Audible släpper podcast med Jenny Rogneby om rånkuppen i Vietas

Jenny Rogneby. Foto: Pressbild

Podcasten Vietas av kriminologen och författaren Jenny Rogneby handlar om den olösta rånkupp som ägde rum 1971 på orten med samma namn.

Författaren och kriminologen Jenny Rogneby fördjupar sig i den omtvistade kassaskåpskuppen i Vietas i podden Vietas – Lapland’s Greatest Heist som är en originalproduktion från Audible.

– Jag är själv uppväxt i Ågärdan, en liten by utanför Boden som ligger drygt 30 mil från Vietas, och där har kassaskåpskuppen varit ett mycket omdiskuterat ämne. Många som jag pratat med om rånet har sina egna teorier och övertygelser vad gäller vem eller vilka som ligger bakom och vad jag tycker är intressant är att polisen inte fick fram mer relevant information trots alla förhör som hölls vid tillfället, säger Jenny Rogneby i ett pressmeddelande.

– Att få möjlighet att fördjupa mig i ett ovanligt brott i närheten av där jag växte upp och det anmärkningsvärda tillvägagångssättet är bara några av de faktorer som lockade mig att göra podcasten och jag hoppas kunna komma närmre svar på frågor som tidigare inte lyckats besvaras, säger hon.

År 1971 lyckades någon eller några ta sig genom botten på ett kassaskåp på det lokala kraftverksbygget i Vietas och kom undan med en stöld på 541 000 svenska kronor i kontanter – i dagens penningvärde motsvarande 3,5 miljoner kronor. På nästan fem decennier har ingen ännu lyckats lösa mysteriet och det preskriberades 1981.

I podcasten möter lyssnaren poliser, journalister, anställda på kraftverksbygget och invånare i Vietas i ett försök att förstå hur brottet än idag är olöst. Även samhällskontexten skildras och 70-talets Norrland med landskap, industri och gemenskap. 

– Audible är stolta över att kunna skapa fängslande ljudinnehåll för lyssnare världen över och Vietas – Lapland’s Greatest Heist är inget undantag. Vi är exalterade över att få möjligheten att mer direkt adressera våra svenska lyssnare, samtidigt som vi hoppas att lyssnare i övriga länder ska få inblick i det svenska lappländska landskapet och de fascinerande händelserna som ägde rum i den lilla byn Vietas för snart 50 år sedan, säger Steve Carsey, Senior Director på Audible International, i pressmeddelandet.

Vietas – Lapland’s Greatest Heist är totalt ungefär två timmar lång och uppdelad i tre avsnitt.

Jenny Rogneby är kriminolog men även författare och har skrivit deckarserien Leona som består av böckerna Tärningen är kastad (2014), Alla medel tillåtna (2016), Utan mänskligt värde (2017), Ur aska i eld (2019) och Öga för öga (2020). Böckerna ges ut av Wahlström & Widstrand.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL