ANNONS

Svenska Mässan i Göteborg drabbas hårt av coronakrisen. Ett flertal mässor under mars, april och maj har fått flyttas fram i tiden. Koncernen har tvingats varsla 300 av 900 anställda. Foto: Boktugg.

Svenska Mässan Gothia Towers varslar 300 av 900 anställda – flera mässor flyttas från vår till höst

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Svenska Mässan och Gothia Towers i Göteborg är en av många arrangörer som drabbas hårt av coronakrisen. Flera av vårens mässor har flyttats till hösten. Nyligen varslades 300 av 900 anställda om uppsägning.

”Med anledning av coronaviruset (Covid-19) och de mötes- och reserestriktioner som Sverige och ett flertal länder har infört, har Svenska Mässan Gothia Towers, liksom övriga besöksnäringen, sett en kraftig nedgång av bokningar och genomföranden av evenemang likväl som inom hotell och restaurang”, skriver företaget i ett pressmeddelande i slutet av förra veckan.


ANNONS


– Mot bakgrund av denna komplexa situation i ett mycket osäkert läge måste vi anpassa verksamheten och våra kostnader för att begränsa de negativa konsekvenserna, säger Carin Kindbom, vd och koncernchef på Svenska Mässan Gothia Towers, i samma pressmeddelande.


ANNONS


Svenska Mässan Gothia Towers drivs i privat stiftelseform och har drygt 900 anställda och bedriver mäss-, kongress- och mötesverksamhet, har fem publika restauranger och med sina 1200 rum är Gothia Towers ett av Europas största hotell. I pressmeddelandet framgick att Svenska Mässan Gothia Towers i Göteborg varslar 300 medarbetare om uppsägning.

– Vi kommer dessutom att tillämpa korttidspermittering för att kunna behålla så många av alla våra värdefulla medarbetare som möjligt. Det är naturligtvis mycket tråkigt att behöva ta till dessa åtgärder, men i denna extraordinära situation är det absolut nödvändigt, säger Carin Kindbom.

Bokmässan i Göteborg arrangeras i Svenska Mässans lokaler den 24-27 september 2020. Än så länge finns inget som tyder på att denna skulle vara i fara, även om osäkerheten kring Covid-19 just nu är stor.

– Läget i stort drabbar och är utmanande för många, det är förstås mycket tråkigt. För Bokmässans del är det långt till hösten, i dagsläget planerar och arbetar vi för att kunna genomföra Bokmässan som planerat – den 24–27 september. Bokningar ligger i paritet med tidigare år och jag känner att vi har god dialog med förlagen. Vi följer förstås utvecklingen noggrant dag för dag, säger Frida Edman i en kort kommentar till Boktugg.

Däremot står det klart att en rad andra mässor på Svenska Mässan under våren drabbas av regeringens beslut om att inte tillåta allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med 500 eller fler deltagare från och med den 12 mars 2020. Flera av dem har redan flyttats till hösten. En Öl & Whiskymässa den 3-4 april 2020 ska istället äga rum den 30-31 oktober 2020.

– Vi arbetar nu på alla sätt med att anpassa oss till den uppkomna affärssituationen. Vi flyttar evenemang framåt i tiden och arbetar aktivt med lösningar för framtiden, säger Carin Kindbom.

Seniormässan den 21-23 april kommer att flyttas fram, nytt datum är inte klart. Arrangörerna genomför Seniormässan på flera platser i Sverige.

Göteborg Vin & Deli den 24-25 april 2020 har också flyttats fram. Ny tidpunkt för genomförande av Göteborg Vin & Deli planeras till den 4-5 december 2020.

TandhygienistDagarna den 26-28 april ska också flyttas till ett senare datum, men inte heller här är det klart.

Vitalis, Nordens ledande eHälsomöte samlar över 6 000 deltagare, och skulle ägt rum den 5-7 maj 2020. Arrangören arbetar nu för att säkerställa ny tidpunkt för genomförande av Vitalis till den 23–25 juni 2020.

Annual Meeting for European Paediatric and Congenital Cardiology, AEPC 2020, skulle ägt rum den 13-16 maj men har ställts in helt.

Därefter har Svenska Mässan en paus när det gäller just mässor innan nästa stora mässa – Möbelmässan 25-27 augusti samt Trä & Teknik 8-11 september innan det är dags för Bokmässan. Däremot är såklart hotellet beroende av exempelvis stora konserter på Ullevi och andra arrangemang som nu är i farozonen.

Låt oss hoppas att vi tagit oss igenom coronakrisen till hösten och kan genomföra Bokmässan som planerat.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL