ANNONS

Sveriges Författarförbund inrättar tillfällig krisfond

Patrik Lundberg, vice ordförande i Sveriges Författarförbund. Foto. Anna Wahlgren

Coronapandemin slår hårt mot Författarförbundets medlemmar, och nu inrättar förbundet en krisfond med hjälp av ett bidrag på 400 000 kronor från Natur & Kultur.

Inställda framträdanden och förlorade uppdrag leder till en akut ekonomisk situation för många författare och översättare, skriver Författarförbundet i ett pressmeddelande. De har de senaste månaderna haft en löpande dialog med Kulturdepartementet för få till stånd bra åtgärder. 

Situationen har även uppmärksammats av Svenska Förläggareföreningen och Svenska Bokhandlareföreningen som i ett brev till Kulturministern krävt riktat stöd till dessa grupper.

Författarförbundet har nu fått löfte om ett bidrag på 400 000 kr från Stiftelsen Natur & Kultur, som har inspirerats av förslagen i brevet från bokbranschen till Kulturministern i förra veckan. Bidraget möjliggör att förbundet kan starta en tillfällig krisfond.

– Stiftelsen Natur & Kultur går nu från ord till handling. Det inger hopp, säger Patrik Lundberg, vice ordförande i Sveriges Författarförbund, i ett pressmeddelande.

Ur fonden ska medlemmar som förlorat intäkter på grund av inställda arrangemang och förlorade uppdrag till följd av covid-19-pandemin kunna söka stipendier. Arbetet med att ta fram riktlinjer för stipendiehantering pågår i detta nu och förbundet hoppas kunna öppna för ansökningar redan efter påsk.

– Att stiftelsen sluter upp kring författarna och översättarna i denna svåra situation skickar en viktig signal. Vi välkomnar fler att följa Natur & Kulturs exempel, säger Patrik Lundberg.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL