Vågar bokbranschen skämta på 1 april i år? Jo, här är några.

Idag är den enda dagen på året när svenskarna är lite källkritiska. Därför ska vi unna oss att skratta och skämta. Foto: iStock.

Trycka böcker med hemligt bläck och förläggare som blir författare. Det är två av dagens aprilskämt i bokbranschen.

Som trogen Boktuggläsare vet du att aprilskämten är en tradition. Även om vi tvekade lite när vi läste att till och med Google väljer att avstå från att skämta den 1 april så tyckte vi ändå att vi mer än någonsin behöver skratta lite. Så ifall du inte listat ut det redan så var nyheten om Ljudboksfestival på Friends Arena ett aprilskämt. Liksom vår extra artikel som avslöjade aprilskämtet.

Hur är det i resten av bokbranschen då? Ja, precis som många dagstidningar valt bort aprilskämten verkar även bokhandlare och förlag vara lite mer sparsmakade med aprilskämt.

Publit

Publit skickade i alla fall ut ett meddelande där de berättade om en nyhet: ”Vi vet alla hur vårt samhälle alltmer tenderar att samla information om oss, därför är Publit är mycket glada att meddela att vi nu kan erbjuda våra kunder Privat on Demand.

De skriver att de tillsammans med sitt tryckeri Exakta tagit fram citrontryck. ”Eftersom vi nu använder oss av bläckstråleteknik (inkjet) var det hela ingen stor sak”, hälsar Johan Lennartsson på Exakta, som tillsammans med sina medarbetare nu har pressat nästan 10 000 citroner med hjälp av tryckeriets nya maskintillskott, citruspressen Santos 11.

Och hur läser man då böckerna, om de är tryckta med osynligt bläck? Det är hur enkelt som helst, enligt Publit. ”Antingen använder du ett strykjärn, alternativt en plattång som du drar över sidorna, eller så lägger du in boken i ugnen på 175 grader i ca 5 minuter. Och voilà – sidorna blir läsbara!”

Bonnier Carlsen

Barnboksförlaget Bonnier Carlsen skrämde slag på några läsare via Instagram innan folk insåg vilket datum det var. Igår skrev de om återutgivningen av Kulla Gulla: ”I samband med 75 årsjubileet av Kulla-Gulla ger nu @bonniercarlsen ut nyutgåva av de tre första böckerna om Kulla Gulla – med omslagsillustrationerna från 60-talet.”

Men lagom till 1 april skrev de istället: ”Så roligt att Kulla-Gulla är tillbaka! 🌻 Nu har vi på förlaget kommit fram till att uppdatera omslagen till nutid. 🥳💯🙌 Här kommer fyra skissförslag. Hjälp oss att rösta fram nutidens Kulla-Gulla!”

Idus förlag

Idus förlag har bestämt sig för att ”välkomna våra förlagsanställda som författare” för att ”sätta oss in i författarnas situation ännu bättre och kunna erbjuda dem rätt stöd”. VD:n Ulrika Slottners egen bilderbok, delvis självbiografisk, ”Kalle startar bokförlag” ska inspirera ungt entreprenörskap.

Varje anställd förväntas under året sälja slut sin upplaga om 1000 exemplar, och det är inte omöjligt att fler böcker följer. ”Det har blivit en liten informell säljtävling”, berättar marknadsansvarig Åsa Norén i ett pressmeddelande daterat 1 april.

Fri Tanke

Även Fri Tanke kör ett pressmeddelande om ett boksläpp som ser förvånansvärt trovärdigt ut. ”Nu visar ny forskning att himlakropparnas rörelser och inbördes ställningar faktiskt spelar roll i våra liv, inte minst när det gäller vilka personligheter vi utvecklar. Resultatet presenteras i boken Astrologi utan flum som släpps idag”, skriver Fri Tanke i pressmeddelandet.

Fejkat omslag på en titel som påstods utkomma den 1 april.

– Detta är ett vetenskapligt paradigmskifte. Jag har alltid varit skeptisk till astrologi, men nu finns det för första gången vetenskapliga och empiriska belägg för att planeternas position vid födelsen faktiskt påverkar vår personlighet, säger Christer Sturmark, förläggare för boken på Fri Tanke, i pressmeddelandet och tillägger:

– Resultaten är överraskande på många sätt. Det visar sig i forskningen bland annat att alla planeter inte har lika stort inflytande på vår personlighet. Venus är den planet som har avgjort mest inflytande. Dessutom visar det sig i forskningen att samma planet påverkar män och kvinnor lika mycket. Jag hade förväntat mig att Venus skulle påverka kvinnor mer, och kanske Mars männen i huvudsak, men där hade jag fel.

Här har nog många listat ut att det är ett aprilskämt? 

Akademibokhandeln Center Syd

Uppdaterat: Bokhandlarna har haft ett par tuffa veckor med kraftigt minskad försäljning. Men det fanns bokhandlare som ändå passade på att skoja. Akademibokhandeln Center Syd är aktiva i sociala medier och skrev:

”Vi börjar närma oss releasedagen för hett efterlängtade ”Handbok för Superhjältar – Del 5: Försvunna”!
Redan nu kan vi avslöja att Lisa skaffat en ny Super-partner i brottsbekämpning! Den mystiske ”Zäta”!!
Den 29.e maj fortsätter äventyret!
Förhandsboka ditt exemplar i butiken redan idag!”

Kul att bokhandlarna uppmärksammas, tänkte kanske någon (jo, det är Johan Zilléns ansikte som skymtar. Men det var förstås ett aprilskämt och dagen därpå kunde butiken meddela att ”Max kommer att stå vid Lisas sida, precis som vanligt, när boken släpps den 29:e maj.”

Har du tips på fler aprilskämt från bokbranschen? Mejla oss på tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.