Anna Fock får Tidningen Vi:s Litteraturpris 2019 för romanen Väderfenomen

Författaren Anna Fock. Anna Fock har skrivit boken Väderfenomen. Foto: Ola Kjelbye.

Författaren Anna Fock, Göteborg, tilldelas Tidningen Vi:s Litteraturpris 2019 för romanen Väderfenomen. Prissumman är 50 000 kronor.

– Det är väldigt, väldigt roligt att få det här priset. Dels är det fantastiskt eftersom det är ett pris till författare på väg, vilket betyder att andra ser potential i författarskapet på sikt. En hjälp och uppmuntran på vägen. Dels är det självklart välkommet med skrivpengar, nu när alla framträdanden ställs in, säger Anna Fock i ett pressmeddelande.

Juryn skriver i sin motivering: Väderfenomen är en otäck och välskriven roman om ett kärnkraftshaveri i Sovjetunionen, med verklighetsbakgrund. Tjernobyl var inte först. Stilen är saklig, men över sakligheten flackar ett knappt märkbart oroande sken. Anna Fock lyckas inte minst skildra sovjetrysk vardag som en angelägenhet för svenska läsare. En bragd.

Anna Focks debut Absolut noll belönades med landets två främsta debutantpriser: Katapultpriset och Borås Tidnings pris. Hennes andra roman Cirkus Smuts utgavs 2016. Och den tredje Väderfenomen nominerades till Augustpriset 2019.

Tidningen Vi:s Litteraturpris har delats ut sedan 1947. Det ges till en författare som utkommit under året och har skrivit minst två och max fem skönlitterära verk.

Bland tidigare pristagare finns namn som Jonas Hassen Khemiri, Sara Stridsberg, Lars Ahlin, Sara Lidman, Stig Claesson och Kerstin Ekman.

De senaste fem åren har Elin Boardy, Staffan Malmberg, Anneli Jordahl, Anna Jörgensdotter och Andrea Lundgren belönats. Prissumman är 50 000 kronor.

Årets jury har bestått av Torbjörn Elensky (kulturskribent, författare), Augustin Erba (journalist, författare), Lina Kalmteg (kulturskribent, författare), Ulrika Knutson (kulturskribent, författare), Peter Fröberg Idling (Vi:s litteraturredaktör) och Unn Edberg (Vi:s chefredaktör).

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.