ANNONS

Bokprovning 2020: Den fysiska utgivningen av barnböcker minskar för andra året i rad

Den totala barnboksutgivningen minskar, samtidigt som den svenska originalutgivningen stärker sin dominans över översättningarna, visar Bokprovningen 2020. Foto: Istock

Svenska barnboksinstitutets Bokprovning för utgivningsåret 2019 visar att utgivningen av tryckta barn- och ungdomsböcker fortsätter att minska.

Förra året konstaterades en minskning i barnboksutgivningen – en trend som fortsätter. Den sista februari 2020 hade det inkommit 2 217 tryckta barn- och ungdomsböcker med 2019 som utgivningsår till Svenska barnboksinstitutet. Det är 91 titlar (4 procent) färre än 2018.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

”Faktorer som påverkar minskningen kan vara förändrade utgivningsstrategier på enskilda förlag, de senaste årens diskussion om överutgivning av barn- och ungdomsböcker samt den ökade digitala utgivningen”, skriver Sbi i ett pressmeddelande.

Även översättningarna fortsätter att minska i antal, och det är översättningarna som står för minskningen i utgivningen totalt sett. Den svenska originalutgivningen stärker sin dominans över översättningarna och skillnaden är större än den varit sedan mitten av 1900-talet.

Tre gästskribenter anlitades inför Bokprovningen 2020 för att fördjupa sig i särskilda teman. Ann Steiner från Lunds universitet konstaterar att utgivningen av ljudböcker för barn och unga har ökat markant de senaste åren och att det är äldre titlar som dominerar. Lydia Wistisen från Stockholms universitet ser klimathot, miljövård, återvinning och väderförändringar som framträdanden teman i hela utgivningen. Malin Alkestrand från Linnéuniversitetet har gjort en djupdykning i fantasyåret 2019 och ser att fantasyn börjar intressera sig för normfrågor. 

Utöver detta finns i årets Bokprovning djupdykningar i bland annat skildringar av sex och sexuella övergrepp, den nakna kroppen, funktionsvariationer och -nedsättningar, flykt, integration och kulturkrockar, kollektiv samt skräck, rysare och spökhistorier.

ANNONS

De traditionsenliga föreläsningarna i samband med Bokprovningen genomförs i år digitalt och finns tillgängliga från och med slutet av maj 2020. Utställningen som vanligtvis visas i Sbi:s bibliotek exponeras digitalt genom kortare filmer och finns tillgängliga från och med mitten på maj 2020. 

Här finns hela Bokprovningen där utgivningen också presenteras kategori för kategori.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se