Maj Sjöwall har avlidit. Arkivbild: Johan Nilsson/TT.

Författaren Maj Sjöwall är död

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Deckarförfattaren Maj Sjöwall har avlidit, meddelar förläggaren Ann-Marie Skarp till TT. Enligt familjen somnade hon in lugnt och stilla efter lång tids sjukdom.

Maj Sjöwall skrev tio romaner om polisen Martin Beck tillsammans med sambon Per Wahlöö innan han gick bort 1975. Böckerna har översatts till 40 språk och filmatiserats, med bland andra Gösta Ekman och Peter Haber i huvudrollen.

– Jag har känt henne i över 40 år och det är naturligtvis en stor sorg. Det är en stor förlust för oss alla, säger Ann-Marie Skarp, förlagschef på Piratförlaget.

Enligt henne finns det inte en enda deckarförfattare som inte har inspirerats av deckarbokserien ”Roman om ett brott”, som utkom mellan 1965 och 1975. Skarp säger att paret var föregångare i genren och förnyade den med sin speciella författarstil.

Maj Sjöwalls bortgång sörjs av den nära vännen Michael Segerström, skådespelare.

– Hon var en sprudlande, intellektuell människa. Hon läste otroligt mycket. På 70-talet satt jag som hennes lärjunge och lyssnade på allt vad hon varit med om under 50- och 60-talet. Redan som 16-åring var hon ute i svängen med dåtidens giganter och sög åt sig massor av intellektuell kunskap, säger Segerström.

Peter Haber, som är den skådespelare som är allra mest förknippad med rollen som Martin Beck, skriver i en kommentar till TT att han kommer sakna Maj Sjöwall.

”Nu har vi på några få dagar förlorat två stora svenska författare, P O Enquist och Maj Sjöwall. Naturligtvis så sörjer jag min goda vän Maj väldigt mycket och känner stor saknad. Jag tror att de kommer att ha många intressanta samtal med varandra i himlen”, skriver han.

Arbetade på förlag

Maj Sjöwall började arbeta på förlaget Wahlström & Widstrand vid 15 års ålder. Hon studerade till journalist och blev senare layouttecknare på Bonniers för veckotidningarna Damernas Värld, Se och Idun. Hon fick på Bonniers i uppdrag att redigera en bok med en oöversatt novell och fick kontakt med Per Wahlöö.

De blev ett par efter att Wahlöö hade föreslagit att de skulle börja skriva böcker tillsammans. Maj Sjöwall hade även en dotter från ett tidigare förhållande. Under en författarkväll 2018 berättade Maj Sjöwall om hur paret skrev på nätterna, efter att deras två gemensamma barn hade somnat.

– När ungarna hade somnat sov vi en timme, gick upp, drack te och rökte. Sedan satt vi mittemot varandra på natten och skrev för hand. När Per behövde en paus byggde han modellbåtar och jag själv virkade lapptäcken, och på det viset kunde vi lämna över skrivandet till varandra och arbeta i skift, sade hon enligt sajten Boktugg.

Maj Sjöwall och sambon Per Wahlöö gav 1965–1975 ut tio böcker om polisen Martin Beck. Arkivbild: Scanpix/TT.

Det går inte att överskatta Sjöwall/Wahlöös betydelse för den svenska kriminalromanen. Det säger kulturjournalisten Michael Tapper, som skrivit en doktorsavhandling om svensk kriminallitteratur.

– De var inte de första som skrev om poliser, men de var de första som skrev realistiska polisromaner. De gjorde mycket research, åkte ut till platser och fotade, och satte sig in i hur en polisutredning gick till.

”Aldrig rika”

I en intervju med tidningen Faktum 2012 beskrev Maj Sjöwall hur duon gjorde ett misstag när de skulle skriva kontrakt för lansering utomlands. Villkoren för författare som såldes till utlandet var på den tiden inte gynnsamma.

– Trots att våra böcker såldes över hela världen blev vi aldrig rika. Jag har kunnat hålla näsan över vattenytan under alla år, men det har ofta varit knapert, sade hon.

Bo Widerbergs film ”Mannen på taket” bygger på Sjöwall/Wahlöö-boken ”Den vedervärdige mannen från Säffle”. Filmen blev en succé och fick även bra recensioner. Vid Guldbaggegalan 1977 fick Håkan Serner ta emot priset för bästa manliga huvudroll och filmen fick en guldbagge för ”högsta kvalitetspoäng”. Filmserien där Peter Haber spelar Martin Beck har nyskrivna manus som inte bygger på Sjöwall/Wahlöös romaner.

Något som också ofta saknas i filmerna är den vänsterpolitiska världssyn som genomsyrar böckerna.

– Vi använde underrubriken ”roman om ett brott” på romanerna. Alla våra böcker handlade om hur socialdemokratin lurade arbetarklassen. Den socialdemokrati som hade byggts upp och som successivt och mycket medvetet raserade, sade hon i intervjun med Faktum.

Var statist

Maj Sjöwall tillfrågades om innehållet och var till en början statist vid några av filmatiseringarna. Men efter att ha sålt rättigheterna till namnet ”Beck” var hon inte längre inblandad. Efter att Per Wahlöö avled 1975 och deras sista bok ”Terroristerna” utkom samma år tog hon inte upp författandet igen i någon större utsträckning, även om hon gjorde ett par samarbeten med andra författare. Under sina sista 30 år arbetade hon som översättare.

Hennes ”Sommar” i Sveriges Radio P1 2016 blev det årets mest lyssnade och sommarprogrammet var något hon såg som sina egna memoarer.

Familjen låter meddela att Maj Sjöwall inte avled i sviterna av covid-19.

Hon blev 84 år.

Text: Ann Edliden/TT

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL