ANNONS

Raset i fysisk bokhandel tilltog – nätbokhandel återhämtade sig vecka 13

Raset i den fysiska bokhandeln tilltar (staplarna till vänster). Foto: iStock. Montage: Boktugg. Graf: Bokhandlareföreningen.

En fortsatt nedgång. Vecka 13 i år minskade försäljningen i fysisk bokhandel med 42 procent jämfört med samma vecka förra året. Nätbokhandeln ökade åtminstone med 6 procent.

Under coronakrisen producerar Svenska Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen snabbstatistik, vi skrev om den lite mer ingående förra veckan när de vecka 11 och 12 redovisades.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Nu har de släppt siffror för vecka 13 och det är inte muntrare för de fysiska butikerna. Vi saxar ur rapporten:

  • En jämförelse av försäljningen under vecka 12 respektive vecka 13 visar att försäljningsminskningarna i fysisk butiksmiljö tilltog kraftigt medan internetbokhandel/bokklubbar istället ökade försäljningen.
  • I fysisk bokhandel minskade försäljningen med 42,0 procent under vecka 13, jämfört med 36,5 procent vecka 12.
  • I dagligvaruhandeln minskade försäljningen med 32,8 procent under vecka 13, jämfört med 20,4 procent under vecka 12.
  • I internetbokhandel/bokklubbar ökade försäljningen med 6,0 procent under vecka 13, jämfört med en minskning på 8,0 procent under vecka 12.
  • Totalt minskade försäljningen vecka 13 med 11,0 procent jämfört med en minskning på 17,1 procent under vecka 12.
Försäljningsutvecklingen vecka 11-13 i år (2020) procentuellt i jämförelse med samma period förra året. Grafik: Svenska Förläggareföreningen och Svenska Bokhandlareföreningen.

Om vi tittar på alla tre veckorna och jämförelsen mellan 2019 och 2020, som naturligtvis även kan påverkas av faktorer som vilka titlar som släpptes, så ser vi att den totala försäljningen var 161,9 Mkr jämfört med 183,7 Mkr (2019).

För fysisk bokhandel är minskningen 34 procent då den sjönk från 55 Mkr (2019) till 36,3 Mkr (2020). Det är 18,7 Mkr i tappad försäljning. På tre veckor. Tittar man på hela Sverige är det inte så många bokhandlar som omsätter 18 Mkr på helåret. Det är alltså inte konstigt att Akademibokhandeln tvingas permittera.

För förlagen är den goda nyheten att nätbokhandeln totalt under perioden ligger på nästan exakt samma omsättning 2020 som 2019, med 111,9 Mkr i försäljning. Den har bara sjunkit 90 000 kr. Återstår att se hur utvecklingen varit där under denna vecka.

ANNONS

Sen finns förstås den digitala försäljningen via streamingtjänsterna som sannolikt har ökat under det första kvartalet 2020. Men vem vet vad som händer framöver, om folk blir av med jobbet och tvingas skära i hushållsbudgeten – hur prioriterar man då mellan ljudböcker, musik och filmkanaler?

Fotnot: Rapportförfattarna skriver att ”Eftersom digitala abonnemangstjänster inte ingår i denna separata försäljningsstatistik med anledning av Coronakrisen är bortfallet större. Det är värt att notera att bortfallet i övrigt främst består av små, oberoende aktörer i fysisk bokhandel samt försäljning i dagligvaruhandel.”


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se