ANNONS

Johan och Johannes blev så här glada när Boktugg visade dem en lista på vilka uppläsare som tackat ja till Ljudboksfestivalen på Friends Arena. Foto: iStock.

Ljudboksfestivalen på Friends Arena hoppas på minst 65 000 åskådare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Stora ljudboksfestivalen på Friends Arena hoppas på 65 000 åskådare. Arrangörerna har bokat flera populära inläsare som ska läsa högt ur sina favoritböcker.

– Det här kommer att bli grymt häftigt. Ljudbokspriset i all ära, men vi kände att ljudboken behövde något eget event för vanliga ljudbokslyssnare. Det är så många som har fördomar om ljudböcker, säger Every Page som själv lyssnat på ljudböcker ända sedan hon var liten.

Idén till ljudboksfestivalen föddes när hon en gång parkerade sin lastbil och glömde bilstereon på när hon gick ut för att lossa. När hon kom tillbaka till sin hytt satt det två pensionärer bredvid henne.

– De var helt trollbundna av inläsaren. Jag tror det var en av Jan Guillous romaner, inläst av Tomas Bolme. Ja, du vet ju själv hur svårt det är att pausa när han läser. Så jag sa till dem att jag skulle vidare men de ville inte kliva ur utan att lyssna färdigt. De åkte med mig ner till Malmö och tillbaka till Stockholm, säger Every.

Så Tomas Bolme är ett av namnen vi kan förvänta oss på ljudboksfestivalen?
– Jag vill inte avslöja allt för mycket. Vi kommer att släppa alla namn inom några dagar, men det är klart att jag ringt till alla inläsare på årstopplistorna som jag läst i Boktugg. Plus mina egna personliga favoriter.

Friends Arena är bokad för evenemanget lördagen den 29 augusti, veckan efter att Céline Dion framträtt där. Det krävs inget stort scenbygge för ljudboksfestivalen där en inläsare i taget kommer att ta plats på scen och läsa högt för publiken.

– Men vi kommer även att göra en uppsättning med flera inläsare, som en radiopjäs. Det är rätt populärt i andra länder och jag tror det kommer till Sverige också framöver, säger Dessi Bell, ljudtekniker.

Kapaciteten blir drygt 65 000 personer, vilket låter väldigt mycket för en oprövad festival. Men både Höje och Every är övertygade om att det ska gå bra. Enligt uppgift till Boktugg har de till och med bokat arenan i tre dagar för att kunna utöka festivalen med flera dagar om det blir utsålt.

– Det finns väl över 650 000 personer som abonnerar på ljudbokstjänster i Sverige. Det räcker att en av tio vill komma på festivalen för att vi ska sälja slut. Det är ju många fler än som gillar Håkan Hellström och han sålde ju ut Ullevi flera gånger om. Samma sak med Springsteen, säger Every.

Annars hade ju Springsteen varit intressant som uppläsare av sin egen ljudbok kanske? Han läste faktiskt in sin bok Born to Run själv. På engelska alltså, inte den svenska.

– Ja, kanske. Han och Michelle Obama då? Nej, vår budget räcker inte riktigt till dem. Vi är glada om vi har råd med både Stefan Sauk och Julia Dufvenius. Men i framtiden vore det förstås coolt med några riktigt stora internationella inläsare som Stephen Fry med Harry Potter.

Helt problemfritt är det inte. De flesta förlag och författare är tacksamma över att få höra sina böcker på en stor arena. Men den internationella förlagsjätten Penguin Random House meddelat att deras böcker inte får läsas högt på festivalen.

– Vi har försökt förklara att man köper en biljett, men de tillåter bara styckförsäljning och menar att en festivalbiljett innebär obegränsad lyssning på flera böcker. Vi har sagt att det bara är en dag, så det är inte mer än tio timmar vilket är kortare än en vanlig ljudbok, säger Judith St Reama, jurist som hjälper arrangörerna med alla avtal.

Får publiken läsa med och applådera?

Så hur förväntas publiken på en ljudboksfestival bete sig? Det är arrangörerna inte riktigt eniga om, visar det sig under intervjun.

– Det är klart att det måste vara helt tyst. Som på en tennismatch eller golfturnering. Man får absolut bara applådera vid noga utvalda tillfällen, i slutet av ett kapitel. Annars stör det upplevelsen alldeles för mycket, säger Dessi men blir genast överröstad av Every.

– Nej, nej. Det är ju en festival. Underskatta inte lyssnarnas förmåga att koncentrera sig på berättelsen. Jag är van vid att leva mig in i ljudböcker på motorvägen och ignorera vägbuller och idioter som tutar på mig för att jag ligger i omkörningsfilen ett par kilometer. Ljudbokslyssnare klipper gräs, diskar och jobbar i fabrik samtidigt. De måste få leva sig in i berättelsen, skrika när de blir rädda och applådera om hjälten slår ner en skurk, säger Every Page.

– Jaha, och du tycker förstås att publiken ska läsa högt, eller skrika med i berättelsen också när det kommer till deras favoritpartier? Som alläsning eller? frågar Dessi Bell upprört.

Lyckligtvis finns en medlare på plats i rummet och kan lämna tydliga besked.

– Ordningsregler kommer att finnas på vår hemsida och på biljetterna i god tid innan arrangemanget äger rum. Bara skriv att det blir en unik upplevelse. Du har garanterat aldrig hört en ljudbok på det här sättet, säger Judith St Reama.

Arrangörerna kommer idag, den 1 april, att genomföra en provuppläsning på Friends Arena under lunchtid och de bjuder in alla Boktuggs läsare exklusivt. Ljudbokslunchen inleds kl 12.00 med insläpp från 11.45. Knäckebröd och mineralvatten ingår.

– Inte riktigt exklusivt. Även Storytels, Bookbeats, Nextorys och Bokus Plays kunder kommer att bjudas in. De behöver bara visa upp appen med ett gällande abonnemang så kommer de in, säger Every Page.

Med anledning av Coronarisken är antalet besökare begränsat till 50. Därför krävs en anmälan. Biljetterna kommer att lottas ut.

Klicka här för att komma till anmälan till Ljudbokslunchen

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Mor och dotter Holtti skrev en gemensam roman under coronakarantänen

Margareta Holtti och Lisa Holtti Claesson var båda isolerade under den värsta coronakrisen. Tillsammans började de fantisera ihop ett äventyr och lät pandemin sätta ramar för berättelsen.

Sommaren 2020 gick i coronapandemins tecken, och i likhet med många andra kunde Margareta och hennes man på grund av restriktionerna inte åka till sin sommarstuga på Åland.

– Jag kopplade på humorn för att få lite distans till det trista läget och skrev till mina barn att jag googlat på ”människosmugglare” men inte hittat några aktuella erbjudanden. Kanske någon av dem kunde hitta en lösning. Lisa tog sig för att med några dagars mellanrum skicka vykort till oss med det ena galna smugglingserbjudandet efter det andra. Jag hakade på och skrev till henne att vi inlett en mejlkonversation med två tanter som erbjudit oss skjuts på moped, berättar Margareta.

Mor och dotter började mejla texter till varandra som tog avstamp i den galna berättelsen om två pensionärer som försökte ta sig till sommarhuset med alla möjliga medel. Snart insåg de att de hade början till en bok.

– Triggade av varandra spottade vi ur oss det ena kapitlet efter det andra i ett rasande tempo. Vi skrev intensivt i fyra veckor. Det sjöd av idéer och formuleringar och blev en hel del skrivet även nattetid. Det växte fram organiskt för att vi kom in i ett gemensamt flow, säger Margareta.

(...) Läs hela artikeln »