Bokmässan i Abu Dhabi ställs in och Teheran flyttas fram

Abu Dhabi är huvudstaden i Förenade Arabemiraten och i emiratet Abu Dhabi, det största av de sju emirat som utgör Förenade Arabemiraten. Bokmässan som skulle hållits där 15-21 april 2020 har flyttats fram till 23-29 maj pga Coronaviruset. Foto: iStock.

Det är inte bara europeiska bokmässor som ställs in på grund av Coronaviruset. Abu Dhabi ställer in 2020 och Teheran har flyttat fram minst en månad.

Boktugg har de senaste veckorna kunnat rapportera om den ena bokmässan efter den andra som antingen flyttats fram eller ställts in.

Bokmässan i Abu Dhabi skulle ha ägt rum 15-21 april men efter ett beslut av kultur- och turistdepartementet så flyttas arrangemanget fram till 23-29 maj 2021 i förebyggande syfte för att skydda medborgarnas hälsa, meddelar arrangörerna på sin hemsida.

– Vi fick mejl från arrangörerna nu på morgonen att Abu Dhabi ställer in. Thomas Erikson och Christina Erikson skulle medverkat där i år. Thomas bok är enormt stor i Förenade Arabemiraterna, säger Maria Enberg på Enberg Agency.

The New Publishing Standard skriver att flera andra bokmässor är i farozonen, inte minst Sharjah Children’s Reading Festival i april. Med tanke på att Iran är ett av de länder som drabbats hårdast av Coronaviruset var det heller ingen överraskning att Teheran International Book Fair som skulle ägt rum i april nu skjutits upp. Bokmässan lockar runt 2500 iranska och 600 utländska förlag och räknar antalet besökare i miljoner.

”Med tanke på de nuvarande förhållandena i samhället, ansåg politiska rådet att mitten av april inte är lämpligt och den 33:e bokmässan i Teheran skjuts upp till efter Ramadan”, skriver de på sin hemsida. Fastemånaden Ramadan infaller i år mellan 23 april och 23 maj.

Däremot meddelar Bokmässan i Poznań, Polen att den kommer att genomföras som planerat med start imorgon, 6-8 mars. Det är en mindre mässa (runt 150 utställare och ett hundratal författare). Även från Bursa Book Fair i Turkiet (7-15 mars) är beskedet att mässan ska hållas som planerat.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL