ANNONS

Audible släpper podcast med Jenny Rogneby om rånkuppen i Vietas

Jenny Rogneby. Foto: Pressbild

Podcasten Vietas av kriminologen och författaren Jenny Rogneby handlar om den olösta rånkupp som ägde rum 1971 på orten med samma namn.

Författaren och kriminologen Jenny Rogneby fördjupar sig i den omtvistade kassaskåpskuppen i Vietas i podden Vietas – Lapland’s Greatest Heist som är en originalproduktion från Audible.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

– Jag är själv uppväxt i Ågärdan, en liten by utanför Boden som ligger drygt 30 mil från Vietas, och där har kassaskåpskuppen varit ett mycket omdiskuterat ämne. Många som jag pratat med om rånet har sina egna teorier och övertygelser vad gäller vem eller vilka som ligger bakom och vad jag tycker är intressant är att polisen inte fick fram mer relevant information trots alla förhör som hölls vid tillfället, säger Jenny Rogneby i ett pressmeddelande.

– Att få möjlighet att fördjupa mig i ett ovanligt brott i närheten av där jag växte upp och det anmärkningsvärda tillvägagångssättet är bara några av de faktorer som lockade mig att göra podcasten och jag hoppas kunna komma närmre svar på frågor som tidigare inte lyckats besvaras, säger hon.

ANNONS

År 1971 lyckades någon eller några ta sig genom botten på ett kassaskåp på det lokala kraftverksbygget i Vietas och kom undan med en stöld på 541 000 svenska kronor i kontanter – i dagens penningvärde motsvarande 3,5 miljoner kronor. På nästan fem decennier har ingen ännu lyckats lösa mysteriet och det preskriberades 1981.

I podcasten möter lyssnaren poliser, journalister, anställda på kraftverksbygget och invånare i Vietas i ett försök att förstå hur brottet än idag är olöst. Även samhällskontexten skildras och 70-talets Norrland med landskap, industri och gemenskap. 

– Audible är stolta över att kunna skapa fängslande ljudinnehåll för lyssnare världen över och Vietas – Lapland’s Greatest Heist är inget undantag. Vi är exalterade över att få möjligheten att mer direkt adressera våra svenska lyssnare, samtidigt som vi hoppas att lyssnare i övriga länder ska få inblick i det svenska lappländska landskapet och de fascinerande händelserna som ägde rum i den lilla byn Vietas för snart 50 år sedan, säger Steve Carsey, Senior Director på Audible International, i pressmeddelandet.

Vietas – Lapland’s Greatest Heist är totalt ungefär två timmar lång och uppdelad i tre avsnitt.

Jenny Rogneby är kriminolog men även författare och har skrivit deckarserien Leona som består av böckerna Tärningen är kastad (2014), Alla medel tillåtna (2016), Utan mänskligt värde (2017), Ur aska i eld (2019) och Öga för öga (2020). Böckerna ges ut av Wahlström & Widstrand.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se