Egmont ökade omsättningen till 17,8 miljarder kronor 2019 efter nytt rekordår

Steffen Kragh, koncernchef för Egmont. Foto: Klaus Rudbaek.

Mediekoncernen Egmont ökade omsättningen med 1,4 miljarder SEK förra året – främst tv, streaming, gaming och e-handel och gjorde en vinst på 2,6 miljarder. Men 2020 väntas bli tuffare med effekterna av COVID-19-krisen.

Det är inte alla svenskar som har koll på den danska mediekoncernen Egmont som under 2019 återigen satte omsättningsrekord, nu med 17,8 miljarder SEK, vilket är nästan 1,4 miljarder SEK mer än under 2018. ”Med utgångspunkt i journalistik, publicistiskt kvalitetsinnehåll och starka berättelser har Egmont en hälsosam kärnverksamhet. Samtidigt lyckas transformationen av medieverksamheten med tillväxt inom gaming, tv-streaming, e-handel och marknadsföringstjänster”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Jag är nöjd med ännu ett år av tillväxt och ett bra resultat tack vare en storartad insats från alla våra duktiga medarbetare. Vi är innovativa samtidigt som vi gör succé med ett högkvalitativt publicistiskt innehåll, journalistik och starka berättelser. Vi går in i 2020 där vi som alla andra är starkt påverkade av den aktuella COVID-19-krisen och har fullt fokus på våra medarbetares välbefinnande och att vi både som samhälle och verksamhet tar oss igenom krisen på ett bra sätt, säger Egmonts koncernchef Steffen Kragh i ett pressmeddelande.

Tre fjärdedelar av Egmonts verksamhet är nu inom film, tv, streaming, datorspel, digitala medier och e-handel. Egmont satsar mycket på en ökad användning av teknik för att optimera medieprodukten och konsumentupplevelserna. Egmonts samlade affärsverksamhet utgör 21 miljarder SEK, inklusive Egmonts andel av icke-konsoliderad omsättning i delägda företag.

Egmont Books gjorde en liten förlust efter nedskrivningar

Mest intressant för Boktuggs läsare är såklart verksamheten inom Books. Där uppgick omsättningen (inklusive Egmonts andel av Cappelen Damm) till 1 329 (1 344) Mkr.

Omsättning utan Cappelen Damm, som inte ingår i den konsoliderade redovisningen på grund av internationella redovisningsregler (IFRS) var 561 (532) Mkr.

Driftsresultat efter resultat från associerade verksamheter landade på ett litet underskott -5 (18) Mkr.

Egmont Books består av det danska förlagshuset Lindhardt og Ringhof och det delägda norska förlagshuset Cappelen Damm. Båda förlagen ger ut tryckta böcker, ljudböcker, e-böcker och undervisningssystem.

Lindhardt og Ringhof hade en ökad omsättning och ett solitt driftsresultat präglat av stora investeringar i uppbyggandet av SAGA som ett globalt och digitalt förlag. SAGA är störst i Norden med en titelkatalog på cirka 50 000 e- och ljudböcker, och SAGA räknar med att under 2020 ge ut mer än 10 000 nya digitala utgåvor på mer än 30 språk över hela världen, skriver Egmont i ett pressmeddelande.

Lindhardt og Ringhof stod bakom en rad av årets uppseendeväckande böcker av författare som Niels Krause-Kjær, Maren Uthaug, Michael Kretz Krefeld, Ane Riel, Steffen Jacobsen och Thomas Korsgaard och gav bl.a. också ut den internationella bästsäljaren Gileads döttrar av Margaret Atwood. Norges största förlagshus, Cappelen Damm, hade ett bra utgivningsår med författare som Lars Saabye Christensen och Roy Jacobsen, men utmanades resultatmässigt av en engångsnedskrivning av bokhandelskedjan Tanums butiker på Gardemoens flygplats.

Egmont Publishing – mer än tidningar och böcker

Det är dock inte bara inom Books-området som Egmont ger ut böcker. Även inom affärsområdet Publishing finns en hel del bokutgivning, det är exempelvis där som Egmont i Sverige ger ut seriealbum, serieböcker och även en rad barnböcker. Ofta kopplade till tidningstitlar.

Egmont Publishing omsatte hela 6 088 (5 351) Mkr. Driftsresultat efter resultat från associerade verksamheter: 287 (273) Mkr.

Egmont Publishing står bakom en rad populära tidningstitlar och bokutgivningar i fler än 30 länder samt ledande e-handelsföretag och marknadsföringsbyråer. Egmont Publishing hade en ökad omsättning, som drevs av tillväxt inom e-handel och marknadsföringstjänster. Driftsresultat ökade också trots betydande investeringar i bl.a. e-handel och omstruktureringskostnader i förlagsverksamheten, skriver Egmont och konstaterar:

”Trots strukturell nedgång på marknaden för tryckta veckotidningar och magasin kunde förlagsverksamheten uppvisa solid lönsamhet, inklusive i Egmont Publishings internationella samriskföretag.”

Egmont Publishing har en portfölj på sju nordiska e-handels-verksamheter – Jollyroom, Fjellsport, Outnorth, Bagaren och Kocken, Med24, Nicehair och Garnius – som 2019 realiserade en betydande tillväxt och hade en samlad omsättning på 3,8 miljarder SEK. Egmont Publishing är nu majoritetsägare till Bagaren och Kocken, Fjellsport, Outnorth, Nicehair och Garnius. Egmont Publishing har dessutom sju nordiska företag inom marknadsföringstjänster – Ingager, s360, Belong, Klintberg Niléhn, KAN, Sempro och MarkedsPartner – som även uppvisade betydligt ökad omsättning och starkt resultat.

Vinsten för hela Egmontkoncernen: 2,6 miljarder kr

Rörelseresultatet för hela Egmontkoncernen, före räntor och avskrivningar (EBITDA), blev totalt 2,6 miljarder SEK 2019 och resultat före skatt (EBT) 849 Mkr, vilket är i nivå med 2018. I resultatet för 2019 ingår en nedskrivning på ungefär 270 Mkr från TV2 Norges uppköp i tv-distributören RiksTV, som nu ägs till hälften av TV 2 som hade ett bra år med en ökning av tittarandelar och en markant abonnemangstillgång till streamingtjänsten TV 2 Sumo. Dessutom levererade Nordisk Film en rad framgångsrika film- och datorspel, att Egmont Publishings magasintitlar klarade sig bättre än den allmänna marknaden för tryckta utgåvor, att marknadsföringstjänstföretagen hade stor tillväxt, och att Egmonts bokförlag stod bakom många bästsäljare och digital utveckling.

Kuriosa: Egmont är en affärsdrivande stiftelse där delar av mediekoncernens vinst går till att stödja utsatta barn och ungdomar samt filmtalanger, medan det övriga överskottet återinvesteras i utvecklingen av verksamheten. Huvudverksamheten är i Danmark, men det sker också en rad utdelningar i Norge. Egmont Fonden fyller 100 år 2020 och sedan 1920 har 4,3 miljarder SEK i dagens penningvärde delats ut. År 2019 delade Egmont ut 138 Mkr, varav Nordisk Film Fonden delade ut 7,7 Mkr. Egmont Rapporten 2019 hade fokus på den goda skolstarten, och Egmont ingick under loppet av året bl.a. ett nytt femårigt partnerskap med Børns Vilkår, som ska motverka barn och ungas skolfrånvaro. Egmont stöttade också 12 olika nya projekt med fokus på dyslexi. Egmont har delat ut 4,3 miljarder SEK (i nuvarande penningvärde) sedan 1920.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL