Författaren Anna Fock. Anna Fock har skrivit boken Väderfenomen. Foto: Ola Kjelbye.

Anna Fock får Tidningen Vi:s Litteraturpris 2019 för romanen Väderfenomen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren Anna Fock, Göteborg, tilldelas Tidningen Vi:s Litteraturpris 2019 för romanen Väderfenomen. Prissumman är 50 000 kronor.

– Det är väldigt, väldigt roligt att få det här priset. Dels är det fantastiskt eftersom det är ett pris till författare på väg, vilket betyder att andra ser potential i författarskapet på sikt. En hjälp och uppmuntran på vägen. Dels är det självklart välkommet med skrivpengar, nu när alla framträdanden ställs in, säger Anna Fock i ett pressmeddelande.

Juryn skriver i sin motivering: Väderfenomen är en otäck och välskriven roman om ett kärnkraftshaveri i Sovjetunionen, med verklighetsbakgrund. Tjernobyl var inte först. Stilen är saklig, men över sakligheten flackar ett knappt märkbart oroande sken. Anna Fock lyckas inte minst skildra sovjetrysk vardag som en angelägenhet för svenska läsare. En bragd.

Anna Focks debut Absolut noll belönades med landets två främsta debutantpriser: Katapultpriset och Borås Tidnings pris. Hennes andra roman Cirkus Smuts utgavs 2016. Och den tredje Väderfenomen nominerades till Augustpriset 2019.

Tidningen Vi:s Litteraturpris har delats ut sedan 1947. Det ges till en författare som utkommit under året och har skrivit minst två och max fem skönlitterära verk.

Bland tidigare pristagare finns namn som Jonas Hassen Khemiri, Sara Stridsberg, Lars Ahlin, Sara Lidman, Stig Claesson och Kerstin Ekman.

De senaste fem åren har Elin Boardy, Staffan Malmberg, Anneli Jordahl, Anna Jörgensdotter och Andrea Lundgren belönats. Prissumman är 50 000 kronor.

Årets jury har bestått av Torbjörn Elensky (kulturskribent, författare), Augustin Erba (journalist, författare), Lina Kalmteg (kulturskribent, författare), Ulrika Knutson (kulturskribent, författare), Peter Fröberg Idling (Vi:s litteraturredaktör) och Unn Edberg (Vi:s chefredaktör).

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Håkan Jenner skriver om människans livsberättande

När livet kläds i ord är en bok om livsberättande. Håkan Jenner skildrar i en reflekterande essä hur vi människor är engagerade i en ständig berättelse om vårt liv i världen. Händelser, möten, tankar och känslor – allt inarbetas i det som blir en livsberättelse. Och den personliga berättelsen blir inslag i andra berättelser, familje- och släktberättelser, men även i de stora kulturella berättelserna. Eller som det uttrycks i Peter Nilsons roman Äventyret (s. 39):

En människas liv, sade han [ärkeängeln Uriel] högtidligt, är en lång och invecklad berättelse, eller ett snår av berättelser, eller ett brottstycke ur en mycket större berättelse, eller kanske bara ett enda tecken i en väldig och oöverskådlig berättelse som aldrig upphör att berättas, så länge tid rinner.

Hur det ligger till, lite närmare bestämt, med människans berättande blir belyst i den här essän. Här ges en teoretisk inramning till livsberättande, sammanvävd med skönlitterära inslag och tänkares tankar.

Den har recenserats i Bibliotekstjänst/BTJ-häftet, nr 15/2020, där Helena Kubicek Boye skriver: ”Författaren är professor emeritus i pedagogik och hans essä kan utgöra en god grund för samtal kring berättandet som fenomen, men även som reflektionsmaterial på både individ- och gruppnivå. […] Det är en tänkvärd bok som väcker funderingar om att göra livet och dess förlopp begripligt.”

”En pärla till bok” skriver en läsare i en sms-kontakt. ”Jag stannade upp, tänkte och läste sedan vidare.” Det är en bok som berör!

(...) Läs hela artikeln »