ANNONS

Nina Wähä får Sveriges Radios romanpris 2020 – poesipriset till Johan Jönson

Nina Wähä får Sveriges Radios romanpris för "Testamente". Arkivbild: Anders Wiklund/TT.

Nina Wähäs roman ”Testamente” – en myllrande familjehistoria i finska Tornedalen får Sveriges Radios romanpris och poesipriset går till Johan Jönson.

Nina Wähäs roman ”Testamente” valdes ut av representanter för ett antal bokcirklar, som lovprisar berättelsen om hur en familj formar sina liv utifrån pappans mörker.

”Jag är väldigt glad och stolt och lite extra nöjd över att det är ett pris som delas ut av vad jag föreställer mig är bokslukarna, de som läser så mycket och som läser av lust. ’Testamente’ var till viss del en väldigt lustfylld bok att skriva, eftersom den blev till i en sorts uppdämt skrivbehov, och att den då uppmärksammas av lyssnarna gör mig, än en gång, väldigt, väldigt glad”, säger Nina Wähä i ett pressmeddelande.

ANNONS

Poesipriset går till Johan Jönson för hans ”Marginalia/Xterminalia”, som juryn kallar för ett ”hypnotiskt tvillingverk”. De skriver: ”Ur en ohejdbar språkmaskin väller ett oemotståndligt flöde av självhat, existentiell panik och vantrivsel i kapitalismen”.

”Min bok är två böcker, publicerade samtidigt och symbiotiskt separerade. Både enkla och roliga och samtidigt komplext asjobbiga att läsa, vill jag tro”, säger Johan Jönson i pressmeddelandet.

Sveriges Radios novellpris går till Khaled Alesmael för ”En tygväska med damaskuttryck”, som är en hommage till kärleken och Damaskus.

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta: Sverige Radios romanpris

Sveriges Radio romanpris delas i år ut för 27:e gången. Lyssnarjuryn består av representanter från ett antal bokcirklar. Prissumman är på 30 000 kronor.

2019 gick priset till Sara Stridsberg för romanen ”Kärlekens Antarktis”.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL