Stina Nilsson vinner Bonnier Carlsens stora manustävling med framtidsdystopin Det svarta regnet. Foto: Zuhal Kocan.

Stina Nilsson vann Bonnier Carlsens stora tävling för manus till barnbok med dystopi

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Stina Nilsson vinner Bonnier Carlsens stora manustävling med framtidsdystopin Det svarta regnet. Nina och Willem Källmodin får andra pris för Salen, och tredje pris går till Conny Palmkvist för Mina fem regler för livet. Alla tre böckerna kommer att ges ut.

Våren 2019 utlyste Bonnier Carlsen en manustävling med syfte att hitta nästa stora berättare för åldern 7 – 12 år. Vinnarna är nu utsedda. Debutanten Stina Nilsson kammar hem första pris för sin mörka framtidsdystopi Det svarta regnet. Detta innebär att hon mottar 100 000 kronor samt får sitt manus utgivet hösten 2020. Totalt kom 833 manus in till tävlingen.


ANNONS


Stina Nilsson är född 1990. Hon kommer från Borås, men är sedan i höstas bosatt i Danmark. Hon jobbar som översättare och har tidigare studerat film. Det svarta regnet skrevs ursprungligen som ett kortfilmsmanus under studietiden i Falun.

– I flera år låg berättelsen i form av ett filmmanus på hyllan, tills en höst då skrivarutmaningen (NaNoWriMo) om att skriva 50 000 ord på en månad började. Jag hade hört om Bonnier Carlsens manustävling och satte genast igång att få manuset till en bok. Jag har nog aldrig skrivit så mycket på så kort tid. Jag hade först inte en tanke på att det skulle bli en barnbok, eftersom den var så mörk. Men när jag tänkte efter så var det just berättelserna som vågade vara mörka som fångade mig när jag var barn. De var ett sätt att möta den skoningslösa världen och de hemska karaktärerna på ett tryggt avstånd, säger Stina Nilsson i ett pressmeddelande.

ANNONS

Hon hyllas av två välkända barnboksförfattare:

”En driven äventyrsberättelse som väcker de stora frågorna. Jag läste den i ett svep, men den stannade kvar i mig länge, precis som en riktigt bra bok ska göra.” Åsa Larson, författare

”Filmen startar direkt i huvudet. Det svarta regnet är en varm skildring om en isolerad, utsatt familj med en mycket oväntad vändning.” Martin Widmark, författare

Om Det svarta regnet
Innan 12-åriga Liv föddes så förstördes världen av de onda trollkarlarna. Allt som finns kvar är förgiftade landskap, ruiner och demonerna som gör människorna sjuka och galna. När en demon tar över deras pappas kropp, så måste Liv hjälpa sin mamma att ta hand om huset och sin lillasyster. Hon måste jaga för att få hem mat och se till att aldrig få in något giftigt i huset eller gå ut i det svarta regnet. Men, det Liv drömmer allra mest om, är att de snart ska ge sig av därifrån, för att hitta en plats som sägs vara fri från allt ont. Det svarta regnet ges ut på Bonnier Carlsen hösten 2020.

Det svarta regnet

Det svarta regnet

Vinnare av Bonnier Carlsens stora manustävling 2020!

Innan 12-åriga Liv föddes så förstördes världen av de onda trollkarlarna. Allt som finns kvar är förgiftade landskap, ruiner och demonerna som gör människorna sjuka och galna. När en demon tar över deras pappas kropp måste Liv hjälpa sin mamma att ta hand om huset och sin lillasyster. Läs mer »

Juryns motivering: Liten som stor behöver hopp om att leva istället för att överleva, och det är därför omöjligt att värja sig mot denna gripande, starka och helt och hållet briljanta berättelse om en framtid i svart regn. Vi dras in i en mörk värld där huvudpersonen Liv brottas med viljan att ta sig bort från hemmet där hennes familj håller sig isolerad, rädslan för de faror som finns där ute, som hennes pappa har berättat om, och som familjen måste skydda sig mot, och längtan efter att leva. För Liv är det omöjligt att veta vem hon kan lita på och vad som är sanningen, och för oss läsare är det andlöst spännande från första till sista sidan. Stina Nilssons framtidsdystopi är ytterst välskriven med stilistisk säkerhet. Hon gestaltar barnets utsatthet men också styrka, och ger oss en välbehövlig strimma av det livsavgörande hoppet.

Andra pris går till Nina och Willem Källmodin i Nusnäs för Salen, och tredje pris går till Conny Palmkvist i Helsingborg för Mina fem regler för livet. De får 25 000 kr vardera i prispengar – och utgivning.

Nina Källmodin har tillsammans med sonen Willem Källmodin, 11 år, skrivit spökberättelsen Salen. Nina Källmodin jobbar som bibliotekarie och tidigare som journalist. De bor i Nusnäs i Dalarna.


ANNONS


Juryns motivering: Med absolut gehör för vad som gör en klassisk spökhistoria hårresande och gastkramande håller Nina Källmodin och sonen Willem läsaren i ett järngrepp. En välkänd skolmiljö förvandlas till en plats där dåtid möter nutid, och livsavgörande obetänksamma handlingar i det förflutna får ödesdigra konsekvenser. Tre barn tvingas ställa de vuxnas ödesdigra misstag tillrätta. I skolans innersta hemliga rum möter de och vi skräcken och fasan då barnen tvingas anta utmaningen att befria det instängda men inte bortglömda. Salen får läsaren att tappa tid och rum när författarna skickligt fångar vår universella rädsla för det okända.

Conny Palmkvist (som även är skribent på Boktugg!) får tredjepriset för sin berättelse Mina fem regler för livet. Han debuterade 2005 och har jobbat som redaktör, litteraturkritiker, spökskrivare, samt även med barn- och ungdomsverksamhet på Stadsbiblioteket i Helsingborg där han är bosatt. Han har belönats med Helsingborgs Dagblads kulturpris 2007, Selmapriset 2015 och Umeå Novellpris 2009

Juryns motivering: En svindlande och överraskande historia med svart humor och en alldeles egen ton om hur oväntade möten i samhällets alla skikt kan få oss att göra det viktigaste av allt – att se varandra. Conny Palmkvist berättar med säker hand den ovanliga berättelsen om Anton, vars tillvaro till en början präglas av utsatthet och en känsla av att inte kunna vara den han egentligen är. Men när en rad oväntade och mystiska uppdrag tar honom på utmanande äventyr långt från hans vanliga tillvaro, vänds allt upp och ner. Utan att veta syftet ger han sig ut enligt instruktionerna, och de han möter ger honom något som kan göra livet lättare att leva.


❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL