Sveriges Författarförbund inrättar tillfällig krisfond

Patrik Lundberg, vice ordförande i Sveriges Författarförbund. Foto. Anna Wahlgren

Coronapandemin slår hårt mot Författarförbundets medlemmar, och nu inrättar förbundet en krisfond med hjälp av ett bidrag på 400 000 kronor från Natur & Kultur.

Inställda framträdanden och förlorade uppdrag leder till en akut ekonomisk situation för många författare och översättare, skriver Författarförbundet i ett pressmeddelande. De har de senaste månaderna haft en löpande dialog med Kulturdepartementet för få till stånd bra åtgärder. 

Situationen har även uppmärksammats av Svenska Förläggareföreningen och Svenska Bokhandlareföreningen som i ett brev till Kulturministern krävt riktat stöd till dessa grupper.

Författarförbundet har nu fått löfte om ett bidrag på 400 000 kr från Stiftelsen Natur & Kultur, som har inspirerats av förslagen i brevet från bokbranschen till Kulturministern i förra veckan. Bidraget möjliggör att förbundet kan starta en tillfällig krisfond.

– Stiftelsen Natur & Kultur går nu från ord till handling. Det inger hopp, säger Patrik Lundberg, vice ordförande i Sveriges Författarförbund, i ett pressmeddelande.

Ur fonden ska medlemmar som förlorat intäkter på grund av inställda arrangemang och förlorade uppdrag till följd av covid-19-pandemin kunna söka stipendier. Arbetet med att ta fram riktlinjer för stipendiehantering pågår i detta nu och förbundet hoppas kunna öppna för ansökningar redan efter påsk.

– Att stiftelsen sluter upp kring författarna och översättarna i denna svåra situation skickar en viktig signal. Vi välkomnar fler att följa Natur & Kulturs exempel, säger Patrik Lundberg.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL