Förlaget Whip Media tidigarelägger utgivning av feelgood på grund av coronakrisen

Pia F Davidson med nya boken Astrids resa. Foto: Pressbild.

”Historisk feelgood tidigareläggs för att sprida glädje” var rubriken på ett pressmeddelande från Whip Media. Förlaget flyttar utgivningen med anledning av coronakrisen.

Vi har läst om förlag som flyttar planerade vårutgivningar till hösten. Men så finns det de som gör det omvända. Pia F Davidsons nya roman Astrids resa är en historisk feelgood som utspelar sig under 1890-talet i Stockholm och London, och handlar om förvecklingar, smarta kvinnor, missförstånd och list. Boken var planerad att utkomma senare i vår men släpps nu redan den 3 april.

– Både Pia och vi kände att det är en upphackad grammofonskiva just nu som bara spelar Corona-hits från morgon till kväll och i skuggan av det ville vi försöka bidra med något annat i nyhetsflödet, något positivt, något som kan ge lite uppmuntran till personer som kanske drabbats mer direkt av det som händer i vår omgivning. En bra och rolig bok kan vara ett bra sätt att få lite perspektiv. Vi tyckte det var viktigare än att maximera lanseringen ur ett ekonomiskt perspektiv, säger Anders Nyman, förlagschef på Whip Media, till Boktugg.

Ni jobbar generellt med kortare ledtider än förlag traditionellt gör, ser du för- och nackdelar med det?
– En stor fördel är just att vi kan ställa om relativt snabbt som i det här fallet. Vi har inte lika mycket upphängt på en långsiktig planering utan vill kunna agera om och när det behövs. Det handlar ju i de flesta fall om lite mer positiva företeelser än en pågående pandemi men principen är densamma, säger Anders Nyman och tillägger:

– En nackdel är att vi inte får till riktigt lika solida marknadsföringsstrategier, utan fler aktiviteter får ske ad-hoc, vilket å andra sidan kan ha en del spännande effekter. En annan given nackdel är såklart att handlingsutrymmet är mindre och att det tar mer energi att fixa saker som eventuellt går fel, eftersom allting ska vara klart ”idag”. Det är dock något vi har lärt oss att arbeta med.

Vid den här tiden på året håller många förlag, i alla fall de som inte har brutet räkenskapsår, på med boksluten. Hur gick det för er?
– Vi är inte helt klara ännu, men 2019 blev ett ganska bra år för oss även om omsättningen sjönk något. Men försäljningen i sig ökade och vi har överlag minskat våra kostnader så det bådar gott inför framtiden. Men hur 2020 blir nu i och med C19, ja det får vi ju se när du frågar om ett år.

Och Astrids resa släpps inte i inbundet som annars är traditionellt?
– Vi körde pocket direkt, för att det skulle vara en lätt och behändig bok man kunde ta med sig överallt. Den släpps i alla tre formaten. Dock kommer ljudboken att komma lite på efterkälken eftersom den produktionen inte är klar riktigt ännu och uppläsaren i det här fallet inte hade möjlighet att ställa om lika lätt som vi gjorde. Men så snart den är klar kommer den att släppas direkt, säger Anders Nyman.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.