ANNONS

Ny rapport: Allt färre unga läser böcker

Allt färre unga läser böcker. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Fler unga ägnar fritiden till kulturaktiviteter, antingen som utövare eller konsumenter. Men trots det minskar andelen unga som läser. Det visar en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Mellan 2007 och 2018 har andelen unga som läser böcker varje vecka halverats från 60 till 30 procent. Statistiken baseras på en nationell ungdomsenkät som MUCF genomför var tredje år bland unga i åldrarna 16–25 år.

Mellan 2007 och 2009 minskade andelen unga som utövar kultur på sin fritid, men därefter har det gått upp igen. 2018 uppgav en tredjedel i åldern 16–25 år att de sjunger, spelar instrument, skapar musik, dansar, spelar teater eller gör bild i någon form varje vecka.

ANNONS

Ökningen i kulturutövande är särskilt stor bland utrikesfödda unga, där andelen har fördubblats sedan 2007, från 20 till 39 procent.

Samtidigt ligger killar efter när det kommer till kulturutövandet. Sju av tio skriver aldrig, hälften besöker aldrig bibliotek och tre av tio killar läser aldrig böcker.

”Det är bland kulturaktiviteter som vi ser de största skillnaderna mellan olika grupper av unga. Främst mellan unga tjejer och killar och mellan unga som är födda i Sverige eller i annat land”, säger Lena Nyberg, generaldirektör på MUCF, i ett pressmeddelande.

De ser även stora skillnader mellan ungas möjlighet att delta i olika fritidsaktiviteter.

”Tid, kostnader för aktiviteter och transporter är exempel på skäl som gör att inte alla unga kan delta. Alla unga behöver kunna ha en meningsfull fritid och förutsättningarna för det behöver bli bättre”, säger Lena Nyberg.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL