ANNONS

Vill ha 200 Mkr i stöd till bokhandlarna: ”Om de försvinner nu så kommer de inte tillbaka”

Helena Landstedt/TT Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen efterlyser riktat stöd till bokhandlare, förläggare och författare. Arkivbild.

Färre köper böcker i en bokhandel under coronaepidemin. Det har fått bokhandlare i Sverige att slå larm.
– Om boklådor försvinner nu så kommer de inte tillbaka senare, säger Maria Hamrefors på Svenska Bokhandlareföreningen som vill se ett stödpaket på 200 Mkr.

I en debattartikel i Dagens Nyheter varnar hon tillsammans med Eva Gedin från Svenska Förläggareföreningen för att det fysiska försäljningstappet i bokhandeln kommer drabba inte bara handlarna, utan i förlängningen även förlagen och författarna.

– Vi befinner oss i en väldigt utsatt situation, ett riskläge ingen har kunnat förbereda sig för. När vi mäter försäljningstappet så var det förra veckan 42 procent lägre försäljning jämfört med samma vecka i fjol, säger Maria Hamrefors.

ANNONS

Hård konkurrens

134 kommuner i Sverige saknar en bokhandel och de drygt 300 fysiska bokhandlar som finns kvar stöter på hård konkurrens, från nätbutiker och ljudboksföretag. Men fortfarande säljs fyra av tio böcker via bokhandeln.

– Jag tror inte att samhället vill ha en utveckling där det inte finns några bokhandlare kvar. Vare sig man pratar med politiker ute i landet eller vanliga människor så är alla överens om att bokhandeln betyder väldigt mycket och jag hoppas att politikerna värderar det. Boklådor har en viktig uppgift i demokratin och riskerar nu att slås ut.

ANNONS

Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen har haft ett möte med kulturminister Amanda Lind (MP). Nu efterlyser de riktade stödåtgärder och förslaget är 200 miljoner kronor, baserat på hur stor andel av försäljningen olika bokhandlare förlorat.

– Bokhandlar är ofta familjeföretag i tredje eller fjärde generationen. Våra medlemmar vänder på alla stenar och pratar med sina leverantörer och hyresvärdar, men det är inte lätt. Försvinner en bokhandel kommer den antagligen inte tillbaka, säger Maria Hamrefors.

Stöd till författare

I debattartikeln föreslår man även mer konkreta åtgärder för författare och förläggare.

”Genom att öka litteraturstödet med 30 miljoner kronor, och samtidigt uppdra åt Kulturrådet att öppna upp för flexiblare och snabbare utbetalningar till bokförlagen, underlättas förlagens fortsatta överlevnad. Genom att öka stödet till författarna via Författarfonden med 30 miljoner kronor underlättas inte bara författarnas tillvaro och möjlighet till försörjning, utan också förlagens verksamhet”, skriver Eva Gedin och Maria Hamrefors.

Text: Ann Edliden/TT

LÄS ÄVEN: Bokförsäljningen minskade 42 procent i fysisk bokhandel förra veckan – men nätbokhandel ökade

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6200 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se