Raset i fysisk bokhandel tilltog – nätbokhandel återhämtade sig vecka 13

Raset i den fysiska bokhandeln tilltar (staplarna till vänster). Foto: iStock. Montage: Boktugg. Graf: Bokhandlareföreningen.

En fortsatt nedgång. Vecka 13 i år minskade försäljningen i fysisk bokhandel med 42 procent jämfört med samma vecka förra året. Nätbokhandeln ökade åtminstone med 6 procent.

Under coronakrisen producerar Svenska Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen snabbstatistik, vi skrev om den lite mer ingående förra veckan när de vecka 11 och 12 redovisades.

Nu har de släppt siffror för vecka 13 och det är inte muntrare för de fysiska butikerna. Vi saxar ur rapporten:

  • En jämförelse av försäljningen under vecka 12 respektive vecka 13 visar att försäljningsminskningarna i fysisk butiksmiljö tilltog kraftigt medan internetbokhandel/bokklubbar istället ökade försäljningen.
  • I fysisk bokhandel minskade försäljningen med 42,0 procent under vecka 13, jämfört med 36,5 procent vecka 12.
  • I dagligvaruhandeln minskade försäljningen med 32,8 procent under vecka 13, jämfört med 20,4 procent under vecka 12.
  • I internetbokhandel/bokklubbar ökade försäljningen med 6,0 procent under vecka 13, jämfört med en minskning på 8,0 procent under vecka 12.
  • Totalt minskade försäljningen vecka 13 med 11,0 procent jämfört med en minskning på 17,1 procent under vecka 12.
Försäljningsutvecklingen vecka 11-13 i år (2020) procentuellt i jämförelse med samma period förra året. Grafik: Svenska Förläggareföreningen och Svenska Bokhandlareföreningen.

Om vi tittar på alla tre veckorna och jämförelsen mellan 2019 och 2020, som naturligtvis även kan påverkas av faktorer som vilka titlar som släpptes, så ser vi att den totala försäljningen var 161,9 Mkr jämfört med 183,7 Mkr (2019).

För fysisk bokhandel är minskningen 34 procent då den sjönk från 55 Mkr (2019) till 36,3 Mkr (2020). Det är 18,7 Mkr i tappad försäljning. På tre veckor. Tittar man på hela Sverige är det inte så många bokhandlar som omsätter 18 Mkr på helåret. Det är alltså inte konstigt att Akademibokhandeln tvingas permittera.

För förlagen är den goda nyheten att nätbokhandeln totalt under perioden ligger på nästan exakt samma omsättning 2020 som 2019, med 111,9 Mkr i försäljning. Den har bara sjunkit 90 000 kr. Återstår att se hur utvecklingen varit där under denna vecka.

Sen finns förstås den digitala försäljningen via streamingtjänsterna som sannolikt har ökat under det första kvartalet 2020. Men vem vet vad som händer framöver, om folk blir av med jobbet och tvingas skära i hushållsbudgeten – hur prioriterar man då mellan ljudböcker, musik och filmkanaler?

Fotnot: Rapportförfattarna skriver att ”Eftersom digitala abonnemangstjänster inte ingår i denna separata försäljningsstatistik med anledning av Coronakrisen är bortfallet större. Det är värt att notera att bortfallet i övrigt främst består av små, oberoende aktörer i fysisk bokhandel samt försäljning i dagligvaruhandel.”

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL