan utgöra en god grund för samtal kring berättandet som fenomen, men även som reflektionsmaterial på både individ- och gruppnivå. […] Det är en tänkvärd bok som väcker funderingar om att göra livet och dess förlopp begripligt.”

”En pärla till bok” skriver en läsare i en sms-kontakt. ”Jag stannade upp, tänkte och läste sedan vidare.” Det är en bok som berör!

(...) Läs hela artikeln »