Danska deckarfesten Krimimessen i Horsens 28-29 mars 2020 inställd

Den stora festen för alla som älskar kriminalromaner - Krimimessen i Horsens - är inställd efter danska myndigheters rekommendationer kring Coronaviruset. Foto: iStock, bildmontage: Boktugg.

Coronaviruset COVID-19 stoppar den stora danska Krimimessen 28-29 mars. Flera svenska deckarförfattare skulle ha medverkat i evenemanget som lockar uppåt 10 000 besökare.

Det var igår som arrangörerna i ett pressmeddelande meddelade att Krimimessen på FÆNGSLET i Horsens den 28-29 mars 2020 är inställd. Detta som en direkt följd av danska myndigheters rekommendationer om att inga arrangemang med över 1000 deltagare får genomföras. Förbudet/rekommendationen gäller till sista mars, vilket Bogmarkedet var först att rapportera om.

– Vi beklagar det besvär som avlysningen ger både mässans mellan 7 000 och 10 000 gäster och våra många samarbetspartners och leverantörer. Men vi varken kan eller vill sätta våra gästers säkerhet på spel. Krimimessen är ett internationellt event med deltagare från mer än åtta länder, vilket givetvis ökar oron i relation till COVID-19 då många av de deltagande författarna kommer från länder där man haft en ännu större spridning av Coronavirus, säger Claus Hagstrøm Hansen, som är bibliotekschef och ansvarig för Krimimessen i Horsens.

Den danska mässan var dessutom föredömligt tydlig i sin kommunikation på hemsidan med en stor banner (se bilden ovan) som mötte alla besökare. Stor skillnad mot hur större mässor ute i Europa famlat med uppdatering av sina sajter.

Krimimessen i Horsens, Danmark är kanske Nordens största arrangemang för deckarfans och det brukar finnas ett antal svenskar på scen. I år skulle bland annat Anders de la Motte och Johan Theorin samtalat med Kerstin Bergman som moderator.

Även Arne Dahl, Stefan Ahnhem, Sofie Sarenbrant, Mari Jungstedt, Mattias Edvardsson och Emelie Schepp finns med i programmet som alltså avlystes igår.

Runtom i Europa har flera arrangörer av mässor och festivaler tvingats ställa in efter att Coronaviruset smittar allt fler i fler länder. Ur bokbranschens perspektiv är det givetvis de stora mässorna som Paris och London som ger störst eko.

Men även mindre evenemang som Littfest i Umeå drabbas då utländska författare avbokar, som vi rapporterade om igår.

Kostnaderna för arrangörerna är svåra att överblicka. Krimimessen meddelar att de kommer att återbetala pengar för köpta biljetter till arrangemanget. In i det sista försökte man hitta en alternativ lösning för att kunna genomföra Krimimessen, men man lyckades inte. Det finns i Danmark exempelvis idrottsklubbar som dragit ner antalet biljetter till matcher för att komma under 1 000-personersgränsen. Men det är förstås svårare om man har en stor festival över en hel helg.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL