Den totala barnboksutgivningen minskar, samtidigt som den svenska originalutgivningen stärker sin dominans över översättningarna, visar Bokprovningen 2020. Foto: Istock

Bokprovning 2020: Den fysiska utgivningen av barnböcker minskar för andra året i rad

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Svenska barnboksinstitutets Bokprovning för utgivningsåret 2019 visar att utgivningen av tryckta barn- och ungdomsböcker fortsätter att minska.

Förra året konstaterades en minskning i barnboksutgivningen – en trend som fortsätter. Den sista februari 2020 hade det inkommit 2 217 tryckta barn- och ungdomsböcker med 2019 som utgivningsår till Svenska barnboksinstitutet. Det är 91 titlar (4 procent) färre än 2018.

”Faktorer som påverkar minskningen kan vara förändrade utgivningsstrategier på enskilda förlag, de senaste årens diskussion om överutgivning av barn- och ungdomsböcker samt den ökade digitala utgivningen”, skriver Sbi i ett pressmeddelande.

Även översättningarna fortsätter att minska i antal, och det är översättningarna som står för minskningen i utgivningen totalt sett. Den svenska originalutgivningen stärker sin dominans över översättningarna och skillnaden är större än den varit sedan mitten av 1900-talet.

Tre gästskribenter anlitades inför Bokprovningen 2020 för att fördjupa sig i särskilda teman. Ann Steiner från Lunds universitet konstaterar att utgivningen av ljudböcker för barn och unga har ökat markant de senaste åren och att det är äldre titlar som dominerar. Lydia Wistisen från Stockholms universitet ser klimathot, miljövård, återvinning och väderförändringar som framträdanden teman i hela utgivningen. Malin Alkestrand från Linnéuniversitetet har gjort en djupdykning i fantasyåret 2019 och ser att fantasyn börjar intressera sig för normfrågor. 

Utöver detta finns i årets Bokprovning djupdykningar i bland annat skildringar av sex och sexuella övergrepp, den nakna kroppen, funktionsvariationer och -nedsättningar, flykt, integration och kulturkrockar, kollektiv samt skräck, rysare och spökhistorier.

De traditionsenliga föreläsningarna i samband med Bokprovningen genomförs i år digitalt och finns tillgängliga från och med slutet av maj 2020. Utställningen som vanligtvis visas i Sbi:s bibliotek exponeras digitalt genom kortare filmer och finns tillgängliga från och med mitten på maj 2020. 

Här finns hela Bokprovningen där utgivningen också presenteras kategori för kategori.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …