ANNONS

Sveriges Författarförbund inrättar tillfällig krisfond

Patrik Lundberg, vice ordförande i Sveriges Författarförbund. Foto. Anna Wahlgren

Coronapandemin slår hårt mot Författarförbundets medlemmar, och nu inrättar förbundet en krisfond med hjälp av ett bidrag på 400 000 kronor från Natur & Kultur.

Inställda framträdanden och förlorade uppdrag leder till en akut ekonomisk situation för många författare och översättare, skriver Författarförbundet i ett pressmeddelande. De har de senaste månaderna haft en löpande dialog med Kulturdepartementet för få till stånd bra åtgärder. 

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Situationen har även uppmärksammats av Svenska Förläggareföreningen och Svenska Bokhandlareföreningen som i ett brev till Kulturministern krävt riktat stöd till dessa grupper.

Författarförbundet har nu fått löfte om ett bidrag på 400 000 kr från Stiftelsen Natur & Kultur, som har inspirerats av förslagen i brevet från bokbranschen till Kulturministern i förra veckan. Bidraget möjliggör att förbundet kan starta en tillfällig krisfond.

– Stiftelsen Natur & Kultur går nu från ord till handling. Det inger hopp, säger Patrik Lundberg, vice ordförande i Sveriges Författarförbund, i ett pressmeddelande.

Ur fonden ska medlemmar som förlorat intäkter på grund av inställda arrangemang och förlorade uppdrag till följd av covid-19-pandemin kunna söka stipendier. Arbetet med att ta fram riktlinjer för stipendiehantering pågår i detta nu och förbundet hoppas kunna öppna för ansökningar redan efter påsk.

ANNONS

– Att stiftelsen sluter upp kring författarna och översättarna i denna svåra situation skickar en viktig signal. Vi välkomnar fler att följa Natur & Kulturs exempel, säger Patrik Lundberg.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se