ANNONS

Får Janet Evanovich verkligen 50 miljoner dollar för fyra böcker?

Bästsäljande amerikanska författaren Janet Evanovich ryktas få över 50 miljoner dollar i förskott för fyra böcker. Hennes böcker finns hos svenska prenumerationstjänster - men bara på engelska. Bild: skärmdump Storytel.

Blockbuster Deal eller monsteravtal. Det är vad författaren Janet Evanovich fått med Simon & Schuster för fyra böcker. Kanske uppåt en halv miljard svenska kronor.

Redan i början av veckan kom uppgifter om att bästsäljande författaren Janet Evanovich skrivit på ett nytt avtal för fyra böcker med Atria Books som är ett imprint inom storförlaget Simon & Schuster (som nu är till salu) och att det var åtta siffror. Alltså över tio miljoner dollar.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Men nu börjar det talas om att det är ännu mer pengar på bordet. När Evanovich 2010 bytte förlag från St. Martin’s Press till Ballantine Bantam Dell (ett Random House-förlag) påstods att Evanovich krävt 50 miljoner dollar (motsvarande 472 miljoner kronor) för ett flerboksavtal, skriver Publishers Weekly.

Hur mycket PRH fick betala vet ingen, men hennes tidigare avtal ska ha varit värt 30 miljoner dollar. Svenska flerboksavtal bleknar i jämförelse.

Men så har också Janet Evanovich sålt över 100 miljoner böcker, enligt Simon & Schuster och en av de fyra böckerna i det nya avtalet är Fortune and Glory, den 27:e boken i Stephanie Plum-serien.

Här hemma i Sverige gav Damm förlag ut Evanovich fram till 2009 då titlar som Skuggat byte, Snabbt byte, Explosivt byte och Gömt byte fanns i pockethyllorna. Men uppenbarligen har inte de svenska läsarna varit lika tokiga i henne som amerikanerna.

ANNONS

Vågar vi gissa att någon (Storytel?) plockar upp och öser ut henne i ljudbokstjänsterna? Faktum är att det redan finns ett 20-tal titlar där, på engelska. Utgivna av Simon & Schuster Audio.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se